11. işçi Filmleri Festivali barış umudu, dayanışma ve mücadele ruhuyla açılış törenini gerçekleştirdi.
Açılışta konuşan Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal, “Her şeyin kapitalize olduğu, her şeyin metalaştığı bir ortamda, işçinin emekçinin bakış açısını yansıtan sanat eserlerinin böyle meydanlarda şehirlerde insanlara gösterilmesi çok değerli bir şey çok güzel bir şey İşçi Filmleri Festivali’mizin 11.’si kutlu olsun. Emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.
Ümit Uysal’ın ardından sahneye çıkan Halkevci Kadınlar Korosu, 4 şarkı seslendirdi. ‘Barış Kızı’ isimli şarkı Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Berna Koç ve Hakan Dursun Akalın nezdinde, 101 can için söylendi. Etkinlik koronun ardından plaket takdimiyle devam etti.
10 Ekim’de yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in anısına Erdoğan Tedik’e, Barış için Akademisyenler bildirisine imza atan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin’e, Büyükşehir Belediyesi’ndeki işinden atılan TÜM-BEL-SEN Temsilcisi İlhan Karakurt’a plaket verildi.
KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar, 10 Ekim’de barış için Antalya’dan yüzlerce arkadaş yola çıktığını ancak barışı kana buladıklarını ifade ederek, Korkmaz Tedik’i andı. Korkmaz Tedik’in babasına plaket veren Ayar, “Yol arkadaşımız Erdoğan abimizi uzun yıllardır tanırım. Emek, barış, demokrasi, eşitlik mücadelesinde hep yan yana hep omuz omuza durduk. Yanımızdalardı, Korkmaz Tedik, barış güvercinimiz de yanımızdaydı acımız çok büyük” dedi.
İlhan Karakurt’a plaketini takdim eden Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar tüm işten atmalara baskılara karşı örgütlü bür mücadelenin süreceğini vurguladı Aybar “Maden kazaları için, iş kazaları için ne dedi birisi. Güzel öldüler, bu işin fıtratında var, kaza. Bunlar ne kazadır ne fıtrat cinayettir cinayet” dedi. Ayrıca Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama yetkisinin verilmesi hakkında Aybar, “Bunlar bizi aylık günlük hatta saatlik bir eşya gibi alıp satmak istiyorlar” şeklinde konuştu.
Barış için Akademisyenler Bildirisine imza atan Prof. Dr. Nursel Şahin’e plaket veren Halkevleri Akdeniz Bölge Temsilcisi Kutay Meriç yaptığı konuşmada şöyle konuştu; “7 Haziran seçimlerinden sonra iktidarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan AKP iktidarı toplumun her alanında olduğu gibi aydınlarımıza, yazarlarımıza akademisyenlerimize yönelikte baskılarını arttırıyor. Bu baskılara karşı akademiSyenlerimizin yanındayız. Barış isteyen akademisyenlerimizin yanındayız. Savaş istemeyen akademisyenlerimizin yanındayız. Bu faşist iktidarın çarşaflarını meydana döken gazetecilerimizin yanındayız” dedi.
Barış için akademisyenler bildirisine imza attıkları için haklarında soruşturma başlarılan Barış Akademisyeni Prof. Dr. Nursel Şahin sözlerine, “Değerli dostlarım mücadele arkadaşlarım, umudu çoğaltanlar, barıştan vazgeçmeyenler değerli emekçi arkadaşlarım, ödülümü burada bulunan üç tane barış akademisyen arkadaşlar birlikte almak istiyorum” diyerek Akademisyenler Suzan Yazıcı, Cumhur İzgi ve Süleyman Ulutürk’ü sahneye davet etti.
Akademisyenler olarak bilimi ve düşünce özgürlüklerini savunduklarını dile getiren Şahin, “Akademisyen olarak bilimin de, haksızlığın, adaletsizliğin ve zulmün karşısında olduğunu biliyoruz. Biliyoruz ki ifade özgürlüğü ve düşünceyi açıklamak suç değildir. Hiçbir arkadaşımız herhangi bir hak kullanımı dışında bir suç işlememiştir. Burada sizlerle olmaktan, dayanışmaktan, umudu çoğaltmaktan ve mücadelede birlikten dayanışmaktan dolayı son derece mutluyuz” dedi.
Etkinliğin ardından Ezginin Günlüğü konseri başladı. Konser esnasında başlayan yağmur Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri’ne eşlik etti. Konser yağmurun altında devam ederken, hep bir ağızdan ‘Yağmur Yağsa’ şarkısı söylendi. Büyük bir coşkuyla halayların çekildi, danslar edildi. 11. İşçi Filmleri Festivali açılış günü sona erdi.