Mersin’de 11 Şubat 2006 tarihinde hükümetin sağlık ve eğitim politikalarını protesto amaçlı bir gösteride Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yumurta atan Halkevleri üyesi dokuz kişiye 1 yıl 9 aya varan hapis cezaları verildi. Davanın avukatları temyize gideceklerini söyledi
11 Şubat 2006 tarihinde hükümetin eğitim ve sağlık politikalarını protesto etmek için Erdoğan’a yumurta attıkları gerekçesiyle “Başbakan görevinden dolayı hakaret”, “İzinsiz toplantı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” ettikleri suçlamasıyla Halkevi üyelerine hakkında açılan davada 29 Kasım günü karar çıktı.
Her birine 13 yıl, toplamda 117 yıl hapis istemiyle yargılanan dokuz kişinin tutuksuz yargılandığı davada Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesi; görevi başındaki Başbakan’a “hakaret” suçlamasından Mahir Mansuroğlu ve Okay Kınık’a 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Buna karşın sanıkların “pişman olmadıkları” ve “suç işlemeyeceklerine dair kanaat oluşmadığı” gerekçesiyle de cezaların ertelenmedi. Mahkeme, Ozan Güner, Şenol Yalçınkaya, İbrahim Polat, Ramazan Tunç, Ufuk Kurtulmaz, İlknur Çiçek ve Ozan Gül’e ise 11 ay 20 gün hapis cezası verdi.
Yargılanan Halkevleri üyelerinden hiçbiri son duruşmaya katılmadı. Halkevleri üyelerine ve avukatlarına 29 Kasım günü ulaşan kararda gerekçeli kararın 5 Ekim 2012 tarihinde verildiği yazıyor.
Davanın avukatları temyize gideceklerini söyledi.
Ne olmuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 11 Şubat 2006’da Mersin gezisinde 'Anamız ağladı' diyen bir çiftçiye “lan” ve “ananı da al git” diyerek hakaret etmiş, bu üslubu nedeniyle yoğun tepki almıştı. Erdoğan bu olayın hemen ardından Mersin'de Cumhuriyet alanında halka hitap ederken, Halkevi üyeleri hükümetin eğitim ve sağlık politikalarını protesto etmek için “Parasız eğitim parasız sağlık” sloganı atarak Başbakan Erdoğan’a yumurta atmıştı. Eylemciler olayın hemen ardından yaka paça gözaltına alınıp adliyeye sevk edilmişti.
Adliyeye sevk edilen 9 kişiden Ozan Güner, Şenol Yalçınkaya, İbrahim Polat, Ramazan Tunç ve Mahir Mansuroğlu tutuklanmıştı, Ufuk Kurtulmaz, Okay Kınık, İlknur Çiçek ve Ozan Gül ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı. Tutuklu olanlar da ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi. Dokuz gence daha sonra izinsiz toplantı ve gösteri ile Başbakan'a görevinden dolayı hakaret suçlarından 13 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.