Küçükçekmece Yaşam ve Çevre Meclisi, Halkalı Ziraat Okulu’nun Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne satılmasına karşı dün (14 Şubat) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giderek, “Okulumuzdan, yeşil alanlarımızdan, yaşamımızdan elinizi çekin” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne taleplerini ve şikayetlerini iletmek üzere belediye binasına girmek isteyen Küçükçekmecelileri güvenlik görevlileri engellemeye çalıştı. Israr ve direnişleri sayesinde binaya girebilen Küçükçekmece Yaşam ve Çevre Meclisi, CHP Grup toplantısında ve AKP Grup Başkanı ile yaptıkları görüşmelerde Halkalı Ziraat Okulu’nun yok edilmesine göz yummayacaklarını belirtti.
İBB önünde basın açıklaması gerçekleştiren grup, kamu yararı için kullanılan bütün arazilerin sermayenin kar hırsının kurbanı olduğunu, Halkalı Ziraat Okulu’nun İlim Yayma Cemiyeti’ne devredilmesinin sonuçlarının Küçükçekmece ve İstanbul halkları için yıkıcı olacağını belirtti.
Arazilerin devri konusunda ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesi ve merkezi hükümetin çeşitli kurumlarının yaptıkları işbirliğine dikkat çeken grup, arazinin kendisine devredildiği İlim Yayma Vakfı’nın kurucu isimleri arasında Muammer Güler, Kadir Topbaş, Ali Coşkun, Ahmet Davutoğlu, Kemal Unakıtan, Korkut Özal, Numan Kurtulmuş, Sabahattin Zaim, Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade etti.
Gecekondu mahallelerindeki, Ayazma’daki yıkımların sermaye lehine projelerle sonuçlandığının hatırlatıldığı basın açıklamasında, İç-Dış kumsalın yıllardır plansız bırakıldığı, halkın yeşil alan ihtiyacının karşılanması yerine yeni boşaltılan askeri bölgenin 2. Etap Avrupa Konutları inşaatına tahsis edildiği söylendi.
Açıklamada “Kamunun elinde olan, yıllar boyunca yumurtamızı, sütümüzü, yoğurdumuzu aldığımız ziraat mektebini adı vakıf olan tanıdıklarına armağan ediyorlar. Yakın çevremizdeki her bir metrekare alanı, bitmek bilmez bir para hırsıyla, beton yığınına döndüren bu zihniyet, yaşam alanlarımızı yaşanmaz kılmaya, gelecek sel felaketlerine çanak tutmaya, yazlarımızı sıcaktan bayılacak hale getirmeye, mahallemizi “taş fırına” çevirmeye devam ediyor. Olası deprem anında toplanacak alan bırakmıyorlar” ifadelerine yer veren grup, paha biçilemez Ziraat Okulu’nun ve arazinin yok edilmesine sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Bu arazinin tarihi işlevi ile uyumlu biçimde aktif kentsel tarım yapılan, binasının tarım müzesi olduğu yeşil alan olarak kullanımını talep ettiklerini yineledi.
Küçükçekmece Yaşam ve Çevre Meclisi devir işleminin sonuçlarıyla ilgili şu uyarılarda bulundu:
“UYARIYORUZ!
1)Halkalı Ziraat okulunun İlim Yayma Cemiyetine devredilmesi betona dönmüş araziler vasıtasıyla daha sıcak yaz demek
2)Şiddetli her yağmurun sel felaketine dönüşme olasılığı demek
3)Mahallerimizin kuruluşunda yararlandığımız kaynağını ve sağlıklı olduğunu bildiğimiz tarım ürünlerinin hayatımızdan çıkması demek, tarihimizin bir kısmının kaybı demek
4)Olası depremde sığınacak alanımızın kalmaması demek
5)Ülkemizin tarihinde ve tarımsal üretiminin gelişiminde önemli yeri olan pek çok değerli insanı yetiştirmiş mekanın kaybedilmesi demek
6)Mahallemizin ortasında bizlerin kullanımına kapalı, zenginlere tahsisli arazi demek”