Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, işkenceyle katledilişinin 38. yılında İstiklal Caddesi’nde iki bin kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı
Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) ve Partizan’ın çağrısıyla düzenlenen anma için Tünel’de buluşan 2 bin kişi, Taksim Meydanı’na yürüdü.
“Kaypakkaya’yı savunmak onurdur” yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte yüzlerce İbrahim Kaypakkaya fotoğrafı taşındı. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda “İbrahim Kaypakkaya’yı ve devrimci önderleri anmak suç değil, onurdur” mesajı verildi.
Yürüyüşe İbrahim Kaypakkaya’nın babası Ali Kaypakkaya, sanatçı Pınar Sağ, İstanbul 2. bölge bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, Celalettin Can’ın yanı sıra çok sayıda aydın ve sanatçı da katıldı.
İstiklal Caddesi boyunca Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Mazlum Doğan gibi devrimci önderleri de anan kitle, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı.
”Devrim mücadelesine Kürt sorunu ve Kemalizm konularında önemli katkılar sundu”
Taksim Meydanı’nda kitle adına basın açıklamasını okuyan Partizan yöneticilerinden Selma Şahin, düzenin İbrahim Kaypakkaya’yı suçlu görmeye devam ettiğini belirterek konuşmasına başladı. Kaypakkaya’ya yazılan türküleri söyleyenlere, adına slogan atanlara, fotoğraflarını taşıyanlara açılan davaları hatırlatan Şahin; “Kaypakkaya, özellikle Kürt ulusal sorunu ve Kemalizm konusunda ortaya koyduğu analizleriyle ülkemiz devrim mücadelesine önemli katkılar sundu. Kaypakkaya’nın görüşlerini devrimci bir pratikle buluşturma kararlılığı, onun ‘suçlu’ ilan edilmesinin en başat nedeniydi” dedi.
Şahin konuşmasına şu ifadelerle devam etti; “Ezilen milyonlar üzerindeki baskı ve zulüm Kaypakkaya’dan günümüze artarak devam ediyor. İşsizlik, güvencesizlik, maaş kesintileri; söz, eylem ve örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlanması, sendikalaşmanın yasaklanması, ekonomik ve sosyal haklarımızın gaspı, eğitim ve sağlık haklarımızın gaspı, sermayeye devri, tarımda köylülüğü iflasa sürükleyen IMF ve DB kotaları, Kürtler ve Aleviler başta olmak üzere bütün ezilen kimliklere ve inançlara yönelen sonu gelmez imha, inkar ve asimilasyon politikaları, devrimci-demokratik güçlere yönelik soruşturmalar, kovuşturmalar, gözaltı ve tutuklama terörü, barınma hakkımızın gaspı, F tipleri, tecrit ve zulüm…”
”Kaypakkaya’nın yarattığı değerleri sahiplenmek suç değildir”
“Halkın devrimci mücadele tarihi suç değildir. Emperyalizme karşı olmak, insanca yaşam istemek, bütün uluslar ve inançlar için eşit haklar talep etmek, iş hakkına sahip çıkmak suç değildir. Halkın devrimci ve komünist önderleri de terörist değildir. Babekler, Şeyh Bedrettinler, Nesimiler, Torlak Kemaller, Pir Sultanlar, Denizler, Mahirler, Mazlumlar, İbrahim Kaypakkayalar terörist değildir.”
“Bizler, ilerici, devrimci kurumlar ve bireyler olarak, aydınlar, yazarlar, sanatçılar olarak bu ülkenin aydınlık geleceği olan ezilen milyonlar olarak, mücadele tarihimizin ve devrimci, komünist önderlerimizin suçlu olmadığını bir kez daha haykırıyoruz.”
Selma Şahin sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı; “Kaypakkaya’nın ezilen milyonlara bıraktığı mücadele bilincini ve kararlılığını onurla taşıyoruz.”
Anma eylemine katılan kurumlar: Alınteri, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, ATİK, ADHK, BDSP, ÇHD İstanbul Şubesi, DHF, DEDEF, DDSB, Devrimci Hareket, DİP, Ege 78’liler Derneği, ESP, EHP, 2 Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği, Munzur Çevre Derneği, Munzur Kültür Derneği, Partizan, SODAP, SDP, Tüm Bel-Sen, TÖP, Halkevleri, Türkiye Gerçeği, Yaşam Ağacı Derneği, ÖDP, YDG, YDK, 78’liler Girişimi, Çağrı Dergisi, Emek ve Özgürlük Cephesi, Kaldıraç, Proleter Devrimci Duruş.