Türkiye tek bir ağızdan haykırdı; "Sivas'ta yakanlar, AKP'yi kuranlar"(Güncelleniyor)

Çar, 03/07/2013 - 12:27
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

İSTANBUL

Sarıgazi

20 yıl önce Sivas'ta 35 canı diri diri yakanlar her şeyin biteceğini sandılar. Ancak halk, bu katliamın 20. yılında da Sivas'ı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını sokağa çıkarak bir kez daha gösterdi. Taksim direnişinin ruhuyla 2 Temmuz Salı günü Çekmeköy , Yenidoğan, Samandıra ve Sarıgazi'den gelen yaklaşık 20 bin insan ''Sivas'ı unutma unutturma'', '' Sivas'ta yakanlar AKP'yi kuranlar '' sloganlarıyla Sarıgazi festival alanında toplandılar. 
2 Temmuz katliamı için hazırlanan program saat 21.00'da başladı.Program Sarıgazi Cemevi Gençlik Kolları'ndan Ece Ulucan'ın şiir dinletisiyle başladı. İlerleyen saatlerde Sarıgazi Cemevinden Cansu Oğuz ve tiyatro sanatçısı Ender Yiğit de şiirlerini okudular. Program Taşdelen Cemevi Gençlik Kolları'nın Tiyatro gösterisi ve Sarıgazi Cemevi Gençlik Kolları'nın semah gösterisiyle devam etti. Daha sonra konuşma yapan Sarıgazi Cemevi dedesi Kasım Ülker konuşmasında yıllardır ötekileştirilen, katledilen alevilerden ve asla pes etmeyeceklerinden bahsetti. Program Gülcihan Koç ve Koçgirili sanatçı Metin Öztem'in müzik dinletisiyle devam ederken son olarak Erdal Erzincan ve Tolga Sağ birlikte sahne aldılar ve program sonlandırıldı. Halk en son festival alanını temizledi ve alandan ayrıldı. 


Okmeydanı

Okmeydanı Dayanışması 30 Haziran günü saat 18.30’da Sibel Yalçın Parkı’nda buluşup ‘’Sivas’ın ışığı sönmeyecek’’ pankartı ile anma yürüyüşüne başladı. Madımak’ta hayatını kaybeden aydınlık yüzlü insanların resimleri yürüyüş boyunca taşındı. Yürüyüşte ‘’Sivas’ın hesabı sorulacak, Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar, dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta, Lice’nin hesabı sorulacak, Lice Okmeydanı omuz omuza’’ sloganları atıldı. Yürüyüş Sibel Yalçın parkında anma programının yapılacağı anfi tiyatroda sona erdi.

Parktaki anma programı saygı duruşu ve Sivas’ta, gezi direnişinde, Lice de hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunup yaşadıkları bir kez daha haykırıldı. Daha sonra Grup Mayıs ezgileriyle etkinlik devam etti. Grup Mayıs’ın ardından Sivas katliamını ve AKP iktidarının bugün Alevilere dönük yaptığı ayrımcılığı 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesi Alevilerin eşit yurttaşlık talebi dile getirilen konuşma yapıldı. Çarşıdan Mektup var ve Sivas cehennemi videoları gösterildi. Okmeydanı Dayanışmasının talepleri okundu. Talepler şöyleydi.

— Gezi Parkı, Park olarak kalmalıdır. Taksim Gezi Parkına Topçu Kışlası adı altında ya da başka herhangi bir yapılaşma olmayacağına, projenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklamanın yapılmasını,

— Atatürk Kültür Merkezinin yıkılmasına ilişkin girişimlerin durdurulmasını,

— Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı direnişten başlayarak halkın en temel demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emrini veren, bu emri uygulatan ve uygulayan, binlerce, insanın yaralanmasına, Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük ve Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım adlı dört yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan sorumlular, başta İstanbul, Ankara, Hatay, Adana Valileri ve Emniyet Müdürleri olmak üzere tüm sorumluların görevden alınmasını,

— Gaz bombası ve benzeri materyallerin kullanılmasının yasaklanmasını,

— Ülkenin dört bir yanında direnişe katıldığı için gözaltına alınan ve tutuklanan yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağına ilişkin açıklama yapılmasını,

— 1 Mayıs alanı olan Taksim ve Kızılay başta olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlarımızda, kamusal alanlarımızda toplantı, gösteri, eylem yasaklarına ve fiili engellemelere son verilmesini; ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını,

— Kuzey ormanlarımızı katledecek 3. Köprü projesinden ve binlerce Aleviyi katleden Yavuz Sultan Selim isminin köprüye verilmesinden vazgeçilmesini,

— Okmeydanı halkını mağdur eden kentsel dönüşüm projeleri acilen iptal edilmesini ve Okmeydanı halkının ücretsiz tapu hakkının verilmesini,

— Türkiye halkının gezi direnişi ile tanık olduğu Okmeydanı’nın yıllardır yaşadığı polis terörüne son verilmesini,

— Örnektepe ve Okmeydanı’nda yoğun olarak yaşayan bizleri adeta cezalandırmak için nüfusun daha az olduğu ve daha uzağa koyulan metrobüs durağının yeri değiştirilmesini, Okmeydanı ve Örnektepe halkının mağduriyeti giderilmesini,

— 14 yaşında Berkin Elvan polisin biber gazı kapsülü sonucunda başından yaralandı. Günlerdir hayata tutunmaya çalışıyor. O gün Okmeydanı’nda görev yapan polisler ve biber gazı silahını kullanan polis hakkında soruşturma başlatılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını,

— En son ve en önemlisi tüm bu yaşanan sürecin baş sorumlusu Başbakan Tayyip Erdoğan istifa etmesini

TALEP EDİYORUZ

2 Temmuz Sivas anması Pınar Aydınlar konseri ile devam etti. Yüzlerce Okmeydanlı Pınar Aydınlar’ın türküleriyle Sivas’ın hesabı sorulacak sloganlarıyla etkinlik sona erdi. Okmeydanı Dayanışması Meclisi çay ve kekleriyle Çarşamba günü 20.30’da parkta buluşma kararı aldı.

Ümraniye

Beşiktaş

Abbasağa Parkında saat 9.00 ses çıkarma eylemi gerçekleştirildikten sonra Beşiktaş'a inildi. "Her yer Madımak, her yer direniş" "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ta yakanlar, Ethem'i vuranlar" sloganlarıyla Köyiçi Meydan'a yüründü. Burada katledilen 35 kişinin isimleri anıldı, Kartal Haykeli'ne karanfil bırakıldı.

Kadıköy

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda 2 Temmuz için yürüme kararı alan Kadıköy halkı dün diğer forumlarla buluşup anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Binlerce kişi Yoğurtçu Parkı’ndan “Sivas’ta yakanlar halkı gaza boğanlar” pankartıyla çıkıp Altıyol Boğa heykeline yürüdü. Yürüyüş sırasında Gezi Parkı direnişleriyle simgeleşen sloganların yanında “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar, Sivas’ı unutma, unutturma, İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz” sloganları atıldı. Altıyol Boğaya gelen diğer parklardan Beşiktaş Abbasağa “Sivas’ı unutmadık” pankartıyla Altıyol’a geldi. Göztepe, Kozyatağı, Acıbadem, Ataşehir parkları da Kadıköy’de bekleyen onbinlerle buluştu.

Altıyol’da NTV muhabiri “yandaş medya istemiyoruz” sloganlarıyla alandan kovuldu. Daha sonra rıhtıma doğru yürüyüş başladı. On binler tek ses “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganlarıyla Rıhtım’dan Yoğurtçu Parkı’na yürüdü. Diğer Parklar’dan temsilcilerin konuşmalarıyla 2 Temmuz halk yürüyüşü sona erdi.

Cihangir

Cihangir Parkı’nda sürdürülen Beyoğlu Forumu bir önceki gün aldığı karar üzerine Sivas katliamı dolayısıyla dün (2 Temmuz Salı) akşam Taksim’de bir yürüyüş gerçekleştirdi. Beyoğlu halkı saat 20.30’da Galatasaray Meydanı’nda biraraya geldi. “Sivas’ta Aleviyiz, Lice’de Kürdüz, Hrant’la Ermeniyiz, Taksim’de direnişteyiz”, “Cihangir Parkı Beyoğlu Forumu” pankartları arkasında Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca yoldan geçenler alkışlarla ve sloganlara eşlik ederek destek olurken, çok sayıda insan da yürüyüşe katıldı.Yürüyüş boyunca sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Her yer Taksim her yer direniş", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atılırken, Sivas'ta hayatını kaybedenler ile Mehmmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük ve Medeni Yıldırım'ın ölümsüz olduğu vurgulandı.

Taksim Meydanı’na gelindiğinde yakılan mumlarla “Sivas” yazılırken, karanfiller de meydana bırakıldı. Ardından Sivas’ta ve Taksim direnişi ile Lice’de hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Anmanın ardından pankartlarla Sıraselviler’de yürünerek Cihangir Parkı’na ulaşıldı. Cihangir Parkı’nda Sivas katliamının yıldönümü dolayısıyla Ahmet Koçak’la bir söyleşi gerçekleştirildi. Koçak, geçmişte devletin Alevi politikaları ile tarih boyunca Alevilerin uğradığı baskıyı, katliamları anlatırken AKP’nin bugünkü Alevi politikasına da değindi. Söyleşi, soru-cevap kısmının ardından sona erdi. Söyleşi dolayısıyla forum gerçekleştirilmedi.

Esenyurt

2 Temmuz Salı günü Esenyurt Halkevi, Ardahan Damal köy dernekleri, Burmadere, Obrucak, Üçdere, ile Samsun Kayacık ve Mürsel köy derneklerinin katılımıyla Esenyurt Halkevi önünde bir araya gelerek Sivas’ta yakılan 35 sanatçı, aydın ve vatandaşın yaşamını kaybettiği Madımak Katliamının 20. yılında Esenyurt halkı katliamı yapanlardan da aklayanlardan da hesap sormak için yine sokaklardaydı.

‘’Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar’’

Eylemde atılan sloganların arasında en çok ‘’Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar’’ oldu. Sivas davasının sanık avukatlarının bugün AKP’yi kuranlar ve hala AKP hükümetinde milletvekilliği yapıyor oluşları halkın tepkisine neden oldu. AKP’nin aynı zamanda katliamı zamanaşımına uğrattığını dile getiren halk ‘’yakanlardan da aklayanlar da hesap soracağız’’ diyerek ‘’İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz’’ haykırdılar.

93’ten 2013 halkın direnişi büyüyor: Madımak, Gezi ve Lice bir aradaAnmada Sivas’ta yakılan insanların yanı sıra Gezi Parkı direnişi sırasında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş ve Lice’de karakol yapımına karşı protesto ettiği sırada askerlerin silah açması üzerine yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’da unutulmadı. AKP iktidarının halkın demokratik ve barış taleplerini şiddetle bastırdığını dile getiren halk, AKP iktidarının gerici, faşist uygulamalarına meydan okuduklarını dile getirdiler. Anma sırasında ‘’ Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği’’, ‘’AKP mezara halk iktidara’’, ‘’Karanlığa meydan okuyoruz’’ gibi slogan atan halkın AKP iktidarına yoğun tepkisi vardı.

Alevi dedeleri: ‘’Kavgayı büyütün’’

Yürüyüş Depo Kapalı Caddede gerçekleşen anma etkinliği devam etti. Bu sırada söz alan bir Alevi dedesi AKP’nin 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim ismini vermesini eleştirdi. Yavuz’un bir Alevi katliamcısı olduğunu dile getiren dede özellikle gençlere seslenerek Taksim Gezi Parkı’ndaki gibi ‘’bu işi burada yarım bırakmak olmaz kavgayı büyütün’’ diyen Alevi dedesi, gençliği topyekün mücadeleye çağırdı.

Hemen sonrasında katliamın yaşandığı gece 2 Temmuz 93 gecesi yazılan bir şiiri paylaşan bir anne eyleme katılanlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Ardından Esenyurt Halkevi üyesi Tanya Güyük’te bir şiir okudu. 

Anma etkinliği Gezi Parkı direnişi için hazırlanan ‘’Atma Recep’’ adlı sinevizyon gösterimi ile başlayıp Sivas 93 olaylarını anlatan kısa bir belgesel gösterimi yapıldı. Etkinlik Samsun Kayacık Köyü gençliğinden Songül Demir ve Ardahan-Damal Burmadere Köyü gençliğinden Arif ErenDemir vermiş olduğu müzik dinletisi ile son buldu.

Beylikdüzü

Beylikdüzü halkı Belediye Meydanı'nda (Özgürlük Meydanı) toplanarak yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte 'Sivas'ta yakanlar AKP'yi kuranlar' 'Sivas'ı unutma unutturma' , 'faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı. Meydana gelindiğinde ise kültür-sanat komisyonunun hazırlamış olduğu anma programına geçildi.

Kartal

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 20. yılında Kartal halkı katledilen canları andı. Kartallı Kazım Meydanı’nda toplanan Kartallılar “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar” pankartı ile birlikte Kartal Meydanı’na yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş boyunca Maraş’tan Sivas’a, Roboski’den Lice’ye süren katliamlara karşı sloganlarla tepkilerini gösteren halk sık sık “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganlarını attı.

Kartal Meydanı’nda yakılan ateş etrafında türküler söylendi ve semah dönüldü. Basın açıklamasının okunmasından sonra Meydanda günlerdir süren foruma geçildi.

İkitelli

Sivas Katliamı İstanbul İkitelli’de de unutulmadı. Halkevleri, ÖDP, TKP, İkitelli Atakent Dayanışma, İkitelliCemevi’nin çağrısıyla gerçekleştirilen anma etkinliğine halk yoğun ilgi gösterdi.

“Sivas’ı unutma unutturma” yazılı pankart ile İkitelli Cemevi önünden yürüyüşe geçen kitle öncelikle İkitelli’de bir yürüyüş gerçekleştirdi. Gezi Parkı direnişiyle devam eden Atakent forum alanına doğru yürüyüş sürdü. Atakent’te forum alanında bekleyen Atakentlilerin katılımıyla orada da bir yürüyüş gercekleşti.

Sık sık atılan “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “karanlığa meydan okuyoruz” , “bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Sivas’ta yakanlar Ethem’i vuranlar” sloganlarıyla forum alanında yürüyüş son buldu. Daha sonra forum alanında anma etkinliği gerçekleştirildi. Saygı duruşuyla başlayan anma etkinliği konuşmalar ve gecen yıl Sivas katillerinin zaman aşımına uğraması hukuki süreç hakkında bilgilendirme yapıldı. Atakent forum alanında anma etkinliği semah gösterimi ve deyişlerle son buldu.

Sarıyer

Sivas katliamının 20. Yılında 2 Temmuz Salı günü Sarıyer Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla bir araya gelen Sarıyer halkı, katliamda hayatını kaybedenler için Büyükdere Çelik Gülersoy Parkı’nda anma yaptı.

Sivas katliamının 20. Yılında Sarıyer Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 2 Temmuz Salı günü yüzlerce Sarıyerli ırkçılığa, gericiliğe, mezhepçiliğe ve şovenizme karşı Büyükdere Çelik Gülersoy Parkı’nda bir araya geldi.

Sarıyer halkının, sahnenin yanına Sivas’ta kaybettiklerimiz için yaktıkları mumlardan sonra saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından Sarıyer Demokrasi Güçleri adına Filiz Aktaş’ın okuduğu basın açıklamasıyla etkinlik başladı. Basın açıklamasından sonra sahneye çıkan Boğaziçi Üniversitesi Folklor Topluluğu’nun Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Rumca ezgilerden oluşan dinletisi müzik dinletisi yapıldı. Sivas’ta, Roboski’de, Reyhanlı’da, Lice’de ve  Gezi Parkı eylemlerinde devlet saldırısıyla yaşamını yitirenler  için yapılan sinevizyon gösterisinin ardından sahneye çıkan Hüseyin Aşkın, Hüseyin Hışım ve Sait Usta’nın seslendirdikleri halk türküleri ve deyişlerle etkinlik sonlandırıldı.

Bahçelievler

Bahçelievler Dayanışması Forumu gündemi 02 Temmuz Salı günü 1993 yılında Sivas da katledilen aydınlar için anma programı olarak gerçekleştirdi. Saat 20.00 da Soğanlı Mah. Çavuşpaşa Cad. Özel Dünya Tıp Merkezi önünden forum parkımız olan Levent Kırca – Oya Başar Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Forum parkında Sivas’ta katledilen aydınlar ve Gezi Direnişi’nde katledilen arkadaşlarımızın resimleriyle birlikte mumlar yakılarak anıldı. Anma programı, sunuş konuşması, kaybedilenlerin isimlerinin anılmasının ardından Nazım Hikmet’in “Kerem Gibi” şiirinin okunması ve forum katılımcıları gündem hakkında söz alarak düşüncelerini paylaşmasıyla devam etti.

ANKARA

Sivas Katliamı’nın 20. yılında Ankaralılar, her yıl olduğu gibi ilk olarak Kolej Meydanı’na yürüdü. Mitingin ardından binlerce kişi Kızılay Meydanı’na yürüdü ve forumların çağrısıyla Güvenpark’ta yapılan anmaya katıldı

20. yılında Sivas Katliamı, Ankara’da her yıl olduğu gibi Toros Sokak’tan başlayan yürüyüş ve Kolej Meydanı’ndaki miting ile gerçekleşti. 3 bine yakın kişinin katıldığı mitingde Haziran Direnişi’ne yönelik pankart, slogan ve dövizler büyük bir yoğunluktaydı. Sivas’ta yakanların halkı gaza boğanlar, Ethem Sarısülük’ü katledenler, Ethem’in katilini aklayanlar ve AKP’yi kuranlar olduğuna dikkat çekilen kortej konuşmalarında Madımak’ın müze olması, 4+4+4 ve zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi talepler de dillendirildi.

Dikmen

Dikmen’de Sivas yürüyüşü:  “Sivas’ta yakanlar, halkı gaza boğanlar”

Bir aydan bu yana sokakları terk etmeyen Dikmen halkı, 20 yıldır yüreklerde yanan ateş için “Sivas’ta yakanlar, halkı gaza boğanlar” diyerek bir kez daha sokaklara çıktı

Polis saldırılarına günlerdir direnen Dikmenliler, 20 yıl önce, 2 Temmuz 1993′te katledilen 33 canı anmak için her yıl olduğu gibi İlker Mahsuni Şerif Parkı’ndan Sokullu Ahmed Arif Parkı’na bir yürüyüş düzenledi. İlker ve Dikmen Halkevleri, PSAKD, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Aka-Der, TKP, EMEP ve TGB tarafından düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

“Sivas’ta yakanlar halkı gaza boğanlar” pankartı arkasında yürüyen Dikmenliler, katliamı ve Haziran Direnişi’ne yönelik saldırıları lanetleyen sloganlar attı. Dikmen Karakolu’nun önünden geçerken “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?” diyen halk, Dikmen Caddesi üzerinde bekletilen TOMA ve akreplerin yanından geçerken de sloganlarını daha gür bir biçimde haykırdı.

“Katilleri önce sakladılar, sonra akladılar”

Ahmed Arif Parkı’nda bekleyen kitlenin alkışlarla yürüyüş kolunu karşılamasının ardından anma etkinliği programına geçildi. Yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, daha sonrasında ise kurumlar adına bir konuşma yapıldı. Sivas’ta katleden zihniyetin önce katilleri sakladığını, daha sonra akladığı belirtilen konuşmada Haziran Direnişi’ne yönelik saldırıların da Sivas Katliamı’ndan ayrı düşünülemeyeceği ifade edildi.

Konuşmanın tamamlanmasının ardından PSAKD Semah Ekibi, Zeynep Karababa ve Dertli Divani sahne aldı.

ANTALYA

Antalya emek ve demokrasi güçleri, Sivas Katliamı’nın 20′nci yılında alanlardaydı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şubesi’nin düzenlediği demokratik kitle örgütleri ile siyasi partilerin de destek verdiği eylem, Halk Bank önünden başladı ve Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklamasını, PSAKD’yi temsilen Olcay Şimşek okudu. Basın açıklamasında Sivas Katliamı ile AKP’nin bağına dikkat çekildi ve Madımak Oteli’nin bir an önce Utanç Müzesi yapılması gerektiği vurgulandı. Eyleme binin üzerinde Antalyalı katıldı.

BURSA

Bursa’da Sivas katliamının 20. yıldönümünde sokaktaydı. Yürüyüş, Setbaşı Şehir Kütüphanesi önünden Orhangazi Parkı’na gerçekleştirildi. Eylemde Sivas Madımak dışında, Gezi ve Lice de yaşanan saldırılar da unutulmadı. Basın açıklamasını HDK sözcüsü Nail Kırcılar okudu. Kırcılar Sivas’ta yaşananların sorumlularının bedelini ödeyene kadar mücadeleye devam edileceğini belirtti. Gezi’de Lice’de ve daha öncesinde Sivas’ta yaşanan faşizmin karşısında halkların mücadelesinin var olduğunu vurguladı. Yapılan basın açıklaması ardından eylem sona erdi.

ÇANAKKALE

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler Çanakkale’de anıldı. Cemevi önünde buluşan yüzlerce kişi Cumhuriyet Meydanı’na alkış ve sloganlarla yürüdü. “Sivas’ı unutmadık, yakandan aklayandan hesap soracağız” yazılı pankartın açıldığı yürüyüş boyunca sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganları atıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda PSAKD adına Metin Mutlu tarafından bir basın açıklaması okundu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz da eyleme katıldı. Müzik dinletisinin ardından Gökhan bir konuşma yaptı ve herkesin özgür bir şekilde yaşamasının herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti.

HATAY

Direnişin mahalle mahalle belde belde sürdügü Hatay’ da bugün ki buluşma Çekmece’ de gerçekleşti. Üç bine yakın Çekmecelinin bir araya geldiği buluşmada direnişi Abdullah Cömert’in katilleri bulunana kadar sürdürme sözü verildi.

Sevgi direniş parkından Çekmece Belediyesi önüne kadar yapılan yürüyüşle başlayan etkinlik Sivas’ta yakılarak vahşice katledilen yurtseverler anılarak başladı.

1993 yılında sivas Madımak’ta yaşanan vahşeti gösteren kısa belgeselin gösterildiği buluşmada Çekmece Belediye Başkanı Dr. Cafer Özenir, Yeşilkent Mahalle Muhtarı Fikret Çolakoğlu, Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu, EHDAV basın sözcüsü Sedat Bilgin ve Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Şefik Zan kurulan halk kürsüsünde söz alarak direniş hakkında görşlerini aktardı.

Direnişin beldelerde forumlar düzenleyerek sürdülmesi fikrinin yeniden onaylandığı etkinlikte Abdullah Cömert’in akrabası Fevziye Çiçekçioğlu söz alarak “Abdullah’ı sadece ailesi değil bütün halkımız kaybetmiştir.Kardeşimizin katillerini bulana kadar tek kişi kalsakta  mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek buluşmaya katılanlardan mücadeleyi sürdürme sözü istedi.

Abdullah Cömert’i anan sloganların sıklıkla atıldığı buluşmada Halkevleri Müzik Topluluğu ve sanatçı Metin Yılmaz türküleriyle buluşmaya destek verdi.

Çekmece buluşması Çarşamba günü saat 20.00’de Güzelburç’ta düzenlenecek buluşmada yeniden bir araya gelme sözü verilerek  sonlanırıldı.

İZMİR

İzmir’de katliamın 20. yılında Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri’nin çağrısıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri yürüyüş yaptı

İzmir’de Sivas katliamının 20. yılında yüzlerce kişi, saat: 18.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda buluşarak Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca ‘Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar’, ‘Katil devlet hesap verecek’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları atıldı.

Gündoğdu Meydanı’na yapılan yürüyüş sonrası Madımak’ta katledilenler için saygı duruşu yapıldı ve katledilenler için bir şiir dinletisi yapıldı. Basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri adına Cuma Kuzu yaptı. Madımak’ın 20 yıldır yandığını belirten Kuzu, ‘Madımak katliamı yüzlerce yıldır egemen güçler tarafından yapılan Alevi katliamlarının toplamıdır; Cumhuriyet tarihinde Koçgiri ile başlayan, Dersim’le devam eden Maraş, Malatya, 4 Eylül 1978 Sivas, Çorum, Gazi katliamlarının toplamıdır’ dedi.

“Başbakan inkar, nefret ve şiddet politikasına devam ediyor”

Madımak katliamının yarattığı bireysel, toplumsal travma ve bu travmaya bağlı ötekileştirme, rencide etme politikasının devlet ve AKP iktidarı tarafından devam ettiğini ifade eden Kuzu, ‘Madımak katliamı davası hakkında verilen ‘zaman aşımı kararını’ ve bu karar hakkında Başbakanın “Bu karar Türkiye’ye hayırlı olsun” dediğini unutmadık; Başbakanın “Cemevi cümbüş evi” diyerek dozerle Cemevini yıkmak için dozerleri gönderdiğini, Cemevine “ucube” dediğini; katil fetvacı Ebu Suud hakkında Çorum’da övgü dolu sözler söylemesini unutmadık’ dedi.

Alevileri demokrasi, toplumsal barış, eşit yurttaşlık, özgürlük ve adalet için taleplerinin olduğunu ancak en önemli taleplerinin Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması taleplerini tekrar dile getirdi ve ‘Madımak katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, zaman aşımı kararını tanımıyoruz, Madımak hala yanıyor’ diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Basın açıklaması sonrası Sivas katliamı için mumlar yakıldı. Katledilenler anıldı.

Çiğli ve Gültepe halkı ‘zaman aşımı kararını tanımıyoruz’ diyerek sokaktaydı

Çiğli Halkı, 2 Temmuz Çiğli Bileşenleri’nin çağrısıyla 1 Temmuz Pazartesi günü saat: 20.00’da Güzeltepe Uğur Mumcu Parkı’nda buluşarak Kasaplar Meydanı’na meşaleli yürüyüş yaptı. Kasaplar Meydanı’nda sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Gültepe halkı, 1 Temmuz Pazartesi saat: 20.30’da Çınartepe son duraklarda buluşarak Çınartepe Düğün Salonu önüne yürüyüş gerçekleştirdi. İzmir Müzisyenler Derneği’nin müzik dinletisi gerçekleştirdi ve Kars Dernekler Federasyonu’nun semah gösterimi yaptı.

MERSİN

Mersin'de Sivas Katliamının 20'inci yılında, Diren Mersin insiyatifinin çağrısıyla mersin günlerdir direnişi devam ettirdikleri Forum önünde biraraya geldiler. saat 19.00 'dan itibaren toplanmaya başlayan yaklaşık olarak 500 kişi Sivas'ta ölenler için anma etkinliği yaptılar. sivas'ta katledilenler için saygı duruşu yapıldıktan sonra etkinlik içerisinde ölenlerin fotoğraflarının yanına karanfiller bırakılarak mumlar yakıldı. ardından müzik grupları çıktı ve şiirler okundu. 

direniş boyunca doğrudan demokrasiyi kurmak adına oluşturulan halk kürsüsü tekrar kurularak birçok kişi söz aldı Sivas'ta yakınlan insanlarımızın hesabını katil devletten soracaklarını, AKP'nin tüm baskı ve zulmüne karşı omuz omuza birleşe bierleşe mücadale edeceklerini bundan sonraki süreçtede sokakta mücaddele etmeye devam edeceklerini belirttiler ve sık sık " Sivas'ı unutma, unutturma, Katil Devlet Hesap Verecek, Her yer Taksin Her Yer Direniş" sloganını attılar. 

kürsüde yapılan konuşmaların ardından direniş çadırlarının söküldüğü Barış Meydanındaki sahile yürüyüş yaparak karanfilleri denizde attılar.

NİĞDE

Öğrenci Kolektifleri, Halkevleri ve TKP, Niğde Halkevi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından Sivas Katliamı’yla ilgili bir belgesel gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından 2 Temmuz’dan bu güne faşizm tartışması yapıldı. Tartışmada Gezi Parkı direnişi de konuşuldu.