Halkevleri Danışma Kurulu Ankara'da toplandı

Pa, 08/07/2012 - 13:06
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri 23. Dönem Danışma Meclisi’nin Ankara bileşenlerinin ilk toplantısı gerçekleşti. 7 Temmuz’da Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan toplantıya; Abdullah Aydın, Ali Çolak, Ali Murat Özdemir, Ali Rıza Cihan, Ali Yiğit, Aylin Aydoğan, Berkay Aydın, Cenk Yiğiter, Çağrı Kaderoğlu Bulut, Denizer Şanlı, Fatin Kanat, Fevziye Sayılan, Filiz Hekimoğlu, Funda Başaran, Hakkı Zabcı, Hasan Hüseyin Aksoy, Işıkhan Güler, İrfan Gürler, Köksal Şahin, Melda Onur, Mesut Baybuke, Metin Bakkalcı, Metin Özuğurlu, Önder Özdemir, Sedat Bozkurt, Sevilay Çelenk, Süleyman Deniz, Şebnem Oğuz, Yalçın Gülerman, Yavuz Önen, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut, Kadın Sekreteri Dilşat Aktaş, Kültür Sekreteri Mustafa Eberliköse, MYK Üyesi Özge Ozan ve GYK Üyesi İlknur Birol katıldı.

Tanışmanın ardından Halkevleri 22. Olağan Genel Kurulu’nda alınan kararların paylaşıldı. Toplantıda Halkevleri Danışma Meclisi’nin işleyişinin yanı sıra eğitim hakkı ve kadın mücadelesi, Halkevlerinin “kamu yararı statüsünün” kaldırılması ve demokratik muhalefetin durumu, yaşadığı sorunlar ve dağınıklık tartışıldı.

Danışma Meclisi’nin olağan toplantılarında Halkevlerinin programlarına dair değerlendirmelerinin yanı sıra ülke ve dünya sorunlarına dair de tartışmalar yaparak, Halkevleri çalışmalarına katkıda bulunmalarının esas alınmaya devam edilmesi; ancak kendi alanlarında pratik görev almak isteyen Danışma Meclisi üyelerinin gerek çalışma grupları oluşturmak yoluyla gerekse de Halkevleri çalışma gruplarıyla birlikte çalışmak yoluyla daha fazla katkıda bulunabileceği değerlendirildi.

AKP’nin 4+4+4 piyasacı, gerici eğitim uygulamasının durdurulması için en geniş kesimlerle eğitim hakkı mücadelesinin örgütlenmesi ve kürtaj yasağı ile kadınların toplumsal statüsünün ikincilleştirilmesini hedef alan gerici uygulamalara karşı kadın hareketinin gericiliğe karşı yeniden inşası konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Eğitim alanında yaşanan gelişmelerin bilgisine sahip olmak ve daha hızlı müdahale edilebilmek için eğitim hakkı çalışma grubu oluşturulmasına, kentsel dönüşüm alanında yaşananlarla ilgili olarak Barınma Hakkı Meclisi ile daha sıkı iletişim kurulmasına, kadınlara yönelik yerel çalışmaları arttırmak amacıyla kadınlara yönelik medya okur yazarlığı kurslarının gerçekleştirilmesine, hem Halkevi kadrolarının ihtiyacını karşılamak hem de Ankara’daki aydın ve yazarların bir araya gelmesini sağlayacak eğitim ve tartışma kolektiflerinin kurulmasına, yerel yönetimlerle ilgili sempozyum vb. çalışmaların hazırlıkları ile ilgili bir çalışma grubu oluşturulması önerildi. Ayrıca Halkevleri’nin ve çalışmalarının tanıtımı ve duyurusu konusunda sosyal medyanın daha etkin kullanılması gerektiği vurgulandı. Bu konuda özellikle iletişim alanındaki Danışma Meclisi Üyelerimizin destek ve önerilerini içeren bir taslak çalışma önerildi.

Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşecek olan Halkevleri Yaz Okulu ve Halkevleri üyelerinin katıldığı, bu yıl dördüncüsü yapılacak Halkevleri Okulu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Son olarak Danışma Meclisi’nin işleyişi değerlendirildi. Geçtiğimiz dönemlerde 3 ayda bir toplanan Danışma Meclisimiz bundan sonra 2 ayda bir toplanma kararı aldı. Bu süre içerisinde çalışma gruplarının toplantılarının yapılmasına ve bir sonraki toplantıya Halkevleri çalışmaları ile birlikte rapor olarak sunulmasına, Danışma Meclisi üyelerimizin birbirleriyle ve Halkevleri yöneticileri ile iletişimlerini sağlamak amacıyla bir mail grubu oluşturulmasına karar verildi.