Gültepe’de Umut Yeşeriyor

Çar, 10/11/2004 - 09:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

 

Kağıthane İlçesi 04.07.1987 gün ve 19 508 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3392 sayılı Kanun ile Şişli İlçesi’nden ayrılarak ilçe statüsü kazanmıştır. Kağıthane 14 km² olup doğusunda Beşiktaş İlçesine bağlı Levent sırtları, batısında Eyüp ilçesine bağlı Alibeyköy semti, kuzeyinde Şişli ilçesine bağlı Ayazağaköyü, güneyinde ise Silahtarağa semtleri ile çevrilidir. Arazi yapısı engebeli olup derelerden ve vadilerden oluşmaktadır. Bu bölgeler yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır.

Kağıthaneyi oluşturan 19 mahalle bulunmaktadır. İlçenin nüfusunu ise büyük bir çoğunluğunu Anadolu’dan gelen halk çoğunluğunu oluşturmaktadır. Kağıthane’nin nüfusu ortalama 450.000.000 kişidir. İlçe nüfusunun büyük bir kısmı çalışmaya gelen insanlardan (daha çok Anadolu, Orta Anadolu ve Güney Anadolu’dan gelen insanlardan oluşmaktadır.)

Kağıthane bölgesinde yeni göç hemen hemen yok. Büyük merkezlere ve iş sahalarına yakınlığı ile göç oranında doyum sınırına ulaşmış bir ilçedir. İlçe alt yapı sorunları kısmen çözülmüş, yolların asfaltı elektrik su sorunlarının olmadığı yani asgari kentleşme kriterlerine sahiptir. Ancak insanlarımızın evlerinin kapıları açıldığında işbirlikçi hükümetlerin uyguladığı ABD yanlısı ekonomik politikalar sonucu yaşadıkları yoksulluk gözle görülmektedir.

Kağıthane ilçesini oluşturan 19 mahalleden biri olan Harmantepe’de 3500 hane üzerinde yaptığımız anket çalışmaları sonucunda borçlarını ödeyemedikleri için elektrik ve su sayaçları sökülen yüzlerce ev, çocuklarını okutamayan anne ve babalar, hastalandıklarında sosyal güvencesi, parası olmadığı için hastaneye gidemeyen , bakkaldan aldıkları ağrı kesicilerle yataklarında iyileşmeyi bekleyen insanların varlığı yaşadığımız yoksulluğu belgeliyor.

Böylesi yoksul bir mahallede yaklaşık altı yıldır Halkevi çalışması yürütmekteyiz. Kurulduğu günden bugüne kadar gücümüz oranında Gültepe halkıyla dayanışma ağını örmeye çalıştık. Sistemin halkımızı sağlık ve eğitim olanaklarından mahrum bırakmasına inat Gültepe halkıyla birlikte ördüğümüz parasız eğitim dayanışmaları, sağlık taraması gibi pek çok işe imza attık. Eğitim, sağlık, çevre, yerel yönetim, tarih, politika, kültür gibi yaşama dair çok noktada panel, forum, seminer, toplantılar düzenledik. Gençlerimize sunulan uyuşturucu, tiner, fuhuş yerine tiyatro, folklor, bağlama gibi kurduğumuz kültür komisyonları ile alternatif bir yaşam sunup yüzlerce gencimizin aklını, ruhunu, bilincini aydınlatıp Gültepe topraklarına yeni tohumlar ektik. Yaptığımız şenlik ve kır gezilerinde birbirlerine yabancılaşan Gültepe halkını bir araya getirdik.

Bugünkü çalışmalarımıza işçi, kadın, gençlik, eğitim, kültür komisyonları ile devam ediyoruz. Düzenlediğimiz etkinliklerin duyurularını aylık olarak çıkardığımız bir bülten ile Gültepe halkına ulaşmasını sağlıyoruz.

Bizler altı yıl önce Gültepe’de eşit, özgür, kardeşçe bir yaşam kurma inancıyla çıktık yola. Önümüzde uzun bir yol olduğunu biliyoruz. Bu yolda attığımız her adımın bizleri insanca bir yaşama götürdüğü inancındayız. Yoksul emekçi elleri birleştirip umudu yeşertmeye devam edeceğiz.