Kadınlar isyanı Kadıköy’de: “Meydanları terk etmiyoruz”

Pt, 10/03/2014 - 17:39
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

İstanbullu kadınların ikinci 8 Mart eylemi Kadıköy’de yapıldı. Gündemlerinde, erkek şiddetinden, yolsuzluklara, kentlerin ve yaşam alanlarının talanından, kadınları aile içine hapseden, emeğini güvencesizleştiren AKP’ye tepki vardı

İstanbul 8 Mart Platformu’nun çağrısıyla biraraya gelen binlerce kadın “Kadınız, isyandayız, kurtuluşumuz ve özgürlüğümüz için alanlardayız” pankartıyla 9 Mart’ta  Kadıköy Meydanı’na yürüdü. İstanbul’un çeşitli semtlerinden gelen kadınlar Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin önünde buluştu. 8 Mart alanını dolduran kadınların gündeminde erkek ve devlet şiddeti, kadın cinayetleri, kadın emeğinin Kadınların isyanı bu kez Kadıköy’de: “Meydanları terk etmiyoruz” ve bunları her gün yeniden üreten AKP’nin kadın düşmanı politikalarıyla birlikte yolsuzluklar da vardı.

Kortejin en önünde “Kadınız, isyandayız, kurtuluşumuz ve özgürlüğümüz için alanlardayız” yazılı pankart taşındı. Mtinge “Kadınız, isyandayız. Yolsuzluğun, yoksulluğun iktidarını yıkacağız” pankartıyla katılan Halkevci Kadınlar, “30 milyon dolar kaç sığınma evi eder?” yazılı ayakkabı kutuları taşıdı.

Feminist Kadınlar 8 Mart’ta düzenlenen 12. Feminist Gece Yürüyüşü’nde taşıdıkları “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” pankartıyla yürüdü.

Kadınlar hem kürsüden hem de dövizleri ile başta Fadime Ayvalıtaş olmak üzere Gezi’de katledilenlerin annelerini de selamladı.

Emek ve meslek örgütlerinden kadınlar da kadın emeğinin esnekleştirilmesi ve güvencesizleştirilmesi, değersizleştirilmesi ve ucuzlaştırılmasına karşı tepkilerini ve taleplerini dile getirdi.

Kortejlerde lezbiyen, biseksüel ve trans kadınların talepleri de ifade edildi.

Basın açıklamasını okuyan Zeynep Derya Yıldız bu mitinge Gezi isyanında sokakları doldurmuş, barikatların önünde direnmiş, kentine, yaşamına, kimliğine, bedenine ve haklarına sahip çıkmış, iktidar karşıtı bir öfkeyi büyütmüş, meydanlarda bu direnişi örgütlemiş kadınlar olarak geldiklerini söyledi. Gezi’de gözaltında yaşan taciz, şiddet, ince arama, işkenceleri teşhir ettiklerini söyleyen Yıldız, AKP’nin cinsiyetçi politikalarını da eleştirdi. Kadınların demokratik ve katılımcı siyaset ve eşit temsil istediğini kaydeden Yıldız, kadınlar için düzenlenmiş kentler istedi.

Gezi Parkı'nın AVM’ye dönüştürülmesi ve HES projelerine karşı kadınların direnişini hatırlatan Yıldız, kadın emeğinin sömürüsüne de değindi. Hem evde hem işte çalıştıklarını söyleyerek, iş yerlerinde tacize, mobbinge ve güvencesiz çalışma koşullarına bağlı olarak hayatlarını kaybettiklerini belirtti.

Yıldız “Erkek devlet, elini, emeğimizden, bedenimizden çek diyoruz. Sizin anlattığınız ‘mutlu-kutsal aile’ masallarına karnımız yok. Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz, sokakları da meydanları da geceleri de terk etmeyeceğiz” dedi.

Son Gezi iddianamesinde “terör örgütü önderi” olarak gösterilen Mücella Yapıcı da kadın, sosyalist ve feminist kimlikleri dışındaki tüm kimliklerini bırakarak Kadıköy’e geldiğini söyledi. Kentlerin ve doğanın kadın olduğunu ama devletin erkek olduğunu söyleyen Yapıcı, şanslı olarak mimar olmuş bir TMMOB’lu kadın olarak, yaşamı, kenti, uygarlığı yaratan kadınlar üzerinden kurulan kapitalist düzenin kadınların özgürleşmesi ile yıkılacağını ifade etti.

Eylemde Kardeş Türküler sahne aldı. İlk şarkıları da Gezi’de yaptıkları şarkıları “Tencere tava havası” oldu.

Kaynak: sendika.org