Karşıyaka’daki İzmir İş Eğitim Merkezi’nde eğitim gören engelli öğrenciler, 4+4+4 yasasıyla okullarından uzaklaştırılarak kursa yönlendirmeyi protesto ettiler
Geçtiğimiz Temmuz ayında yürürlüğe giren, 4+4+4 yasası çerçevesinde 23 yaş ve üzerindeki engelli öğrencilerin iş eğitim merkezleri yerine halk eğitim merkezlerine devam etmelerini öngören yönetmelik engelli öğrencileri mağdur etti. Bu yönetmeliği protesto etmek için İzmir’de saat 13.00’de Valilik önünde biraraya gelen engelli öğrenciler ve velileri basın açıklaması yaptı.
Bir engelli öğrenci velisinin yaptığı basın açıklamasında, 4+4+4 yasası ile İş Eğitim Merkezi’nin İş Uygulama Merkezi adını alarak kapatıldığı ve burada eğitim gören engelli öğrencilerin okula alınmadı açıklandı.
Halk Eğitim Merkezi yeterli değil!
Engelli çocukların birçoğunun kendi başlarına bir yere gitmekte güçlük çeken ve ilaç kullanan çocukların sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin gözetimine ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken engelli öğrenci velisi, “Türkiye’de hangi Halk Eğitim Merkezi’nde, sağlık görevlileri ve rehber öğretmen gözetiminde çocuklarımızı üretime ve eğitime katacaksınız! Halk Eğitim Merkezlerinin donatımı tamamlanmış mıdır!” dedi.
“Bize söz vermişlerdi”
Engelli bir öğrenci, Çeşme’de bir açılışa katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e okullarından uzaklaştırılmak istemediklerini anlattı ve bu sorunu çözmesini istedi. Bunun üzerine cumhurbaşkanının kendilerine “Kimse sizi okulunuzdan atamaz” dediğini aktaran engelli öğrenci, “Bize söz vermişlerdi, şimdi okulumuzdan atılıyoruz” dedi.
İş Eğitim Merkezi’nden uzaklaştırılan engelli öğrencilere ‘kurs bitirme belgesi’ verildi. Veliler, “Bu belgeyi çocuklarımıza bir tasdikname gibi verdiler, Halk Eğitim Merkezi bir eğitim kurumu değil, kurs bitti dedikleri zaman benim çocuğum ne yapacak” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Engelli öğrenci velisi Hüseyin Atılgan çocuklarının Halk Eğitim Merkezi’ndeki kurslara yönlendirilmesine tepki göstererek “okulun 150 öğrenci sayısının 39’a düşürülmesiyle hem engelli öğrenciler okuldan uzaklaştırıldı hem de öğretmen fazlası ortaya çıktı” dedi.
Engelli öğrencilerin müşteri gibi görüldüğü ve özel eğitim merkezlerine yönlendirmek için böyle bir uygulamaya gidildiğini söyleyen Atılgan, “Engelli öğrenciler istismara daha açık bir kitle, engelli öğrenciler üzerinden veliler paralı eğitime zorlanıyor. Bu sorunda da açıkça görülüyor ki 4+4+4 ile eğitim tamamen paralı hale getirilmek isteniyor” dedi.
Uygulamanın geri alınması için hazırladıkları itiraz metnini birçok kuruma gönderdiklerini ifade eden Atılgan, “Gönderdiğimiz itiraz metnine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ‘4+4+4’ün bir uygulamasıdır, mevcut okulların bu yasa nedeniyle yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır’ cevabını aldıklarını belirtti.
“Sorunu çözüm diye sundular”
Engelli öğrenci ve velilerinin tepkileri üzerine Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi ortak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Karşıyaka’da ikamet etmekte olan engelli öğrenciler Halk Eğitim Merkezi’ne yönlendirileceği ve burada kurs alacakları ifade edildi. Bunu örnek bir uygulama olarak sunan İzmir İş Eğitim Merkezi Oktay Serin “Bu çözüm Türkiye’ye örnek olabilir, her ilçe bizim gibi duyarlı olmalı ve kendi çözümünü bulmalı” dedi.
Basında çıkan haberlere tepki gösteren Atılgan, “Sorunumuzu çözmediler ama yetkililer sorunun kendisini bir çözüm gibi sundu, basında bunu bir kazanımmış gibi yansıttı. Biz başından beri buna karşı çıkıyorduk, karşı durmaya da devam edeceğiz” dedi. Atılgan, sadece Karşıyaka’daki öğrencilerin okula alınacak olmasıyla diğer engelli öğrencilerin okuldan uzaklaştırılacağına ve öğrencilerin okula değil kurslara yönlendirildiğine dikkat çekti.
“Okulumuzu alana kadar mücadeleye devam”
Engelli öğrenci velileri “Çocuklarımız evde mahkum hayatı yaşasın istemiyoruz” diyerek okullarını geri alana kadar mücadele edeceklerini belirttiler ve herkesi bu mücadeleye destek olmaya çağırdılar.