Halkevleri'nin 81. Yıl Şenliği'nde binler karanlığa meydan okudu

Pt, 25/03/2013 - 01:55
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri'nin kuruluşunun 81. yılı nedeniyle "Karanlığa Meydan Okuyoruz" sloganıyla gerçekleştirilen şenlikte büyük çoşku vardı. Ankara'nın dört bir tarafından gelen, AKP'nin karanlığına ve neoliberal politikalarına karşı meydan okuyan yaklaşık 15 bin kişi Ankara Arena Spor Salonu'nu doldurdu. 

Halkevleri 81. Yılı Şenliği heyecanı, sabahın ilk saatlerinden itibaren salona gelerek hazırlıklarla başladı. 400′e yakın Halkevci, salonu süsledi, kulisleri hazırladı, ses ayarlamaları yapıldı. Sahnenin sol yanında “Tek yol sokak, tek yol devrim ve Metin Lokumcu onurumuzdur” yazılı Metin Lokumcu pankartı, sağ yanında da “Barış ve halkın hakları için Halkevleri’yle 1 Mayıs’a” yazılı 1 Mayıs çağrısı pankartı yer aldı. Salonun bir köşesinde Halkevci Kadınlar’ın “Kadın düşmanı AKP’yi durduracağız” yazılı pankartı yer alırken, bir diğer köşede de “Gericiliğin ve faşizmin karşısında Halkevleri var, sen de üye ol” yazılı pankart asıldı. Sahnenin üstü ve salonun köşeleri ise turuncu-mor balonlar ile süslendi.

Etkinlik öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Konya-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattının açılışını yapmak için bulunduğu spor salonunun karşısındaki Ankara Garı’nda yoğun güvenlik önlemleri vardı.

Binler Arena’ya aktı

Ankara’daki soğuk hava ve yer yer süren kar yağışına karşın binlerce Ankaralı kapıların açılmasıyla birlikte birkaç saat içinde spor salonunu doldurdu.

Tiyatro sanatçısı Volkan Yosunlu’nun sunuculuğunu yaptığı etkinlik, Nefes Dans ve Müzik Topluluğu’nun gösterisi ile başladı. Farklı dans ve halk oyunlarıyla ilgi toplayan grubun ardından Karmate sahne aldı. Karmate’nin sahneye çıkışıyla birlikte tribünlerden yüzlerce kişi salonun zeminine inerek horona durdu.

Şenlikte Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy da bir konuşma yaptı. “Ekmek yoksa, adalet yoksa, barış da yoksa; ‘isyan etmek haktır’ diyenler merhaba” diyerek konuşmasına başlayan Ersoy, hak mücadelesi verenleri selamladı. “Ankara Gökçek’in değil, halkındır” sözü uzun süre alkışlandı.

Ersoy’un konuşmasının ardından Yavuz Bingöl ve Halkevleri Çocuk Korosu sahne aldı. Koro Sarı Gelin söylerken ekranda Hrant Dink görüntüsü ile ve izleyicilerin elindeki Mahir flamaları güzel bir manzara ortaya çıkardı. Güzel Çocuk şarkısında Fatsa Çocuk Korosu’nun görüntüsü ekranlara yansıdı. Çocuklar, Bingöl ile birlikte “Barış İçin Söyle” sloganına uygun bir biçimde Barış Şarkısı’nı da dillendirdi. Çocuklar, dakikalarca alkışlandı.


Çocuk korosu sahneyi Neyse grubuna bıraktı. Hareketli şarkılarıyla izleyenleri coşturan Neyse’nin, Hopa olayları sonrası tutuklananlara adadığı Yapma Meydan parçası Hopa olayları ve Metin Lokumcu görüntüleri büyük alkış aldı. Şarkıların başlamasıyla tribünlerdeki yerlerini bırakan izleyiciler salonun ortasından şarkılara eşlik etti. Sesiyle tüm salonu etkileyen Sevcan Orhan’ın türkülerine de tribünlerden yoğun ilgi vardı.

Orhan’ın ardından alkışlarla sahneye alkış ve sloganlar eşliğinde Hilmi Yarayıcı çıktı. “Uğurlama” adlı şarkısını tüm salon hep bir ağızdan söylerken, Çav Bella’da coşku doruğa çıktı. Yarayıcı’nın şarkıları sırasında ekranlardan dönen devrimci önderler büyük alkış aldı.

Tutuklu İbrahim Seven’e binler sahip çıktı

Barınma hakkı mücadelesinin anlatıldığı video ilgiyle izlenirken, Dikmen Vadisi halkı tutuklanan arkadaşları için “İbrahim Seven onurumuzdur, barınma hakkı yargılanamaz” yazılı pankart açtı. Kitle, direnen Vadilileri uzun süre alkışladı, “Barınma haktır engellenemez” sloganı da hep bir ağızdan atıldı.

Barınma hakkı mücadelesi videosu alkış ve sloganlarla izlendikten sonra Marsis sahne aldı. Marsis’in Karadeniz’e yapılmak istenen hidroelektrik, termik ve nükleer santrallere karşı direnen halkı selamlaması büyük beğeni topladı. Marsis’in şarkılarıyla doyasıya eğlenen salon, İsmail Altunsaray’ın ozanların görüntüleri eşliğinde söylediği türkülere de eşlik etti.

Kürtçe-Türkçe Sarı Gelin

Altunsaray’dan sonra sahneye çıkan Onur Akın, hasta olmasına karşın şarkılarını seyirciyle birlikte söyledi. Onur Akın’ın ardındanZuhal Olcay sahne aldı. Kadın mücadelesinin anlatıldığı video eşliğinde “Yüzünü dökme küçük kız” diyen Olcay yerini Almanya’dan gelen ve Ankara’da ilk defa sahne alan Xero Abbas’a bıraktı.

Xero Abbas sahne alarak barış seslendirdiği şarkılarla barış mesajı verdi. Zılgıtlar eşliğinde söylenen parçaların sonuncusunda Xero Abbas, Yavuz Bingöl ve Onur Akın, Türkçe ve Kürtçe Sarı Gelin’i seslendirdi.

AKP yuhalandı mücadele edenler alkışlandı

Şarkı aralarında yapılan konuşmalar sık sık alkışlanırken gösterilen videolarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek uzun süre yuhalandı. En büyük tepkiyi alan görsellerden biri de 2 Temmuz oldu. Eylem görüntüleri ilgi görürken, en büyük alkışı Mahir Çayan’ın Ulaş Bardakçı ile mahkeme öncesindeki görüntüsüne geldi. Konserler ve konuşmalar sürerken tribünlerde bulunan ekranlarda sloganlar ve örgütlenme çağrıları sürekli döndü.

Sahne alan sanatçıların konuşmalarında ise barış vurgusu ön plana çıktı. Ankaralının başbakana, bakanlara ve AKP’li bürokratlara verdiği tepkiler ile barış vurgusuna yaptığı destek, Oya Ersoy’un konuşmasındaki “Barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz, kardeşlik istiyoruz ama AKP’ye de güvenmiyoruz. Güvendiğimiz tek şey halkın mücadelesidir” cümlesinin bulduğu karşılığı gözler önüne serdi.

Şenliğe katılan sanatçılardan mesaj var

Halkevleri’nin 81. yılında binlerin buluştuğu Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen “Karanlığa Meydan Okuyoruz” şenliğinde sahne alan Halkevi dostu sanatçılara bu buluşmaya dair düşüncelerini soran sendika.org'a verdikleri cevaplar şöyle;

yarayici

Hilmi Yarayıcı: Son zamanlarda anti demokratik uygulamalar yaşanmakta. Özellikle buna karşın çok anlamlı, çok sağlıklı, çok kalıcı çalışmalar yürüten bir kurum. Öyle bir kurum ki 81 yıllık bir geçmişi bir tarihi var. Sosyal, siyasal, kültürel anlamda bu ülkede birçok şeyin önünü açmış bir kurum. Çok önemsiyorum Halkevlerini. Ortak paydada buluştuğum birçok işe imza atıyorlar. Barınma hakkı diyorlar, herkese eşit ve parasız eğitim diyorlar, sağlık diyorlar. Eşit işe eşit ücret diyorlar. Eşit yurttaşlık hakkı diyorlar. Bütün bu talepler bizim yaşamımızın her alanında dile getirdiğimiz talepler. Bu ülkede gerçekten demokrasiden, bağımsızlıktan, eşitlikten, özgürlükten yana bir yürek çarpıyorsa Halkevleri’yle birlikte onların mücadelesiyle çarpıyor. Onun için, nice 81 yıllara diyorum.

Zuhal Olcay

Zuhal Olcay: Çorbada bizim de tuzumuz bulunsun diye buradayız. Bu etkinlik için yürekten tebrik ediyorum Halkevleri’ni.
İlk şarkınız ‘Yüzünü dökme küçük kız’ı söylerken sahnede de kadın cinayetleri haberleri ekrana geldi. Son günlerde kadına yönelik şiddet ve az önce videoda izlediğimiz gibi kadınların mücadelesi giderek ön plana çıkıyor…
Kadınların sesleri daha çok çıkıyor ama daha da fazla çıkması lazım. Bizim artık yüzümüzü dökmek değil sesimizi çıkarmamız lazım ve bütün bu kadınla ilgili politikaların çok daha ciddi ele alınması ve süratle çözüme gidilmesi gerekiyor. Bunun çözümü eğitimden başlayacak ama cezalar caydırıcı olmalı, yaptırımlar getirilmeli. Kadınların uğradığı aşağılanma, saldırılar ve ölümler gerçekten çok üzücü.

Xero Abbas

Xero Abbas: Türkiye’de yeni gelişmeler oldu. Ben siyasetçi değil sanatçıyım. Her insan barışı istemelidir. Bu gece için çok keyifliyim. Bundan sonra Türk Kürt kardeşçe yaşayacağız. Tüm Türkiye hepimize yeter, umudumuz o barış gelsin. Her şey bundan sonra iyi olacak.

Sevcan Orhan

Sevcan Orhan: Öncelikle çok teşekkür ederim. Halkevleri bizim soluk alabildiğimiz yerler. Böyle keyifli güzel organizasyonları yapıp kitleleri bir araya getirmesi çok güzel. Burada olduğum için gurur duyuyorum. Buraya gelen her insan çok kıymetli benim için. Halkevleri’nin bu toplumun ezilen, dışlanan, ötekileştirilen her kesiminin yanında olduğunu bildiğim için gönül rahatlığıyla geldim. Çok mutluyum. Umarım böyle dalga dalga büyüyerek yolumuza devam ederiz diye düşünüyorum. Nice 81 yıllara. Bize Halkevleri’nin düşüncesinde birçok kurum lazım. Halkevleri çok büyük bir boşluğu dolduruyor. Giderek büyüyor, eylemleri daha fazla ses getiriyor. Her dönem belli zorluklarla karşılaşmış ama yılmadan devam ediyor. Yolumuza ışık tutuyor.

İsmail Altunsaray

İsmail Altunsaray: Dünyadaki tüm halkların kardeşliği ve bağımsızlığı için buradayız. Bugün onlar için türkü söyleyeceğiz. Dünyanın özgürleşmesi, kültürlerin bozulmadan sınırların kalkmasından yanayız. O yüzden buradayız. Halkevleri’nin faaliyetlerini dile getirmeleri için elimizden geleni yapacağız.

Karmate

Karmate:Bugün bu etkinliği ve bu kalabalığı görmek gerçekten çok güzel her zaman Halkevleri’nin yanındayız. Ankara başkent ama aynı zamanda Halkevleri’nin başkenti. Daha nice 81’inci yıllara.

marsis-

Marsis: Burada olmaktan dolayı gerçekten mutluyuz. Özellikle bugünlerde nefretin ve kinin ortada olduğu daha doğrusu üzerimizde olduğu bugünlerde hep birlikte ses çıkarmamız, alanlarda olmamız, sokağa çıkmamız gerekiyor. Bugün burada barış için şarkı söyleyeceğiz.
Halkın muhalefetini örgütlemek çok önemli. Özellikle biz burada olmaktan dolayı gururluyuz. Sokak önemli. Sokağa çıkıp sokakta kendimizi var etmek lazım. Halkevleri de bunu yapıyor.

neyse-

Neyse: Yoldaşlarla bir aradayız. Bu da muhalefetin bu kadar üzerine gelinen bir ortamda bir oksijen çadırı etkisi yaratıyor. Hala bir şeyler yapabiliyor olmak çok güzel.
Biz baskı düzeni içindeyiz ve kendimizi iyi hissetmemiz için müzik önemli. Daha iyi şeylerin olabileceğini söyleyen ve söylemekte direten sanatçıların olması önemli.
Binlerce kişinin bir araya gelip aynı türküleri söylediği bir etkinlik. Bu tür etkinlikleri sürdürmek gerekir. Bu tür etkinlikler genelde sponsorlu yapılır. Böylesi bir etkinliği Halkevleri’nin kendi özgücüyle yapması bizi gerçekten gururlandırdı.