Kocaeli Halkevleri, Seçim İçin Sözünü Söyledi

Pa, 18/01/2009 - 02:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Kocaeli Halkevleri mahallelerde yaptığı kitle çalışmaları ile halkın hakları mücadelesinde oluşturduğu meclislerin çıkarttığı ortak "halkın beyannamesi" ile seçim için sözünü söyledi

Kocaeli Halkevleri 29 Mart Yerel seçimlerine bakış açısı ile ilgili dün KYÖD'te bir basın açıklaması yaptı. Yerel seçimlerde halkın hakları mücadelesini ilerletme ve bu mücadelenin amaçlarını ilerletmeyen hiçbir çalışmanın içinde olmayacaklarını söyledi. Halkın Beyannamesi'ni okuyan Saraybahçe Halkevi Başkanı Galip Dönmez, hak taleplerini yükseltecek olan adayların desteklenmesi noktasında taahhütname imzalatacaklarını kaydetti.

6 CHP'li aday adayı katıldı
Demokratik kitle örgütleri, siyasi parti, dernek ve sendikaların yanı sıra, Kocaeli Baro Başkanı Cumhur Arıkan, CHP İzmit Belediye başkan aday adayları Bekir Yurdagül, Selvi Tellioğlu, Necat Çakır, Fikret Toker, Fahri Örengül'ün katıldığı açıklama KYÖD'te gerçekleştirildi. Kocaeli Halkevleri adına açıklama yapan Saraybahçe Halkevi Başkanı Galip Dönmez seçim sürecinde herhangi bir partiyi destekleyeceklerini söylemeklerinin kurumsal olarak doğru olmadığını söyleyerek, "Ülkemizde uzun süreden beridir devam eden siyasal saflaşmalar ve dünya çapında yaşanan ekonomik kriz 2009 yerel seçimlerini olağan bir yerel seçim olmaktan çıkartmıştır. Bu yerel seçimlerde basitçe kent yönetimlerinin nasıl ve kimler eliyle yürütüleceği değil de ekonomik krizin yıkımı altında neoliberal politikalar, Kürt sorununda kirli savaş politikalarının tırmandırılması ve toplumsal yaşamın gericileştirilmesi onaylanacaktır" dedi.

Bir mücadele hattı örülmeli


Neoliberalizme ve gericiliğe karşı hak mücadelesinin sıçratılması için AKP hükümetine karşı mücadele programını açıklayan Dönmez, "Hak mücadelelerinin güçlendirilmesi ve AKP'nin geriletilmesi gerekmektedir. Halkın neoliberalizme ve gericilik karşısında birliğinin bir basamağı olarak solun birliğinin sağlanması gerekmektedir. Yerel seçimlere müdahil olmak neoliberal belediyecilik anlayışına karşı olmak anlamına gelmektedir" dedi. Dönmez, Halkevlerinin yerel seçimler sürecini krize karşı halkın gündelik ihtiyaç ve talepleri çerçevesinde kazanım elde edebilecekleri ve halkın siyasetteki etkisinin arttırılabileceği bir mücadele hattının örülebileceği bir süreç olduğunu kaydetti.

Halkı savunan adaylar olmalı
Halkevlerinin yerel seçim sürecini ittifak ve destek tartışması olarak yürütmediklerini belirten Dönmez, "Bizler seçim sürecini siyasal bir propaganda olarak görmekten çok seçim sonrası neoliberalizme ve gericiliğe karşı yeni bir merkez oluşturulabilmesi süreci olarak görmekteyiz. Bu sebeple gerçeklikten uzak, somut kazanımı olmayan, halkın hakları mücadelesini ilerletmeyen hiçbir çalışmanın içerisinde yer almayacağız. Bizler 2009 yerel seçimlerinde ‘krize karşı halkın talepleri var’ sloganı işle hareket edeceğiz" dedi. Dönmez, her adayı "halkın haklarını savunmaya" çağıracaklarını, seçimlerin hak taleplerinin yükseltildiği ve halkın haklarını savunmayan adaylara oy verilmemesi yönünde propaganda yapacaklarını kaydetti.

İşte halkın talepleri
Açıklamasının ardından Dönmez 15 maddeden oluşan halkın beyannamesini okudu. Halkın beyannamesinde, her haneye 18 metreküp parasız su, 230 kilowatsaat elektrik ve 140 metreküp doğalgaz'ın parasız verilmesi, sabah saat 06.00-09.00, akşam saat 17.00-21.00 arasında ulaşımın ücretsiz olması yer aldı. Kentsel dönüşüm projelerine son verilmesi gerektiğine değinen Beyannamede, "Meslek odalarının mahalle meclislerinin içinde yer aldığı örgütlenmelerle toplumsal fayda temel alan projeler geliştirilmeli. Belediyeler işletme mantığından çıkartılarak, insanca yaşanabilir bir kent yaratmaya yönelik halkı temel alan yönetim biçimi geliştirilmeli. Yerel yönetimlerde doğrudan demokrasi temel alınarak halk meclisleri kurulmalı."

Engelli ve kadınlara yönetimde söz hakkı
Belediyelere ait su, doğalgaz, sağlık işleri gibi temel ihtiyaçların uzman meslek örgütleri tarafından yürütülmesi gerektiğine dikkat çekilen beyannamede, belediyelerde taşeron çalışmaya son verilerek herkese iş güvencesinin sağlanması istendi. Beyannamede, "İşçilerin örgütlenmesinin yönündeki engeller kaldırılsın. Her mahallede çocukların eğitimi için kreş açılsın. Neoliberalizmin yarattığı yozlaşmaya karşı kültürel merkezler kurulmalı. Kadınlara yönetimde söz hakkı yaratılmalı. Engelliler yönetimde doğrudan temsil hakkı alarak, kentsel düzenlemelerde engellilerin özel durumu göz önünde bulundurularak çalışma yapılmalı" talepleri yer aldı.