Soma'nın yıl dönümünde işçi katilleri protesto edildi

Per, 14/05/2015 - 16:07
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

13 Mayıs’ta Soma katliamının birinci yılında ülkenin dört bir yanında sokağa çıkanlar katliamın sorumlularından hesap sordu. Soma katliamının sorumlusunun emekçilere kölece çalışma koşullarını, taşeron sistemini ve güvencesizliği dayatan AKP iktidarı ve sermaye olduğu vurgulandı.

 Manisa’nın Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen maden katliamında yaşamını yitiren 301 madenci için katliamın birinci yılında Türkiye’nin dört bir yanında anmak ve katliamın sorumlularından hesap sormak için eylemler yapıldı.

Türkiye’nin birçok  kentinde sokağa çıkanlar iş cinayetlerinin sermayenin çıkarlarını temel alan iktidar programından, alınmayan iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinden, rödovans, dayıbaşı sisteminden, taşeron düzeninden, aşırı çalıştırma ve üretim zorlamasından kaynaklandığı vurgulandı. AKP iktidarının “fıtrat” açıklamaları hatırlatılırken işçi katili iktidarın sorumluluktan kaçamayacağı vurgulandı.

Soma

Sabah saatlerinden itibaren mezarlık ziyaretleri başladı. Aileler hem acılarını paylaşıyor hem de tutulmayan sözlere, hala adaletin sağlanmamasına isyan etti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri Soma Madenci Anıtı’na bir yürüyüş gerçekleştirerek burada basın açıklaması düzenledi. Ardından madenci aileleri ile birlikte mezarlık ziyaretinde bulunan emek ve meslek örgütleri temsilcileri, madenci yakınları ve maden işçileri Enez maden ocağı önünde ve Kınık’ta basın açıklaması yaptı.

İstanbul 

İstanbul’da 13 Mayıs’ta DİSK-KESK-TMMOB-TTB çağrısı ile saat 18.30’da Taksim Tünel’de toplanan emek ve demokrasi güçleri Galatasaray Meydanı’na bir yürüyüş yaptı. En önde yaşamını yitiren maden işçilerinin isimlerinin yazılı olduğu bir pankartla birlikte taşınan  “Soma ne unuturuz, ne affederiz” yazılı pankartın arkasında yapılan yürüyüşte “İşçinin katili taşeron düzeni”, “İşçi katili, hırsız  AKP”, “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak sloganları atıldı.

Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda Soma katliamının sorumlusunun AKP olduğu  vurgulandı. Galatasaray Meydanı’na gelindiğinde katliamda yaşamını yitiren işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmalarda  “Katliamın sorumlusu, Soma’nın, Ermenek’in, Torunlar’ın sorumlusu AKP iktidarının neoliberal politikalarıdır” denildi.

Ankara
Ankara’da Soma katliamında yitirilen madencileri anmak ve katillerden hesap sormak için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortak çağrısıyla demokrasi güçleri saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda bir araya geldi. Buradan Olgunlar Caddesi’nde bulunan Madenci Anıtı’na yapılan yürüyüşte sık sık “Hırsız, katil AKP”, İşçiler değil AKP mezara”, “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganları atıldı. Anıtın önüne gelindiğinde ilk olarak Soma’da yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşu yapıldı. Ardından da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına hazırlanan ortak basın açıklaması okundu. Basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.

Antalya

Akdeniz Üniversitesi’nde 301 kişinin öldüğü Soma katliamında yaşamını yitiren işçileri anmak, sorumluları protesto etmek isteyen öğrencilere polis ve özel güvenlik saldırdı. Saldırı sırasında polis öğrencileri yerde sürükleyerek gözaltına aldı. 10’dan fazla öğrencinin gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde ise Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut saat 18.00’da Attalos Meydanı’nda ” Katil AKP hesap verecek” sloganlarıyla toplandı. Meydanda yapılan ortak açıklanın ardından, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut Attalos Heykeli önüne baret ve karanfil bırakarak emek ve meslek örgütlerinin çağrısını eyleme katılmak üzere Kapalı Çarşıya yürüdü.

DİSK, KESK, TMOBB, TTB ‘nin çağrısı ile 19.00’da anma yürüyüşü için Kapalı Çarşı önünde toplandı. Soma için Antalya Emek ve Demokrasi Güçlerinin yürüyüşü başladı.  “Somayı unutma AKP’den hesap sor”, “Soma’nın katili sermaye devleti” sloganlarıyla bini aşkın kişi Soma katliamında yaşamını yitirenler için Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Meydan da katliam sonucu yaşamını yitiren 301 madenci için saygı duruşunda bulunulduktan sonra demokrasi güçleri adına ortak basın açıklaması yapıldı. Açıklama da Akdeniz Üniversitesi’nde gözaltına alınan öğrencilerin biran önce serbest bırakılması çağrısı da yapıldı.

Kocaeli

DİSK-KESK-TMMOB-TTB çağrısı ile Kocaeli emek ve demokrasi güçleri Soma katliamını protesto için Merkez Bankası önünden Sabri Yalım Parkı’na yapılan yürüdü. Basın açıklamasında  Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Arsal Arısal yaptığı konuşmada “301 maden işçisinin ölümü kader değil katliamdır” diyerek AKP iktidarının katliamdaki sorumluluğunun altını çizdi.

Mersin

Mersin’de de emekçiler sokağa çıkıp katliamda yaşamını yitiren maden işçilerini anarak, katliamda sorumlulukları bulunanlara tepki gösterdi.
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek Mersin Maliye Müdürlüğü önüne kadar yürüdü. “13 Mayıs Soma unutma unutturma” pankartı arkasında bir araya gelen platform bileşenlerine HDP Mersin milletvekili adayları, demokratik kitle örgütleri ve DİSK Genel-İş’e bağlı taşeron işçiler de destek verdi. İstiklal Caddesi ve Hastaneler Caddesi’ni trafiğe kapatarak, yürüyen kitle sık sık “Soma’yı Unutma Unutturma”, “Soma’nın katili AKP devleti” sloganları attı. “İş cinayeti maliyet değil hayattır” ve “İş kazaları kader değil cinayettir” yazılı dövizler taşıyan kitle maliye binası önünde önce 301 işçi için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Mersin Üniversitesi öğrencileri de sabah erken saatlerde fakültelerde başlayan etkinlikleri ile Soma madeninde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin yıldönümünde anma düzenledi. Öğlen saatinde ise öğrenciler Fakülte önünden “Soma’nın hesabı sorulacak”,  “Katil sermaye hesap verecek” , “Kömür karası değil yüz karası” sloganlarıyla kampüs içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Cumhuriyet Alanı’nda bir araya gelen üniversiteliler saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklaması yaptı.

Bartın 

Bartın Demokrasi Platformu bileşenleri saat 18.00’de Eski Belediye önünde bir araya gelerek Soma’da yaşamını yitiren maden işçileri için anma ve protesto eylemi gerçekleştirdi. Amasra’dan maden işçilerinin kıyafetleriyle eyleme katılmaları dikkat çekti. Saygı duruşunun ardından ”Madenci’nin feneri sönmeyecek” diyen emekçiler, yaşanan iş cinayetinin kader değil katliam olduğunu ifade etti.

Didim

Emek ve Demokrasi Platformu çağrısı ile saat 18.30 KESK temsilciliği önünde toplanan kitle buradan Kent Meydanı’na yürüyüş düzenledi. Kent Meydanı’nda 301 maden işçisi için saygı duruşunun ardından basın açıklaması yapıldı.

Afyon

Afyonkarahisar’da Soma katliamını protesto etmek için 17.30’da yapılan basın açıklamasına emek ve demokrasi güçleri katıldı. Eğitim-Sen temsilciliği önünden kent meydanında bulunan PTT binasına kadar yüründü. PTT önünde bir araya gelenler önce saygı duruşunda bulundu, ardından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması, madenci baretine bırakılan karanfillerle son buldu.

Samsun

Samsun’da Soma Katliamının 1. yılında KESK-DİSK-TMMOB-TÜRK-İŞ çağrıcılığı ile çiftlik caddesi Süleymaniye geçidinde basın açıklaması yapıldı. İş cinayetleri sonucunda hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşu ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında  ‘‘Soma’da yaşanan kaza değil cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın gerçek sorumluları ise hala kamuoyu önünde hesap vermemiştir.’’ denildi. ‘‘İşçi katliamlarının sorumlulara hesap verene kadar mücadelemiz devam edecek’’ denilerek basın açıklaması sonlandırıldı.

Eskişehir

Eskişehir Halkevleri Soma katliamının yıl dönümünde “İşçi katillerinin, emek düşmanlarının üstüne yürüyoruz” sloganıyla İl Sağlık Müdürlüğü önünde tulumları, baretleri ve kömürleriyle toplandı. 301 işçinin isimleri ve kömür karası yüzleriyle yürüyüşe geçen kitle çarşı mevkiinde tam patlama saatinde bir süre bekleyerek bir yıldır Soma’da yaşanan hukuksuzluktan bahsetti.

“Hesap verirler elbet ama ben göremem” diyen Elmas Teyze’ye söz verdik. Şimdi bu sözü haykırmak; adalet için için, Soma’nın hesabını sormak için herkesi yan yana gelmeye çağırıyoruz” diyerek ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi.

Halktan yoğun katılım ve desteğin olduğu eylemde Soma için insanlık zinciri oluşturularak Çalışma İl Müdürlüğü önüne yüründü. Müdürlük önüne, getirdikleri kömürle SOMA 301 yazıp üzerine kırmızı boya dökerek AKP’nin kömüre kan bulaştırdığını ifade ettiler.

Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı ile saat 13.00’de Halk Bahçesi’nde, Soma’da alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği sonucu yaşamını yitiren 301 maden işçisi için basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının ardından eyleme katılan Kazova işçileri de konuştu.

Akşam saat 17.00’de de Golf Aile Çay bahçesinde toplananlar buradan İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüş sırasında sık sık “Soma’yı unutma unutturma”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. İskele meydanında basın açıklamasının ardından halk bahçesinde Kazova işçilerinin, Greif işçilerinin, Sütaş işçilerinin, bilgi üniversitesi işçilerinin katılacağı foruma geçildi.

Artvin
Artvin’deki anma, Özel İdare Otoparkı önünde gerçekleşti. Anma öncesi Halkevciler kent merkezinde anmaya çağrı yapan bildiriler dağıtırken temsili fıtrat kutularıyla işçi cinayetleri, güvencesizlik ve taşeron sistem anlatıldı. Emekçilere reva görülenin yanında katillerin yaşadığı saraylar da anlatıldı. Eylemin ardından Artvin Halkevi Müzik Ekibi’nin söylediği türkülerle hayatını kaybeden 301 madenci anıldı.

Hopa
Hopa’daki eylemin adresi ise Metin Lokumcu Meydanı idi. Hopa Halkevi, Eğitim-Sen ve ÖDP’nin çağrısı ile bir araya gelen demokrasi güçleri meydanda yaptıkları bir yürüyüşle katledilen maden işçilerini andı. Yapılan yürüyüşte sık sık “İşçi katili, hırsız AKP”, “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” sloganları atılırken meydanda Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaş ve Hopa Eğitim-Sen Temsilcisi İbrahim Bayramoğlu konuşmalar yaptı. Yapılan konuşmalarda Soma’nın katillerinin aradan bir yıl geçmesine rağmen hala ortaya çıkmadığı, adaletin ancak sokakta sağlanacağı  vurgulandı.

Adana

Adana’da emek ve demokrasi güçleri Soma katliamının yıldönümü nedeniyle İnönü Parkı’nda bir araya gelerek, Atatürk Parkı’na yürüdü. “Bu baretin altında sorulmamış hesap var. Sorarlar bir gün sorarlar” pankartı ve “Somayı unutma, unutturma”, “Soma’nın hesabını sormak için ayaktayız” dövizlerini taşıyan kitle sık sık “Katil, hırsız, Erdoğan” ve “Soma’nın kömürü AKP’yi yakacak” sloganları attı. Yürüyüş sırasında polisin aldığı yoğun önlemler dikkat çekerken, yürüyüş sonrası kitle adına açıklama yapan inşaat işçisi Recai Gerçe, AKP hükümeti döneminde 15 bin kişinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini vurguladı.

İzmir

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciasının birinci yıl dönümünde yaşamını yitiren madencileri anmak için Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Türkan Saylan Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Soma unutma unutturma” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” ve “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, Türkiye’de özellikle AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretim, teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzman bulunmayan kişi ve şirketlere bırakıldığına dikkat çekti. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülmeye çalışıldığını söyleyen Yalçın, işçi sağlığı ve iş güvenliği kavramları ile temelden çelişen özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron sistemine son verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Açıklama sonrası Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş düzenlenerek, denize 301 madenci anısına karanfiller bırakıldı.