Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan kadınlara tanınan "regl iznine" karşı çıktı. Diğer taraftan yasada var olan bu düzenleme "ağır ve tehlikeli işlerde" çalışan kadınların hepsinde zaten uygulanmıyordu.
Milyonlarca kadın işçi yok sayılıyor
28 Nisan 2006'da yürürlükten kaldırılan "Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü" nün yokluğunda yasal düzenlemeyi işlevsiz hale getiren işverenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, iş sağlığı ve güvenliğini sağlayan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği'nin yeni düzenlemesinin TBMM'ye gönderildiğini ve bunda 'ağır ve tehlikeli işler' tanımının kaldırıldığını açıklamasıyla rahat bir nefes aldılar.
Buna göre yasal düzenlemede yer alan ve hali hazırda tekstil sektörüne kadar genişletilen ağır ve tehlikeli işler kapsamına 82 iş tanımı girerken bu alanlarda çalışan milyonlarca kadın işçi ise bu hakkını kullanamıyor. Patronlar regl iznini kullanmak isteyen kadın işçilere kapıyı gösteriyor.
TTB tarafından yayınlanan, yürürlükten kaldırılan tüzük ve iş cetveline ulaşmak için tıklayınız.
Tekstil patronlarından tehdit
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün “ağır ve tehlikeli işler” kapsamına alınması ve bu sektörde çalışan kadın işçilere ayda 5 gün regl dönemlerinde (özel gün) izni verilmesi yönündeki düzenleme kadın istihdamı için ciddi tehdit haline geldi. Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, düzenlemenin kesinleşmesi halinde tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında çalışan yaklaşık 5 bin kadın işçinin tamamını işten çıkaracağını bildirdi.
Takip mi edeceğim?
Konukoğlu, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ağır ve tehlikeli işler kapsamında sayılarak kadın işçilere ayda 5 gün “özel gün izni” verilmesinin kadın istihdamını bitireceği uyarısında bulunurken, sistemin eski haline dönüştürülmemesi halinde fabrikalarında bir tek kadın işçi bile bulundurmayacağını söyledi. Özel iznin çalışma temposunu tümüyle bozacağını ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi: “Tekstil ve konfeksiyon fabrikalarımızda 9 bin işçi çalışıyor. Bunların yaklaşık 5 bini kadın. Ben fabrikadaki üretimi, çalışma gün ve saatlerini kadınların özel gününe göre ayarlayamam ki! Sipariş yetişecek, fabrikanın ara vermeden çalışması gerekirken, ben işçimi izne mi göndereceğim? Bu mümkün mü? İşimi gücümü bırakıp, kadınların özel günleri ne zaman, bu hafta kaç kadın regl olacak, kaçı izin kullanacak bunu mu takip edeceğim. Bu kadınlar doğru mu söylüyorlar gerçekten regl oldukları için mi o hafta izin kullanıyorlar yoksa başka bir ihtiyaçları için mi izin kullanıyorlar nereden bileceğim?”
Erkek işçi alırım
Sanko Başkanı Konukoğlu, kadın işçilere özel izin verilmesini şart koşan düzenlemenin değiştirilmesini beklediklerini, bu konuda bakan ve bürokratlarla bir dizi görüşme yaptıklarını söyledi. Konukoğlu, “Şimdi büyük bir umutla bu sıkıntının ortadan kaldırıldığı haberini bekliyorum. Sorun çözülürse ne ala! Çözülmezse, kimse kusura bakmasın kadın işçimin hepsini işten çıkarıp yerlerine erkek işçi alırım” dedi.
Hüküm işsizliğin yüzde 13 olduğu ortamda uygulanmaz, yeni düzenleme yapılmalı
Sadettin Orhan (İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı): Halihazırda uygulanmakta olan ve 16.06.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nin “Kadın İşçilerin Özel Günleri” başlıklı 6. maddesinde; “Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir. Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir.” hükmü yer alıyor. Bu hükme göre, şu an ağır ve tehlikeli olarak kabul edilen işlerde ay hali (regl) dönemlerinde kadınların çalıştırılması 5 gün süreyle yasak kapsamında yer alıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağı ise ağır ve tehlikeli işleri AB ve ILO normlarına göre yeniden düzenliyor. Bu kapsamda tekstil işleri de ağır ve tehlikeli iş kategorisine alıyor. Hal böyle olunca kadın istihdamının yoğun olduğu tekstil sektöründe işverenler tedirginlik yaşıyor. Ancak şunu da dikkate almak gerekiyor ki, şu an regl döneminde çalıştırılması yasak olan pek çok kadın işçi, bu yasağa aykırı olarak çalıştırılıyor. İşsizliğin yüzde 13’lere vardığı bir ortamda bir kadın işçinin işverene “Beni regl dönemimde çalıştıramazsın” demesi de pek mümkün olmuyor. Türkiye’nin bu gerçeklerinin de dikkate alınarak, daha rasyonel bir düzenleme yapılması yerinde olacaktır.
Kadınlar istismar etmez
TEKSİF Başkanı Nazmi Irgat, kadınların regl dönemlerinde ağır ve tehlikeli işlerde 5 güne kadar çalıştırılmamasına yönelik hükmün AB normları da dikkate alınarak çalışma hayatını düzenleyen mevzuata eklendiğine işaret etti. İşverenlerin istismar konusundaki kaygılarının yersiz olduğunu vurgulayan Irgat, “Kadın çalışanlar isterlerse bu hakkı kullanabilecekler, belki bir çok kadın çalışan bu hakkını kullanmayacak bile. Bugüne kadar bu konunun istismar edildiğinin herhangi bir örneği de yok. Bir istismardan söz edilecekse bu var olan hakların kullanılmasının engellenmesi olacaktır. Kaldı ki yasaların verdiği bir hakkın kullanılmasını kimse engelleyemez” dedi.
Sendika.Org, Erdoğan SÜZER /Bugün