III. Halkın Hakları Ödülleri sahiplerini buldu

Per, 21/02/2013 - 17:17
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri’nin kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde basın, sanat ve dayanışma alanlarında verdiği Halkın Hakları Ödülleri’nin üçüncüsü sahiplerini buldu

he81yil3

81. yılına giren Halkevleri, kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında basın, sanat ve dayanışma alanlarında verdiği Halkın Hakları Ödülleri’nin üçüncüsünü sahiplerine verdi. Ödül töreni öncesinde Konur Sokak’taki Halkevleri Genel Merkezi önünde bir araya gelindi ve ödül töreninin gerçekleşeceği 75. Yıl Sahnesi’ne bir yürüyüş düzenledi. Davul, zurna, tulum ve akordeon eşliğinde şarkıların söylendiği, halayların çekildiği yürüyüşte sokaklar balonlar ve meşalelerle aydınlandı. Coşkulu yürüyüş önce Yüksel Caddesi’nde, sonra Sakarya Meydanı’nda, son olarak da 75. Yıl Sahnesi’ndeydi.

he81yil2

Ödül töreni Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy’un açılış konuşmasıyla başladı. Ödüllerini ağırlıkla halkın hakları mücadelesinde yan yana duran ve bu mücadeleyi görünür kılanlara verdiklerini söyleyen Ersoy, “Verdiğimiz bu ödüllerin jürisi sokaktaki halktır” dedi.

Oya Ersoy’un konuşmasına ulaşmak için tıklayın

Ödüllerle eğitim hakkı mücadelesi

Gecede he81yil5basın dalında 4+4+4 yasasının sonuçlarını çarpıcı haberlerle halka ulaştıran Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu ve Radikal gazetesinden Umay Aktaş Salman ilk ödülleri alanlar oldu. Tartanoğlu’na ödülü Battalgazi’de okulunun imam hatipleştirilmesine karşı mücadele eden Tülay Yılmaz verdi. Yılmaz, geceye katılanlara mücadelelerinin sonuç verdiğini ve okullarının imam hatip yapılması kararından vazgeçildiği haberini paylaştı. Salman’a ödülü veren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Funda Başaran ise gerçekleri halka ulaştıran basın emekçilerinin sayısının daha fazla olması gerektiğini belirtti.

‘Savaş önce gerçekleri öldürür’

AKP’nin gerek Suriye’de gerekse de Kürt coğrafyasında sürdürdüğü savaş politikalarını haberlerine yansıtanlar da ödüllendirildi. Yurt gazetesi savaş muhabiri Ömer Ödemiş, Suriye ve sınırdaki haberleri ile ödülünü gecenin sunucusu Devlet Tiyatroları sanatçısı Sanlı Baykent’in elinden aldı. Ödemiş, Suriye’de yaşanan dramı yansıtmaya çalıştığını, ödülü de Suriye halkı için aldığını dile getirdi.

Tutuklu bulunan 80’e yakın gazetecinin birçoğunu bünyesinden çıkaran, baskılara karşı bağımsız habercilikten taviz vermeyen Dicle Haber Ajansı da ödüle layık görüldü. Ödülü alan ajansın Ankara muhabirlerinden Alper Atalay, halkın doğru habere ulaşması için çalıştıklarını söylerken, Atalay’a ödülü veren CHP Milletvekili Melda Onur, kendisinin de gazeteci olduğunu ve halkın haber alma hakkını daima savunduğunu ifade etti.

Hakkari’den yükselen bağımsız haberciliğin sesi Yüksekovahaber de ödül sahibi oldu. Yüksekovahaber Editörü Necip Çapraz ödülü aldıktan sonraki konuşmasında bölgedeki gazetecilik ve doğru habere edinme koşullarını aktardı. Çapraz, ödülü tüm tutuklu gazeteciler için aldığını da sözlerine ekledi. Çapraz’a ödülü takdim eden Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da 40 yıldan bu yana gazeteciliğin içinde olduğunu fakat son 10 yıldaki gibi bir baskıyı görmediğini ifade etti.

he81yil4

75. Yıl Sahnesi’nde konuklar, 18 Şubat’ta açılışı yapılan Halkevleri Mutfağı Sergisi ile karşılandı.

Zeynep Kuray içerden yazmaya devam ediyor

Tutuklu gazeteciler vurgusunun öne çıktığı ödül töreninde tüm tutuklu gazetecilere ithafen BirGün gazetesi muhabiri Zeynep Kuray da ödül sahibi oldu. Tutuklu bulunmasına karşın hapishaneden haber yazmaya devam eden Kuray’ın adına ödülü BirGün Ankara Temsilci Yaşar Aydın aldı. Aydın, “Halkevleri’nin 80. yılındaki ödül töreninde de tutuklu gazetecileri konuşuyorduk. 81. yılda da konuşuyoruz. Dilerim 82. yılda konuşuyor olmayız” dedi. Ödülü takdim eden Eğitim Sen Merkez Mali SekreteriAbdullah Karahan da tüm tutuklu gazetecilere ve kamu emekçilerine selam gönderdi.

Halkın sorunları ve mücadeleleri ödül aldı

Ankara’nın gündemini, Ankaralının sorunlarını ve hak mücadelelerini haberlerine yansıtan Cumhuriyet gazetesi muhabiri İklim Öngel ve Milliyet gazetesi muhabiri Şenay Güner de ödül sahibi oldu. Her iki isim de halkın sorunlarını ve taleplerini yansıtmaya devam edeceklerini söyledi. Ödülleri ise Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak ve Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu temsilcisi Tarık Çalışkan sundu.

Basın ödüllerinin radyo programı dalındaki ödülü Alem FM’deki Nihat’la Muhabbet programıyla Nihat Sırdar layık görüldü. Sırdar’ın ödülünü alan Melih Baytürk, Sırdar’ın teşekkür ve selamlarını iletti. Sırdar’a ödülü KESK’e yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan ve geçtiğimiz hafta tahliye olan SES Genel Sekreteri Mehmet Sıddık Akın takdim etti.

Televizyon dalındaki ödülü insanı önemseyen haberleri nedeniyle Günaydın programı ile İrfan Değirmenci aldı. Değirmenci’nin adına ödülü Kanal D muhabiri Özgen Bingöl alırken, ödülü sunan CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka da gazetecilerin tutuklanmadığı, kitapların bomba sayılmadığı, sanatçıların terörist ilan edilmediği, insan haklarına duyarlı bir ülke hayal ettiğini söyledi.

muzafferizgu3Büyük Usta sahnede: ‘Halkevleri’ne üye olun, sahip çıkın’

Basın ödüllerinin sona ermesinden sonra Halkın Hakları Sanat Ödülü’ne sıra geldi. Halkevleri’nden aldığı ilerici, devrimci bilinci usta kalemi ile tüm Türkiye’ye ve kuşaklara aktaran, AKP sansürü ile karartılmak istenmesine karşı meydan okuyanMuzaffer İzgü ödüle layık görüldü. Kürsüye çıkan İzgü, yoksulluk ve yoksunluk içinde Halkevleri ile nasıl tanıştığını, Halkevleri’nin kendisine nasıl sahip çıktığını ve ikinci evi olduğunu anlattı. AKP döneminde 4 kitap yazdığını söyleyen İzgü, ilerici, aydınlanmacı ve devrimci Halkevleri’ne sahip çıkma ve üye olma çağrısı yaptı. İzgü’nün konuşması izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. İzgü’ye ödülü CHP Milletvekili Veli Ağbaba verdi.

Son sözü direnenler söyledi

Gecede son olarak sıra dayanışma ödüllerine geldi. Örgütlenmesi adeta yasaklanmış güvencesiz işçilerin de örgütlenebileceğini ve mücadele edebileceğini gösteren Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ilk ödülü aldı. Ödülü almak üzere sahneye Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya ve yaklaşık 800 gündür Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde direnen sağlık işçisi Yüksel Arslan çıktı. Kaya ve Arslan, ödülü Samsun’da, Süreyyapaşa’da, Koşuyolu’nda direnen arkadaşları ve sendika hakları yok sayılan 10 binden fazla sağlık işçisi adına aldıklarını belirtti. İşçilere ödülü veren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halkevleri MYK üyesi Metin Özuğurlu da eşitlik ve özgürlük mücadelesinin insanlık tarihindeki yerine işaret etti ve hem direnen işçilere hem de Halkevleri’ne teşekkür etti.

havaisHavacılık işkolundaki grev yasağına ve yasağa karşı çıkan 300 işçinin işten çıkarılmasına karşı 268 günden bu yana direnen Hava-İş üyesi işçiler de ödül aldı. Hava-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kaya Sayın ve 11 işçi sahneye çıktı. Sayın, direnişlerinin ilk gününden itibaren Halkevleri’nin sıcaklığını yanlarında hissettiklerini dile getirdi. Sayın’a ödülünü veren CHP Milletvekili Özgür Özel de “Veli Ağbaba ile tatlı bir kıyas içindeydik. O ödülü Muzaffer İzgü’ye verdi ama ben de bir o kadar anlamlı bir ödül verdim. Hava işçilerinin grev haklarının yasaklanmasına mecliste de karşı çıktık, bugün de yanlarındayız” dedi.

Gecenin son ödülü ise Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sonrasında öğrenci, öğretim görevlisi, çalışanlar olarak yan yana gelen ve 7 saat boyunca AKP faşizmine karşı direnen ODTÜ’lüler aldı. Ödülü alan ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Ali Gökmen, üniversite bileşenlerinin yan yana gelmesinin önemine işaret etti ve aynı birlikteliğin YÖK Yasası’na karşı da süreceğini belirtti. Gökmen’e ödülü ise ODTÜ Öğrenci Kolektifi’ndenEce Çağla Olgun verdi. Olgun, üniversitelilerin AKP’ye ve YÖK Yasası’na direnişinin süreceğini vurguladı.

III. Halkın Hakları Ödül Töreni, Dilek Ersoy’un müzik dinletisi eşliğinde son buldu.