Garaj İstanbul'da düzenlenen Roboski anması BDP Milletvekilleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, aydınlar ve sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi. Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ve Halkevleri GYK üyesi İlknur Birol’un da katıldığı anmada Roboski failleri ortaya çıkarılana kadar mücadelenin süreceği ifade edildi
Roboski Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla Garaj İstanbul'da dün akşam (25 Aralık) anma etkinliği düzenlendi.
Cüneyt Yalaz'ın sunuculuğunu yaptığı gece, Serhat Kurul'un tek kişilik tiyatro gösterisi ile başladı. Daha sonra Roboski'nin üzerinden geçen bir yıllık süreçte yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Ferhat Encü, Prof. Dr. Fatma Gök ve B1 Sanatçılar Platformu adına Kazım Öz birer konuşma yaptı. Sanatçılar, Ayşe Tütüncü, Erdoğan Emir, Ahmet Aslan, Aynur Doğan, Cemil Koşgün ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu gecede sahne aldı.
Açılış konuşmasını yapan Ferhat Encü, Roboski davasının açılmasını ve soruşturmanın üzerindeki gizlilik kararının kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti. Ardından söz alan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak Roboski’de katledilenlerin sonsuzluğa uğurlanırken kendilerine hesap sorma görevini verdiğini belirterek, bu görevi yerine getirmek için daha fazla gayret edeceklerini belirtti. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptığı konuşmada; TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve alt komisyon olarak kurulmuş olan Uludere Komisyonu'nda yer aldığını hatırlattı. Bunun kendisine ve komisyondaki herkese bir sorumluluk yüklediğini belirtti.
Kürkçü'den sonra konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı Prof. Dr. Fatma Gök, konuşmasına böyle bir olay üzerine konuşmanın çok zor olduğunu, duygularını ifade etmekte zorlandığını belirterek başladı. Türkiye halkının daha önce yaşanan Dersim’le, Maraş’la, 1915'le ve diğer bütün katliamlarla yüzleşmeyen bir yapıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Katliamlara karşı duruşunun çok önemli olduğunu ifade etti.
B1 Sanat Platformu adına kapanış konuşmasını yapan Kazım Öz ise "Roboski'de bombalar sadece 34 canı vurmadı, Boğaziçi'nde okuyan öğrenciyi vurdu, Kadıköy'de oturanı vurdu, Ankara'da yaşayanı vurdu, aydınları, sanatçıları da vurdu ama biz ölemedik." diyerek duygularını ifade etti.
Anma gecesi konuşmaların ardından sonlandırıldı.