Telekom Grevine Sahip Çıkalım

Sa, 13/11/2007 - 02:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Telekom’da 7. dönem toplu ıs sozlesmesı işverenle sendika arasında uzlaşmaya varılamadığından 16.10.2007 tarihinde Haber-iş sendikasına bağlı 25 bin 680 işçi greve başladı.
% 55 Oger firmasına satılan Telekom sendikanın esnek çalışma saatlerinin düzenlenmesi eşit işe eşit ücret ve % 19’luk zam talebine karşılık işverenin birinci yıl için % 4 ikinci yıl için % 3+3 zammın yanı sıra sendikal mücadelelerle kazanılmış ikramiyelerin önemli bir kısmını da indirime gitme isteği ile uzlaşma sağlanamamıştır.
Aynı zamanda işveren işyeri içerisinde kapsam içi (sendikalı) kapsam dışı (sendikasız) olmak üzere iki tip işçi meydana getirmiştir.
Bununla birlikte aynı unvana sahip olup aynı işi yapmalarına rağmen sendikalı işçilere daha az ücret vererek işçiler arasında ayrımcılık yaratmıştır. Bu farklı ücretler 600-700 ytl ye varmaktadır.İşverenin amacı işyeri içerisindeki örgütlü mücadeleyi kırmak ve işçileri sendikasızlaştırmaktadır.
Yaşanan grev süresince ise yasal olmayan yollarla ve grevci işçilere zorla müdahale edilerek taşeron şirketlerin işçileri çalıştırılmıştır. Çeşitli bölgelerde de grevci işçilere saldırılar olmuş ve sendikalı bir işçinin yasal hakkı olan grev hakkı engellenmek istenmiştir.
Türkiye için çok önemli olan Telekom kurumundaki yapılan bu büyük grev ve 25 bin 680 işçi gündemdeki yerini hala alamamış ve kimi medya kuruluşları, işçileri suç işliyormuş gibi gösterip sermayedarları haklı çıkarma çabasına girmiştir.
Görülüyor ki sendikalaşma ve grev hakkımız önündeki engellemeler her türlü saldırganlığa vararak devam etmektedir. Bugün yapılan özelleştirmeler ve taşeron çalıştırma sistemi ile işçilerin örgütlenmesi ve sendikalaşmasının önünü kapatıp sermayedarlar karına kar katma peşindedir.
Mücadele yalnızca Telekom işçilerinin değil tüm işçilerin emekçilerin ve sendikaların mücadelesi olmalıdır. Bugün grevin olumsuz sonuçlanması bundan sonraki grev kararlarının da önünü tıkayacak tarihi bir dönemeç olabilir. 
TELEKOM İŞÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR!

BAHÇELİEVLER ÇALIŞMA HAKKI ATÖLYESİ