Kemalpaşa Halk Festivali bu yıl “Sonsuz güzelleşecek dünya, biz kurduğumuz zaman” diyerek Kemalpaşalılarla buluştu. 3 Ağustos’ta çocukların “dünya bir çocuk parkı dünyamıza dokunmayın” pankartı açtığı yürüyüşle başlayan festival “Bu memleket bizim” pankartı açtığı yürüyüşle başlayan festival gündüz- gece etkinlikleri, konserler ile dolu dolu geçti
Hopa-Kemalpaşa halkının kendi emeği, dayanışması ve kolektif üretimi ile örgütlediği sponsorsuz, fonsuz Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali 15 yaşında. Sözün, yetkinin, karar hakkının halkta olduğu; sömürünün, adaletsizliğin, eşitsizliğin olmadığı bir dünyayı işaret eden festival, “Sonsuz güzelleşecek dünya, biz kurduğumuz zaman” denildi.
Bir hafta boyunca Hopa ve Kemalpaşa’nın köylerinde KTÜ Kota tiyatro ekibinin “Paravizyon” adlı oyunu seyircileriyle buluşturularak festivale çağrılar yapıldı.
31 Mayıs 2011’de polisin biber gazlı saldırısında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’ya adanan Kemalpaşa Halk Festivali’ne 14 yıldır olduğu gibi bu yıl da binlerce kişi katıldı.
“Dünya bir çocuk parkı dünyamıza dokunmayın”
3 Ağustos’taki festival yürüyüşünde çocuklar “Dünya bir çocuk parkı dünyamıza dokunmayın” pankartı açtı. Çocuklar, Kemalpaşa Meydanı’nda modern dans gösterimi yaptı. Yürüyüş sırasında lise ve üniversite öğrencileri de hazırladığı sokak tiyatrosunun gösterimini yaptı.
Festival yürüyüşünün sonunda Kemalpaşa Camii Meydanı’nda Primatölye topluluğunun “Göçebe” oyunu çocuklara sergilendi.
Akşam programında ilk olarak Genç Umut Müzik Topluluğu sahne aldı. Topluluğun ardından Halkevleri şubesindeki gitar ve bağlama dersleriyle büyüyen Onurcan Çelik ve Ufuk Yılmaz sahne aldı.
Nuri Günay: Bu coğrafyanın tarihi eşitlik, barış ve sosyalizmin tarihidir
Gösterimlerin ardından açılış konuşması yapan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, ”Karadeniz tarihin ve doğanın en güzel yeri bu cennet gibi coğrafyada tarih var, bu tarih eşitlik, barış ve sosyalizmin tarihidir. Bugüne kadar bu topraklardan geçenlere, kaybettiğimiz devrimcilere selam olsun” dedi.
Günay sözlerine şu şekilde devam etti:
Bu festival 15 yıldır, AKP faşizmi tarafından yönetilirken en karanlık günlerde bu festival yapıldı. Kamyon kasalarında başlayan festival, bu şehri güzelleştirdi. Bunu sizler başardınız, Halkevleri başardı. Onurlu tarihimizle Metin Lokumcu’yla, Kazım Koyuncu’yla burada ve tüm ülkede faşizme karşı duran tüm insanlarımızla gurur duyuyoruz, bu festivali yaratanlar, insanca bir yaşamı tüm ülkede kazanacaktır.
Nuri Günay’ın ardından sahneye çıkan Gökhan Birben’in söylediği türküler ve Karadeniz ezgileriyle oynanan horonlarla festivalin ilk günü sona erdi.
2.Gün
Festivalin ikinci günü, Halkevleri temsilcisi Kamil Ustabaş’ın moderatörlüğünde CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Sendika.Org yazarı Menderes Tutuş’un katılımıyla “Şimdi ne yapmalı? Halkın eşit bir yaşam ve adalet arayışının yolunu,sol ve sosyalistler nasıl açacak?” konulu panel yapıldı.
Akşam programı ilk olarak çocuklarla başladı. Kemalpaşa Halkevi Çocuk Korosu sahnede şarkılarını barış,kardeşlik ve eşitlik için söyledi. Çocuk korosunun ardından sahneye çıkan Hopa Halkoyunları Topluluğu yöresel oyunlarını sergiledi.
Festivalde her yıl geleneksel hale gelen 2. gün yağmuru ise katılımcıları etkilemedi. Tanju Topal ve Yusuf Aydın’ın şarkılarıyla halaylar ve horonlar çekildi.
Son olarak Aylin Aslım sahne aldı. Kemalpaşalılar Aylin Aslım ile birlikte şarkılar söyledi.
Festival 16. yılında yeniden bir araya gelme sözü verilerek sona erdi.