Manisa Akhisar'a bağlı köylerde Halkevleri Tarım Hakkı Meclisi bildiri dağıttı
Tarımda yeni üretim sezonunun başlamasıyla Akhisar'da domates üreticileri şirketlerin geçen yıl ile aynı domates fiyatını belirlemesiyle isyan bayrağını çekmişlerdi. Bunun üzerine Halkevleri Ege Tarım Hakkı Meclisi, Akhisar köylerinde sözleşmeli tarım ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıttı.
Akhisar'ın Akselendi, Sazoba, Beyoba ve Lütfiye köylerini dolaşan meclis, buralarda köy kahvelerini dolaşarak köylüler ve özellikle üreticiler ile sohbet etti. Çiftçiler, ekonomik krizin tarımda çok rahat hissedildiğini, artan mazot ve gübre fiyatlarıyla bu yıl toprağı işlemenin imkansız olduğunu ve şirketlerin tek taraflı yapmış oldukları sözleşmelerden ciddi rahatsızlıklarını dile getirdi. Konu ile ilgili neler yapılabileceğine dair Meclis'in hazırlamış olduğu bildiriler köylüler ile beraber tartışıldı. 5488 sayılı tarım yasası köylülere anlatıldı. Özellikle tek taraflı sözleşmelerden kaynaklı hak iddia edemeyen köylülere bu konu da yasanın tek taraflı değil karşılıklı sözleşme yapılması gerektiği, yapılan sözleşmede ise sözleşme nüshalarının bir örneğinin çiftçilerde bir örneğinin ise tarım il bakanlığına veya ilçe müdürlüklerine verilmesini, konu ile ilgili ziraat odalarının zorlanmasını, fiyat ve fire tespit komisyonları kurulması gerekliliği anlatıldı.
Köylülerin de şikayetlerinden anlaşılıyor ki; ülkemizde tarım politikaları küçük üreticiyi tasfiye etmektedir. Salça fabrikaları ve şirketler adına çalışan komisyoncular, küçük üreticiyi zor durumda bırakıyor. Sözleşmeli tarım modeli ile devletin tüm sorumluklarını üzerinden attığı ve çiftçiyi hiç bir hak talep edemeden şirketlere teslim ettiği anlaşılıyor. Bu durumda üreticiler toprağını ekebilmek için ya yüksek faizlerle borçlanarak üretim yapabiliyor ya da banka borçlarına dayanamayarak topraklarını satmaya ve madenlere işçi olarak çalışmaya mecbur bırakılıyor.
Toprağını ekemediği için ya başkasının toprağında çalışmaya başlayan ya da toprağın üstünden toprağın altına maden işçisi olmaktan başka çaresi kalmayan köylüler, toprağı konuşurken 'Ne Olacak Bu Memleket?' diyerek sohbeti ülke ahvaline taşıyor. Topraktan ülke gündemine birçok konuda girilen sohbetlerin sonu aynı yere geliyor: Bizi kendi toprağımızda köleleştirenlere, satamadığımız domatesin filizde yanmasına izin verenlere #HAYIR!