Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) küreselleşme süreciyle artan yoksulluğun endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Gelir dağılımın gittikçe adaletsizleştiğine dikkat çekilen raporda, yeni iş sahaları kurmayı amaçlayan küreselleşmenin büyük bir başarısızlık yaşadığı vurgulandı
Dünya ekonomisinin büyümesinin gittikçe fakirliğin artmasına neden olduğu vurgulanan raporda yoksullukla mücadele için hükümetlere bir dizi öneri yapıldı.
Çalışanların yarısının yaşamlarını idame ettirecek düzeyde bir gelire sahip olmadığına dikkat çekilen raporda, ‘’işçilerin büyük bir çoğunluğu günde ortalama 2 ABD Doları'nın altında bir gelirle yaşıyor. İşçilerin uzun süre çalışıyor, fakat karşılığında ise çok az kazanıyor’’ denildi.
İLO raporunda, Asya'nın bazı bölgelerinde ekonomik patlamanın kalıcı bir büyümeyi beraberinde getirdiği, ancak Afrika ve Latin Amerika gibi ülkelerde çalışma şartlarının oldukça olumsuz olduğu belirtildi.
Raporda, gelişmekte olan ekonomilerin büyük çoğunluğunda, insanlara yaratıcı iş imkanı sağlanmadığı tespiti yapılıyor.
Dünyanın bazı bölgelerinde ekonomik büyüme yaşanmasına rağmen yeni iş sahalarının açılmadığına dikkat çekilen raporda, çalışma imkanlarının gittikçe olumsuz bir durum aldığı belirtildi. İLO raporunda, ekonomik büyümenin iş büyütme anlamına gelmediğine de dikkat çekiyor.
Raporda, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika'da yeni iş imkanlarının yüzde 0.5 ile yüzde 0.9 arasında olduğuna dikkat çekiliyor.
Raporda ayrıca maaşlar arasındaki eşitsizliğin 1990-2000 yılları arasında arttığına dikkat çekildi. Eşitsizlik kadın ile erkek maaşları arasındaki farktan ziyade kalifiye olmayan işçi ile kalifiye olan işçi arasında fark bulunduğu da belirtiliyor