İstanbul’un çeşitli mahallelerinden ve okullarından öğretmenler, veliler, Halkevleri üyeleri Eğitim Hakkı Meclisi etrafında toplandı. 29 Temmuz Pazar günü İstanbul Halkevi’nde bir araya gelen katılımcılar, Halkevleri tarafından ülke çapında başlatılan ve yaygınlaştırılan “4+4+4’ü durduralım-İmza ver meydana çık” kampanyasının ilk haftalarını değerlendirdi.
İmza toplanması sırasında karşılaşılan tepkilerin bu eğitim sistemi karşısında halkın duyduğu rahatsızlığı gayet iyi yansıttığını belirten veliler, her imza masasında ve imza toplanılan yerde” imza atmak dışında da eylemler yapmak lazım” fikriyle karşılaştıklarını belirttiler.
Yasa çıksa da birçok yerde velilerin kendiliğinden imza toplayarak, eylemler yaparak, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek, kimi yerde okulun dönüşümünü durdurduklarını, kimi yerde okulun taşınmasına engel olduklarını belirttiler.
Çalışan anne ve babaların çocuklarının yararlandığı etütlü okulların kapatılması girişimi karşısında da velilerin ayağa kalktığını, hatta özgün eylem biçimleri ve sloganları geliştirdiklerini aktaran Eğitim Hakkı Meclisi üyesi veliler, eylemlerin okullar açınca çeşitli biçimlerde süreceklerini belirttiler. Bu girişimin kadınları eve kapatılmasına yol açacağını, çalışan insanların çocuklarını özel okullara göndermek zorunda bırakacağını belirten veliler, eylem sürecinin aynı zamanda anne-baba olmanın yanında hakkına sahip çıkan eylemci konumuna da taşıdıklarını belirttiler.
Birçok yerde AKP’lilerin de yoğun imza attığını söyleyen Meclis üyeleri, AKP’lilerin dahi bu yasayı savunamadıklarını, körü körüne savunanların bilgi eksikliğine sahip olduklarını, sistemin içeriğini anlattıkça ikna olduklarını ve imza attıklarını belirttiler. AKP’nin toplumu dönüştürme, eğitimi piyasalaştırma ve içeriğini gericileştirme projesi olan 4+4+4’e karşı toplumun bilgilendirilmesinin, kendiliğinden tepkilerin yaygınlaşacağı ve okullar açılınca yoğunlaşacağı düşünüldüğünde imza toplama faaliyetlerinin ve bilgilendirme toplantılarının ciddi bir hazırlık süreci anlamına geleceğini belirttiler.
Toplumun birçok kesiminden yükselen ve giderek büyüyecek olan tepkilerin akacağı bir merkezin yaratılması gerektiğini söyleyen veliler, bu noktada Halkevleri’nin diğer demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, inisiyatifleri, kişileri, kurumları bu çalışmaya katma ve yürüyen çalışmalara, yapılan eylemlere ortak bir çatı sağlama sürecini örmesi gerektiğinden bahsettiler.
Bu amaçla 4 Ağustos Cumartesi günü İstanbul Barosu’nun salonunda yapılacak toplantının önemine değinen Meclis üyeleri, Eğitim Hakkı Meclisi’nin daha genişleyerek kendini bu toplantıyla ifade edeceğini ve zenginleşecek tartışmalarla, 4+4+4’ün durdurulması mücadelesinin yol haritasının belirginleştirileceğini söylediler.
Halkevleri’nin web üzerinde velilerin, öğretmenlerin yararlanabileceği bilgileri, bağlantıları, dilekçeleri paylaşmasının, halkın erişimini kolaylaştırmasının önemli olduğuna değinen veli ve öğretmenler, AKP’nin atacağı her adımın mücadeleye bağlı olacağını, bu nedenle bu eğitim sisteminin durdurulması mücadelesinin de donanımının iyi olması gerektiğini söylediler.