Kadınların Medya İzleme Grubu-MEDİZ’in Medyada Kadınların Temsil Biçimleri araştırması da gösterdi ki: Medya erkeklerin egemenliğinde… Haberler, manşetler, içerikler yapılırken kadınlar, bireysel varlığı olmayan eş ve anne, magazin malzemesi, konu mankeni, cinsel nesne olarak kurgulanıyor ya da tamamen yok sayılıyor!
Medyada Cinsiyetçiliğe Son! Kampanyası’na: ‘ Medyanın arka sayfasında ‘Güzel’, gündüz kuşağında ‘Kurban’ Ya Da ‘Cani’, hikayelerinde ‘Fedakar Anne’, ‘İyi Aile Kızı’ ya da ‘Kötü Kadın’, siyaset sayfalarında “Başörtüsü” ya da “Bayrak Taşıyıcısı ve mutfağında çalışıp görünmez olmaktan bıktık ! diyerek başlamıştık. Zira araştırmaya gerek olmaksızın da medyadaki cinsiyetçilik aşikardı. Bu açık cinsiyetçiliği yakından teşhis etmek üzere 10 gazete, 5 radyo, 5 internet sitesi ve 5 televizyonu iki hafta boyunca izleyerek Medyada Kadınların Temsil Biçimleri araştırmamızı tamamladık. Araştırmayı Doç.Dr. Hülya Uğur Tanrıöver ve ekibi yürüttü.
İzlediğimiz gazeteler: Akşam, Birgün, Cumhuriyet, Hürriyet, Posta, Radikal, Sabah, Vakit, Yeni Şafak, Zaman.
Radyolar: Açık Radyo, Burç FM, NTV Radyo, Radyo D, TRT- FM
İnternet Siteleri: Gazeteport, Habertürk, Haber 7, İnternethaber, NTVMSNBC
Televizyonlar: Kanal D, Kanal 7, NTV, SHOW TV, TRT 1
İşte araştırmamızdan birkaç bulgu:
- Medya erkeklerin egemenliğinde… Kadın çalışanlara karar mekanizmalarında, ülke siyasetine katkıda bulunan yorumlarda, gündem belirleyen “ciddi” metin ve programlarda neredeyse hiç yer verilmiyor. Örneğin Türkiye’deki yaygın günlük gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin tamamı erkek…
- Haberler, manşetler, içerikler yapılırken kadınlar, bireysel varlığı olmayan eş ve anne, magazin malzemesi, konu mankeni, cinsel nesne olarak kurgulanıyor ya da tamamen yok sayılıyor!
- Gazetelerin baş sayfalarındaki haberlerin sadece % 21’inde kadınlar var.
- Kadınlara ilişkin haberlerin % 52’si “yaşam-magazin” alanında…
- Haber kaynaklarının sadece % 18’i kadın.
- Köşe yazarlarının sadece % 12’si kadın.
- Yaygın ve genel TV kanallarındaki siyasi tartışma programı yapanların % 0’ı kadın.
- TV ana haber bültenleri yönetim kadrolarının sadece % 16’sı kadın.
- TV ana haber bültenleri yorumcularının (anchor‘man’) % 0’ı kadın.
- TV ana haber bültenlerinde dış seslerin sadece % 25’i kadın.
- Tüm medyada kadınların hak mücadeleleri ve eylemlerinin yer alma oranı sadece % 3.
Daha birkaç ay önce gördüğümüz tümü erkek olan genel yayın yönetmenleri resmine ek olarak medyadaki bu cinsiyetçi resim medya için hiç de kıvanç verici olmasa gerek! Bu resimdeki binlerce yanlışı bir an önce görmek ve düzeltmek için konunun tüm muhataplarını medyadaki cinsiyetçilikle mücadele etmeye, hem kadınların temsil biçimlerinde hem de üretimdeki cinsiyetçiliği gidermek üzere adımlar atmaya davet ediyoruz.
Bu resim değişene kadar GÖZÜMÜZ ÜSTÜNÜZDE !