11 Ağustos 2014 tarihinde Ankara’da başlayan gezi 20 Ağustos’ta başladığı yerde tamamlandı.
Kırşehir, Mersin, Antalya, Diyarbakır, Bursa, İskenderun, İzmir, İstanbul, Ankara gibi illerden katılımın olduğu 40 kişilik gezi ekibi iki minibüs ile 11 Ağustos akşamı 23.00’da Karadeniz’e doğru yola çıktı.
Samsun, Ünye, Fatsa, Perşembe, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin il ve ilçelerini ve Batum’u dolaşan gezi programı herhangi bir aksamaya uğramadan coşkulu bir biçimde tamamlandı.
Gerek araba içerisinde gerekse uğranılan yerlerde halaylarla, şarkılarla, türkülerle hemen her gün adeta birer Halkevi şenliği gerçekleştirildi. Çoğu yerde etkinliklerimize bizi karşılayan Halkevciler ve dostlarımız da katıldılar.
Fındık ve çay üreticileri, orman köylüleri, HES karşıtı mücadele yürüten yerel dinamiklerle sohbetler yapıldı. Yaşam biçimleri yerinde görüldü. Bir bardak çayın öyküsü, çayın kesiminden paketlenmesine kadar öğrenildi. Suyuna, toprağına sahip çıkan ve bu uğurda mücadele edenlerle tanışıldı. Fatsa’da Fikri Sönmez’e merhaba denildi, Fatsa deneyimi üzerine sohbetler yapıldı. Kazım Koyuncu ve Metin Lokumcu mezarları ziyaret edildi. Mücadeleleri ve yaşamları anlatılırken bıraktıkları mirasın hak mücadeleleri açısından taşıdığı anlam vurgulandı.
Karadeniz’de çağlayanlardan deresine tepesine, kalesinden camisine kilisesine, özellikleri olan göllerine ırmaklarına kadar bir baştan bir başa görülmedik yer bırakılmadı. HES inşaatlarıyla, bilinçsizce yapılan barajlarla, yol yapım çalışmalarıyla Karadeniz’in yeşil ile mavinin mükemmel uyumunun nasıl karartıldığı, doğasının nasıl bozulduğu yerinde gözlemlendi.
8 günlük dolu dolu bir gezi süresince geziye katılanlar 40 yıllık mücadele arkadaşları gibi ortak bir ruh hali ile hareket etti. Birlikte eğlenme, karşılaşan sorunları birlikte çözme doğrultusunda önemli deneyimler yaşandı. Kolektif bir yaşamın yaratılabileceği yolunda önümüzü aydınlatan örnekler geliştirildi.
Halkevleri çalışmalarına katılma, bulunduğu yerde temsilcilik açma taleplerinde bulunan ‘gezicilerin’ yanı sıra bundan sonraki geziler hakkında kendilerine bilgi verilmesini isteyenler, gittikleri yerlerde Halkevleri ve Halkın Hakları Mücadelesi’ni anlatacaklarını belirtenler de oldu.
Yıllarıdır yapılan Halkevleri gezileri önümüzdeki dönemde de tanışma, dayanışma, hoşgörü ve kardeşliği besleyecek ve ülkemizin dört bir tarafını kapsayacak biçimde sürdürülecek.