Eğitim Hakkı Anasayfa

Samsun halkı kazandı: Dünden bugüne Tarım Meslek Lisesi direnişi

Sa, 10/02/2015 - 01:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Öğrenci, veli, öğretmen ve Samsun Halkının Direnişi sonuç verdi. Atakum Tarım Anadolu Meslek Lisesi yerleşkesi okul alanına dönüştürüldü. 

 

  Samsun Atakum ilçesindeki Tarım Meslek Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesinin yıkılarak yerine yapılması planlanan 15 bin kişilik 'Protokol Camisi' ile ilgili imar planı değişikliği idare mahkemesi tarafından iptal edildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi Komisyonu Protokol Cami yapılması için "dini tesis" alanı olarak belirlenen bölge tekrar "okul alanı" olarak dönüştürülmesini kabul etti.

 

    Direniş Bitmedi Devam Ediyor

 

Yerleşkenin "dini tesis" alanından alınarak tekrar "okul alanı" olarak dönüştürülmesi sonrasında direnişçiler, "Bizler mücadele etmeseydik okulumuz yıkılacaktı. Ancak direnişimiz bitmedi devam ediyor. Okul geri taşınana kadar mücadelemiz devam edecek. Bundan sonrada yaşanacak hukuksuzluklara, doğa katliamına, öğrencilerin eğitim gaspına karşı mücadelemiz büyüyerek devam edecek

Samsun Atakum Tarım Meslek Lisesi’nin yaklaşık 2 buçuk yıl önce gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’na protokol camisi yapılması amacıyla devredilmesine karşı okul aile birliği, öğretmenler, öğrenciler ve Samsun halkının direnişi kazandı. Okul aile birliğinin ve Atakum Kent Konseyi’nin açtığı dava 19 Kasım günü sonuçlandı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kazanım sonrası 20 Kasım’da Eğitim-Sen okul önünde basın açıklaması yaptı. 21 Kasım’da ise okul aile birliğinin çağrıcılığıyla okul önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Burada da yaşandığı gibi ne kadar haklı olursanız olun demokratik mücadelelerin ne denli zorlu olduğunu ve uzun zaman aldığına bir kez daha şahit oluyoruz. Ama inancımızı yitirmediğimizde, sabırlı olduğumuzda ve mücadeleye devam ettiğimizde adım adım doğruya ulaşabileceğimizi de yine burada görüyoruz.

Mahkeme süreci devam ederken bilim, mevzuat ve hukuk hiçe sayılarak ve resmen zor kullanılarak okul, eğitim açısından yetersiz olan Gelemen’e taşınmış ve boşaltılmıştır. Gelemen’de okulun yetersizliği bilirkişi raporları ve milli eğitim müfettiş raporlarıyla da sabittir. 300’e yakın öğrencinin eğitiminden sorumlu öğretmen ve idarecileri bu çağda sürgüne mahkum edenleri, kamuyu zarara uğratanları, halkın malını peşkeş çekmeye çalışanları ve buna alet olan bürokratları halkımızın vicdanına havale ediyoruz.

Mahkeme kararı sonrası öğrenci, veli, öğretmen ve personelin daha fazla mağduriyet yaşamaması için okul, Atakum’da bulunan eski yerine derhal taşınmalıdır. Okul taşınana kadar mücadelemiz devam edecektir.”

Tarım meslek direnişi nasıl kazanıldı?
13 Haziran karne günü, okulun yıkılmaması ve ağaçların kesilmemesi için okul aile birliği ve öğrencileri okul önünde polisin saldırısına rağmen trafiği kapatarak basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklamasından sonra okul içerisinde çadırlar kurularak bekleyiş başlamıştı. 14 Haziran gecesi çadırda nöbet tutan öğrenci, öğretmen ve Samsun halkına çevik kuvvet polisi saldırmış, nöbet tutanları yerlerde sürükleyerek okul dışına çıkartmıştı.

Direniş bitmedi büyütüldü
Polis saldırısı sonrasında okul dışına çıkartılan Samsunlular direnişten vazgeçmedi. Çadırlarını okul önüne kurarak direnişi büyüttü. Direnişte farklı bir yaşam kuruldu. Haftalık etkinlikler yapıldı. Her geçen gün Samsun halkının desteği arttı. Direnişin 3. gününde “Okulumu Yıkma Ağacımı Kesme” pankartını polis almak istedi. Pankartı vermek istemeyen direnişçilere polis saldırdı, 7 kişiyi gözaltına aldı. Polis saldırısı sırasında bir liselinin parmağı çatladı. Direnişin 7. gününde büyükşehir belediyesi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı. “3-5 ağaç kervanı” ile Türkiye turnesine çıkan Praksis, direniş alanında konser verdi.

Çadır nöbeti sona erdi, direniş bitmedi
Yapılan forumlar sonrasında 15 günlük çadır nöbeti sonlandırıldı. Ancak direniş bitmedi. Her hafta düzenli olarak okul önünde forumlar ve etkinlikler yapıldı.

Mahkeme bitmeden hukuksuz şekilde okul taşındı
Tarım Meslek Lisesi’nin taşınma işlemine hukuksuz bir biçimde başlandı. Mahkeme devam ederken okulun taşınması için başlatılan ihale sürecinde son tarih 17 Temmuz olarak duyuruldu ancak buna da uyulmayarak ihale 14 Temmuz günü tamamlandı.

“Umreye gideceğim bu işi bitirin”
“Umreye gideceğim bu işi bitirin” dediği iddia edilen Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin’in talimatıyla okul boşaltıldı, tabelalar söküldü. 14 Temmuz’da gerçekleşen taşıma işleminde işi alan nakliye şirketinin çocuk işçi çalıştırdığı, öğretmenler tarafından dile getirildi.

“Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”
Samsun halkının direnişini mahkeme kararı da doğruladı. Direnişçiler bundan sonrası için şöyle konuştu: “Samsun Tarım Meslek Lisesi mücadelesi bitmedi, devam edecek. Okul, hukuksuz bir şekilde Gelemen YİBO’ya taşındı. Ancak eski yerine taşınana kadar ve başka yerlerde yaşanacak doğa katliamına, eğitim hakkı gasbına, hırsızlardan, katillerden hesap sorana kadar mücadele devam edecek.”



Halkevleri Genel Merkezi
Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Bağışlarınız için; İş Bankası (Ankara) Meşrutiyet Şubesi 785989 nolu hesap