Mühendis ve mimarlar demokratik bir Türkiye ve insanca bir yaşam için yürüdü !

Ct, 08/10/2005 - 01:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) çağrısı ile bu gün (8 Ekim 2005) Ankara’da düzenlenen mitingde buluşan binlerce mühendis ve mimar, demokratik bir Türkiye ve insanca bir yaşam için yürüdü.

“Demokratik Türkiye, İnsanca Yaşam” sloganıyla düzenlenen TMMOB Mitingi, sabahın erken saatlerinde ülkenin dört bir yanından Ankara’ya gelen mühendis ve mimarların kente girişi ile başladı.

“Üreterek büyüyen, paylaşarak gelişen bir ülkede; insanca ve barış içinde yaşamak istiyoruz” diyen mühendis ve mimarlar, saat 10.00 da Ankara Tren Garı önünde kortejlerini oluşturarak, buradan mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. Şehir dışından gelenlerle birlikte yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı ve son derece coşkulu geçen mitinge, Halkevciler de destek verdi.

Mitingde konuşma yapan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, aşağıdaki talepleri dile getirdi;

“Kamu hizmetlerinin paralı hale getirilmesi uygulamaları terk edilmelidir.

Eğitim, sağlık gibi en temel insan hakkı olan hizmetler herkes için ulaşılabilir, nitelikli ve parasız olmalıdır.

Ülkemizin kaynaklarını, kamusal ve toplumsal hizmetleri ticarileştirerek küresel sermayeye birer kar alanı olarak açan bütün uluslararası anlaşmalar iptal edilmelidir.

Ranta, faize, borç ödemelerine odaklanan değil, halkın ihtiyaçlarını gözeten bir bütçe düzenlenmelidir.

Özelleştirmeler durdurulmalıdır. TELEKOM, TÜPRAŞ ve diğer özelleştirilen kurumların satışı iptal edilmelidir. Biz Özelleştirmelerin daha çok yoksulluk ve daha çok işsizlik demek olduğunu biliyoruz.

Finans kapitalin hareketliliğine bırakılmış ekonomik gelişme yerine, üretime ve yatırıma dayalı ekonomik model hayata geçirilmelidir.

Asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çekilmelidir.

İşsizleri güvence altına alacak sosyal uygulamalar hayata geçirilmelidir.

Kamu çalışanlarının sözleşmeli personel uygulaması ile güvencesizleştirilmesi, sefalet ücretine mahkum edilmesi uygulamaları terk edilmelidir.

Örgütlenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması hemen şimdi sağlanmalıdır”