Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye’de: Eşitlik, özgürlük, adalet için yürüdük

Per, 12/05/2005 - 08:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

8 Mart’ta  Brezilya’da başlayan Dünya Kadın Yürüyüşü ve yürüyüşün sembolü olan yorgan, Latin Amerika’yı dolaşarak Kanada’ya ulaşmıştı. Avrupa’da ise ilk durak Türkiye oldu.

 

Türkiye’nin farklı illerinden gelen kadınlar 9 Mayıs’ta Haydarpaşa Tren İstasyonu’nda buluştu. Oldukça renkli geçen buluşmada kadınlar hep bir ağızdan taleplerini haykırdılar.

 

Saat 12:30’da başlayan etkinlikte önce basın açıklaması okundu. AMARGİ’den Pınar Selek’in okuduğu açıklamada Dünya Kadın Yürüyüşü’nün anlamı ve yürüyüşün talepleri hakkında ve iki gün sürecek yürüyüşteki etkinliklerle ilgili bilgi verildi. Şarkı ve türkülerin söylendiği, folklor ekibinin gösterisini sunulduğu etkinlikte kadınlar farklı dillerde taleplerini haykırdılar.

 

Ardından KESK’ten kadınların hazırlamış olduğu kadın konulu resim sergisi gezildi. Burada  hazırlanan yiyecekler konuklara ikram edildi.

 

Saat 14:00’e yaklaştığında ise Kadıköy’den yürünerek Eğitim Sen 2 No’lu Şube’ye gelindi Burada yapılan  toplantıda yürüyüşün biteceği 17 Ekime kadar Türkiye’de neler yapılacağı,

Türkiyeli kadınların hangi talepleri öne çıkarabileceği tartışıldı.

 

 10 Mayıs

 

Hazırlıklarına aylar öncesinden başlayan yürüyüşün ikinci gününde ilk etkinlik olarak Kız Kulesi’ne gül bırakılması tercih edilmişti. Çünkü Kız Kulesi kadının tecridini simgelemesi  ve bulunduğu yer itibariyle de Avrupa’nın ortasında diğer ülke kız kardeşlerine  de elini uzatabiliyor olması nedeniyle burası seçilmişti.

 

Saat 11: 00’da Kabataş ve Salacak’tan kalkan motorlar Kız kulesi önünde buluştu ve buraya gül bırakıldı. Sendikalardan, kitle örgütlerinden, partilerden kadınlar, kadın örgütleri ve yurt dışından kadın konuklar da bu eyleme katıldılar.

 

Bursa, İzmit, Ankara, İzmir, Mersin, Zonguldak’tan gelen kadınlarla, İstanbullu Halkevci kadınlar  buluşma yeri olan Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek geldiler. Yol boyunca yoksulluk, şiddet ve savaş karşıtı sloganlarla kadınlar yürüyüşe çağrıldı. 

 

 AKM önünde KESK’li, DİSK’li, DEHAP’lı, ÖDP’li, SDP’li, EMEP’li kadınlar, Lambda AMARGİ, FKÇ, EKB, KADER, Pir Sultan Abdal Derneği’nden kadınlar ve Halkevci kadınlar toplandı. Burada şarkılar ve türkülerle bir araya gelindi.

 

AKM önünden başlayarak Dolmabahçe’de biten yürüyüşe 2000’i aşkın kadın katıldı.Yürüyüşün en önünde gidilen her ülkede bir motifin eklendiği ''Kırkyama Yorganı'' taşındı. ''Cinsel yönelim ayrımcılığı insanlık suçudur'', ''Namus cinayetlerine hayır'', ''Toplum, elini bedenimden çek'' yazılı dövizler de yürüyüşte yer aldı. Kadınlar, ''Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa'', ''Değiştirmek için yürüyoruz'', ''Görünmeyen emek sesini yükselt'', ''Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son'' sloganları attı. 

 

Dolmabahçe’de namus cinayetlerinde hayatlarını kaybeden kadınlar için bir dakikalık alkışlı protesto eylemi yapıldı. Daha sonra ortak açıklamayı okuyan KESK Merkez Yönetim Kurulu üyesi Sevgi Göyçe , Türkiye'de ilköğretim çağındaki 640 bin kız çocuğunun okula gidemediğini, Meclis'te kadınların temsil edilme oranının da yüzde 4.36'da kaldığına dikkat çekti.

 

Kadınların işgücüne katılmasında da eşitsizlikler olduğunu vurgulayan Göyçe, ''6 Mayıs'ta TBMM'ye giderek eşitsizliğin kaldırılması, kadınların siyasete girmesi, kadın ticaretinin yasaklanması için gereken yasal düzenlemelerin yapılması talebinde bulunduk. 17 Ekim'de Meclis'e giderek yetkililerden taleplerimizle ilgili yanıt isteyeceğiz'' dedi.

 

Savaşın ve çatışmaların en çok kadınları mağdur ettiğini dile getiren Göyçe, laik, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitimi talep ettiklerini söyledi. Kanada Quebek Kadın Federasyonu'nundan, Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan, Azerbeycan ve Kıbrıs’tan konuklar birer konuşma yaptılar.

 

Farklı dillerden türküleriyle Rojin, şiirleriyle Sennur Sezer ve Gülsüm Dönmez, şarkılarıyla Gülay ve Bilgesu Erenus etkinliğe katıldılar. Ayrıca Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah Ekibi ve Ankara’dan gelen tiyatro ekibi de birer gösteri sundular.

 

Burkina Faso'da bitecek

 

Kırkyama Yorganı'na da Dolmabahçe'de Ankaralı kadınlar tarafından hazırlanan ve üzerinde ''Hitit'' sembolünün yer aldığı motif dikildi. 17 Ekim'de Burkina Faso'da sona erecek yürüyüş için Türkiye'den 45 kadın da Yunanistan'a hareket edecek.