On’lar beslenme hakkı için Kadıköy’deydi

Sa, 16/06/2009 - 01:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Krize karşı halkın şartlarını her ilden halkın onar temsilcisi ile 21 Haziran’da Ankara’ya taşıyacak olan Halkevciler bugün beslenme hakkını savunmak için Kadıköy İskele Meydanı’ndaydı.

On’lar asgari ücretin 527 TL ,  4 kişilik bir aile için açlık sınırının 744 TL olduğu bu ülkede kriz koşullarını kendileri için fırsata çevirmeye çalışan sermayeye teşvik paketleri açıklayıp halkı açlık ve sefalete terk eden AKP iktidarını tencerede taş kaynatarak protesto ettiler. Köylülerin ekme-biçme; halkın beslenme hakkı için şartlarını açıkladılar.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan  “her insanın yeterli ve sağlıklı beslenme için günlük almak zorunda olduğu gıda maddeleri” listesini okuyan Halkevciler yaptıkları konuşmalarda kriz öncesi 10 milyonun üzerinde insanın açlık sınırının altında yaşadığı bir ülke olan Türkiye’de şimdi bu sayıya her gün yeni binler eklendiğini işçilerin, işsizlerin emekçiler en temel ihtiyaçlarından vazgeçerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını, bu en temel yaşamsal ihtiyaçların başında güvenli, sağlıklı gıda ve beslenmenin geldiğini söylediler.

Emekçiler açlıkla imtihan ederken, bir yandan da tarımsal üreticilerin ürünlerinin tarlalarında kaldığını, borçlandırıldıklarını, tarlalarını ekemez hale getirildiklerini söylediler.

Kadıköylülerin alkışlarla desteklediği, konuşmalara katıldığı eylemi Halkevciler beslenme hakkı için şartlarını açıklayarak sonlandırdılar.  

Şartlarımız :

 

  • Tüm insanların temel gıda maddelerine ulaşım; sağlıklı ve yeterli beslenme hakkı güvence altına alınmalıdır.
  • Temel gıda maddeleri fiyatları kontrol altında tutulmalıdır, çocukların yeterli beslenmesi için gerekli gıda maddeleri  her çocuğa ücretsiz sağlanmalıdır.
  • Küçük ve orta tarımsal üreticilerin kredi borç faizleri silinmelidir, kriz ortamında kaynaklar tarım şirketlerini kurtarmak için değil köylülüğün piyasaya karşı korunması ve desteklenmesi için kullanılmalıdır.
  • Aracılar ve gıda spekülatörleri  aradan çıkarılarak gıdaların halka ulaşımında dolaysız kanallar kurulmalıdır.
  • Küçük köylülüğü tasfiye eden, tarımda köylülüğü ve gıda da  tüm halkı emperyalist tarım ve gıda tekellerine bağımlı kılan  neoliberal tarım politikalarına son verilmeli, GDOlu ürünler yasaklanmalıdır.