İstanbul'da mahalle mahalle deprem hazırlığı | "Örgütlü olmak hayat kurtarır!"

Per, 10/10/2019 - 02:42
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri, “Örgütlü olmak hayat kurtarır” diyerek mahalle mahalle deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklara ilişkin uzmanların katılımı ile etkinlikler düzenliyor, gönüllü ekiplerin oluşturulduğu, mahallenin taleplerinin belirlendiği, mahalle afet planlaması hazırlıklarının yapıldığı buluşmalarda yaşadığımız kente dair söz ve karar hakkımızı nasıl savunacağımız konuşuluyor. Halkevleri, talep dahilinde İstanbul’un tüm mahallelerine bu çalışmayı yaymaya çağırıyor

İstanbul'da 26 Eylül tarihinde gerçekleşen ve hemen her noktada hissedilen 5.8'lik deprem şehrin depreme hazır olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Bunun yanı sıra uzmanlar, gerçekleşen deprem için daha büyük bir İstanbul depreminin habercisi olduğu yorumunda bulundular.

 İstanbul Halkevleri "Örgütlü olmak hayat kurtarır!" diyerek mahalle mahalle deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasına dair hazırlık yapmak üzere kolları sıvadı. Bu, aynı zamanda deprem vergilerinin nereye kullanıldığından kentin nasıl ve kim için planlandığının sorgulanmasını ve yaşadığımız kent üzerinde söz ve karar hakkımızın savunulmasını hedefleyen bir çalışma olarak planlandı.

Yapılan etkinliklerde, Halkevleri şubelerinin bulunduğu mahallelerden başlayarak ortak bilinç oluşturmak, hazırlıkları ve önlemleri planlamak, mahalle afet planları çıkarmak, gönüllü ekipler oluşturmak için bir araya gelindi. Yaşadığımız kentte, mahallelerimiz hakkında alınacak kararlara katılmak ve denetlemek için yan yana gelmek; halkın ve doğanın yararı gözetilerek planlanmış, insanca yaşayacağımız bir kent için birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı. Okmeydanı, Sarıyer, Bahçelievler, Kadıköy etkinliklerini gerçekleştirdi, planlarını çıkardı, gönüllü ekiplerin oluşturulduğu yerlerde ilçe belediyeleriyle de somut taleplerle görüşme yapılacak. Etkinlikler Beşiktaş, Avcılar ve Sarıgazi ilçeleri ile devam edecek.



 

SARIYER

 

Sarıyer'de Kireçburnu Muhtarlığı ile beraber düzenlenen "deprem öncesi, sırası ve sonrasında ne yapmalıyız?" başlıklı toplantıda mahalleli bir araya geldi.
 

Sarıyer Belediyesi Sivil Savunma Birimi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı’ndan gelen uzmanların katılımıyla gerçekleşen bilgilendirme toplantısında deprem öncesi almamız gereken önlemleri, deprem anında nasıl hareket etmemiz gerektiği ve depren sonrasında neler yapmamız gerektiği konusunda bilgiler verildi.


 

Deprem toplanma alanlarının ranta açılması, yıllardır toplanan deprem vergilerinin deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar için kullanılmaması sonucunda İstanbullular kendisini kaderine terk edilmiş hissediyor. Yapılan ve Sarıyer’de mahalle mahalle devam edecek bu bilgilendirme toplantıları , gönüllü çağrıları ile birlikte amaçlanan herkesin yapabileceği sağlayabileceği katkıya göre mahalle afet planı oluşturmak ve deprem sonrası gerekecek ihtiyaçlar için dayanışma ağını bugünden kurmak. Toplantıda gönüllü başvuruları alındı. İlk iş olarak deprem toplanma alanları denetlenerek, haritalandırılıp tüm apartman girişlerine asılacak. Yine ilk yardım dahil eğitimler planlandı.

 


 

 

OKMEYDANI
 

Okmeydanı'nda Halkevi’nin çağrısı ile deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapmalıyız başlıklı toplantı gerçekleştirdi.

Okmeydanlılar afet durumunda neler yapmaları gerektiğini konuştu. Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği’nden Alp Tekin Babaç deprem öncesinde evlerimizin depreme hazır hale gelmesi için yapılması gereken basit ama hayat kurtaran teknikleri anlattı. Dolap, kitaplık gibi eşyaların demirlerle duvara sabitlenmesinden, afet durumunda kullanılacak içinde acil ihtiyaçların çantaların hazırlanmasına kadar bir dizi teknik konuya değindi.
Sonrasında etkinliğe katılanlar mahallenin afet durumlarına hazır olması için bir imza kampanyası başlatmaya karar verdiler ve bir ekip kurdular.

 


 

 

Kampanya talepleri olarak:
 

1. Mahallelerdeki toplanma alanlarının sayısı çoğaltılsın.
2. Her toplanma alanı depreme uygun hale getirilsin, afet konteynırları koyulsun.
3. Mahallelerde bulunan toplanma alanlarının haritası ve listesi muhtarlıklara, ok  ullara, derneklere ve toplanma alanlarına asılsın.
4. İlk yardım eğitimi ve her mahallede ve kurumda verilsin.
5. Afet öncesinde, afet anında ve sonrasında neler yapmalıyız toplantıları yapılsın.
6. Her mahallede afet anında acil müdahale edecek ekipler kurulsun. Bu hazırlıklar belediye tarafından yapılsın.
7. Halkı bilgilendirmek için deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapabileceğimizin anlatıldığı kitapçıklar dağıtılsın.
8. Mahallelerde halkla birlikte mahalle afet planı çıkarılsın.
9. Belediye tarafından her mahalleye deprem anında kullanılacak ekipmanların bulunduğu depolar yapılsın.
10. Tüm sürecin koordinasyonu mahalle halkıyla yürütülsün.

 


 

BAHÇELİEVLER
 

Bahçelievler Halkevi’nin çağrısı ile İstanbul depreminden sonra "Büyük İstanbul depremine hazır değiliz" diyerek gerçekleşen toplantıda depremin vereceği hasarı en aza indirmek bilinçli ve örgütlü hareket etmekten geçtiği konuşuldu. Toplantıda deprem öncesi, sırası ve sonrasında neler yapabileceği tartışıldı, bir sonraki toplantının ilk yardım eğitimi üzerine olması kararlaştırıldı. Özellikle ilk 72 saatte yardım ulaşma koşullarının zayıflığı düşünüldüğünde mahallelerimizde ilk yardım ve kurtarma ekipleri kurulması kararlaştırıldı. Önemli bir başka konu da toplanma alanları ve iletişim konusu oldu.

 


 

Toplantıda çıkan kararlar;
 

*Evlerinizde birlikte yaşadığınız insanlarla toplantı yapın. Deprem anında yan yana iseniz önceden belirlediğiniz evinize en yakın olan toplanma alanına gidin (park vs.). Eğer bir arada değilseniz yine önceden belirlediğiniz alanda depremden tahmini 2-3 saat (işten,okuldan gelme süresine göre) sonra orada buluşmak üzere sözleşin.


 

*Tanıdıklarınızın iyi olduğuna emin olduktan sonra ilk yardım ya da kurtarma ekibinde olanlar için başka bir toplanma alanına tahmini 4-5 saat içinde gelmelerini söylenecek. Eğer gelmeyen varsa ilk olarak kurtarılması gerekenler o ekipte olanlar olmalı. Bu ekip daha sonra bölünerek sokaklara, mahallelere dağılacak.

İlk toplantıda alınan kararla, ilk yardım bilinçlendirme toplantısı 16 Ekim Çarşamba 19.30'da Bahçelievler Halkevi'nde yapılacak.

 

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş Karaoğlan Gençlik Merkezi'nde yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleşen panel, Beşiktaş Halkevi ve CHP Beşiktaş Gençlik Örgütü ile ortak düzenlendi.

Etkinlikle deprem gerçeğine yönelik alınması gereken tedbirlerin alınması ve deprem öncesinden anına ve sonrasına kadar atılması gereken adımlar konuşuldu.

 

Buluşmada bir araya gelen Beşiktaşlılarla beraber, ekip kurma çalışmalarına başlanarak; bu ekiplerden bazılarıyla afetlere müdahale ekipleri, ilk yardım ekipleri ve ev gezerek evlerin eşyalarının depreme uygun konumda ve sağlamlıkta olup olmadığını kontrol edebilecek ekipler oluşturma kararı alındı.

 

Etkinliğin katılımcıların genellikle kendilerini güvensiz hissetmekt ve yalnız bırakılmış olmak gibi şikayetleri oldu. Bunun karşısında “ben ne yapabilirim” diyenlerle birlikte, yapılan etkinliğin/panelin bütün mahallelere yayılması gerektiği ve ekipler kurarak bu çalışmayı somut bir yere taşımak gibi hedefler belirlendi. Buna ilişkin Beşiktaş'ın tüm mahallelerinde belediye ve muhtarlıklarla paneller yapmak, mahalle ekipleri kurma ve ev içi eşyaları sağlamlaştırma ekipleri kurma kararı alındı.