Tabiatı yok edecek yasaya karşı Meclis'in önünde eylem

Cu, 26/11/2010 - 17:58
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri'nin de bileşeni olduğu Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, AKP iktidarının uzun süredir tasarladığı “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı”na karşı Meclis önünde uyarı eylemi için bir araya geldi.

Eylem için Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu bileşenleri ve platformun çağrısıyla Ankara'ya gelen vadilerinde suyun ve su havzalarının ticarileştirilmesine, doğanın yok edilmesine karşı mücadele edenlerin temsilcileri Yüksel Caddesinde bir araya geldi. Polisin engelleme çabasına, eylem komitesini önlükleri çıkarmazsanız müdahale ederiz diyerek tehdit etmesine rağmen platform bileşenleri kararlılıkla yüryüşe başladı.

Yüksel Caddesi'nden başlayan yürüyüş polisin tüm tacizine rağmen sloganlarla Meclis önüne kadar sürdü. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dikmen Kapısı’na “Uyarıyoruz! Tabiatı yok edecek yasaya izin vermeyeceğiz” pankartıyla gelen platform üyeleri, her yerden temsilciler düzeyinde katıldıklarını belirterek çıkartılmak istenen kanun tasarısına karşı basın açıklaması yaptı.

Metalaştırmanın önü bu yasayla açılmak isteniyor

Bakanlığın Avrupa Birliğinden aldığı direktifler sonucu su kullanım hakkı sözleşmeleriyle 49 yıllığına su havzalarını sahiplenen şirketlerin suyu maden çıkarmakta, sanayide, tarımda, enerji temininde kullanıla bileceğini söyleyen Bilaloğlu su havzaları “Bütünleşik” olarak yönetilerek metalaştırmanın önünün yasayla açılacağını belirtti.

Bu yasayla neler geliyor

Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’yla; Milli Park olan 1. Dereceden sit alanı ilan edilen vadilerde şirketlerin faaliyetlerinin yasallaşacağı, şirketlere devredilen Hidro Elektirik Santralleriyle (HES) 2000 civarındaki dere ve havzanın ticarileşmesinin önündeki tüm engellerin kaldırılacağını, İstanbul Kuzey Kesimi- Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı kararının iptal edilerek 3. Boğaz Köprü projesinin önündeki bir yasal engelinde ortadan kalkacağını, koruma statüleri ortadan kaldırılacak olan vadiler de dahil tüm doğal alanlar koruma durumları belirleninceye kadar şirketlerin tanlına bırakılacağını söylen Bilaloğlu bu sonuçlardan kaynaklı “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı”na karşı olduklarını ifade etti.  

Halkın direnişini yasalarınızla engelleyemeyeceksiniz

Suyun ticarileşmesine, doğanın metalaşmasına ve sermaye talanına karşı mücadelelerinin süreceğini belirten Bilaloğlu “Bu yasanın Meclis’ten geçmemesi için de mücadele edeceğimizi duyuruyoruz ve yasanın arkasında duran herkesi uyarıyoruz: Halkın direnişini yasalarınızla engelleyemeyeceksiniz” dedi.

Çıkan yasa tasarısıyla ilgili milletvekilleri ile görüşmek isteyen ve milletvekilleriyle randevuları olan Suyun Ticarileştirmesine Hayır Platformu Meclis önündeki basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle içeri alınmadı.