Doğayı ve yaşamı zehirlemeyi durdurun

Sa, 10/05/2011 - 20:35
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Türkiye’nin ilk siyanürlü maden işletmesi olarak bilinen Kütahya’da ki maden işletmesinde atıkların depolandığı barajın ortasında bulunan setlerin çökmesi sonucu büyük bir felaketin eşiğine gelinmiştir.

Kütahya kent merkezinin yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş.’ye ait madende baraj seddinin çökmesinin ardından 25 milyon ton siyanürlü atık son sedde toplanmıştır. Biriken atık suyun taşması halinde geçtiği tüm şehirlerde ciddi zehirlenme ve ölümlere yol açacağı açıktır. Atık barajının taşması halinde siyanürlü atık suyun Eskişehir'den Sakarya Nehri’ne ve sonra da Karadeniz'e kadar uzanan bölgeyi tehdit edeceği öngörülmektedir.

24 yıldır faaliyette olan tesis özelleştirildikten sonra, kapasitesi iki katına çıkarılmış ve atık barajlarının büyümesiyle tesis, bölge ve bölgedeki canlıların yaşamını tehdit eder  hale gelmiştir. Tesisin özelleştirilmesiyle ve kapasitesinin artırılmasıyla, Macaristan’da yaşanan felaketin 25 katı kadar daha büyük bir felaketin habercisi olan kazaya adeta davetiye çıkarılmıştır.

Bu tehlike ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı'nın  gerekli önlemleri almadığı da görülmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın olayı örtmeye yönelik açıklamalardan vazgeçip bir an önce yapılan incelemelerin, ölçümlerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.

Büyük bir felakete sürüklenmeden bilim insanlarının ve uzmanların yol göstericiliğinde felaketten etkilenme potansiyeli bulunan tüm bölgelerde önlemler alınmalı, tesisin  faaliyeti durdurulmalı ve siyanür ile yapılan maden faaliyetleri tamamına son verilmelidir. Konu siyasi rant, seçim öncesi dönem itibar kaybı nedenlerine dayanılarak örtbas edilmeye çalışılmamalıdır. Bugünden alınacak önlemler doğayı ve insanı kurtarabilecek aksi her ikisinin de ölümlerine yol açabilecek sonuçları ortaya çıkaracaktır. Sorumlulara sorumluluklarını hatırlatıyor ve konuyu takip edeceğimizi bir kere daha ifade ediyoruz.

İLKNUR BİROL

HALKEVLERİ GENEL BAŞKANI