Halkevleri üyelerinin kuruculuğunu yaptığı HalkBesKoop Anadolu’ya taşıyor. Artvin Ardanuç’ta üreticilerin buluştuğu “Ardanuç Yeniden Toprakla Buluşuyor” panelini düzenleyen HalkBesKoop, kadın kooperatifi kuruluşu hedefiyle kolları sıvadı
Halk İçin Doğal Gıda ve Sağlıklı Beslenme Tüketim Kooperatifi (HalkBesKoop) kuruluşunu tamamlaması ve belli bir birikime ulaşması ile birlikte yaklaşık 1 yıldan bu yana çalışmalarını kırsal alana kaydırdı. Kooperatif içerisinde uzun bir süredir tarımda yaşanan yıkımlar, beslenme ve gıda sorunları üzerine yoğun bir araştırma, beslenme ve gıda sorunları üzerine yoğun bir araştırma ve inceleme yürütülüyordu.
Bu çalışmalar çerçevesinde 1 Ağustos’ta Artvin Ardanuç’taki Aşık Efkari Kültür Merkezi’nde “Ardanuç Yeniden Toprakla Buluşuyor” başlığıyla panel gerçekleştirildi. Panelin öncesinde Ardanuç köylerinde kooperatifleşme ile ilgili toplantılar yapıldı.
İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Hasan Murat Kapıkıran, Ankara GüneBakan Kadın Kooperatifi adına Sıla Soyaslan, Sonbahar filminin yapımcısı Serkan Acar, HalkBesKoop Yöneticisi, Beslenme ve Gıda Uzmanı Doğan Halis, HalkBesKoop yönetici Halkevleri Onursal Genel Başkanı Abdullah Aydın ve Ege Üniversitesi’nden tarım uzmanı Göknur Yumuşak’ın katıldığı panel HalkBesKoop yöneticisi Gürsel Kaya yöneticiliğinde gerçekleşti.
Ardanuç köylerinden özellikle kadınların yoğunluklu olduğu yüzü aşkın Ardanuçlu’nun katıldığı panelde muhtarlar ve esnaf da ilgiyle izledi. Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Artvin CHP İl Başkanı Ahmet Biber de etkinlikte yer aldı, yaptıkları konuşmalarla çalışmaları destekleyeceklerini ifade ettiler.
Ziraat Mühendisi Kapıkıran, ülke tarımının nasıl bitirildiğini, dışa bağımlılığının sakıncalarını ve çözüm yollarını aktardı. Ege Üniversitesi’nden tarım uzmanı Göknur Yumuşak, tohum üzerinde oynanan oyunları açıklarken tohumun ülkemizin geleceğinde taşıdığı önemi vurguladı ve “Tohuma, toprağa sahip çıkmak ülkenin geleceğine sahip çıkmaktır” dedi. Sıla Soyaslan ise yaptığı konuşmada, kadın emeğinin değerini ve kooperatifçilikle özne oldukları biçimde üretime katılmalarının önemini aktardı. Serkan Acar, aydınların, sanatçıların, entelektüellerin tarım gibi ülkenin temel sorunları ile kendi uğraşları arasında bağ kuralarının önemine değindi. Bir Ardanuçlu olarak bu çabayı destekleyeceğini belirtti.
Doğan Halis konuşmasında gıda güvenliği ve gıda sağlığının büyük tekellerin çıkarları uğruna bozulduğunu aktarırken üreticilerin ve tüketicilerin halktan yana güçlerin el birliği ile kooperatifleşmeye gitmelerinin kaçınılmaz ve önemli olduğunu belirtti.
Abdullah Aydın ise yaptığı konuşmada HalkBesKoop deneyiminde İstanbul Çatalca’da toprakla yeniden buluştuklarını, topraktan çok şey öğrendiklerini belirtti. Beslenme ve gıda hakkının temel bir insan hakkı olduğunu diğer tüm haklarımız gibi mücadele edilerek elde edilebileceğini hatırlattı. Bu alanda kooperatifleşmenin önemli bir mücadele aracı olduğunu vurguladı. Bu amaçla HalkBesKoop’u kurduklarını ve yaklaşık 2 yıldan bu yana 40’ın üzerinde doğal ve sağlıklı ürünü tüketiciye ulaştırdıklarını belirtti. Nihai amaçlarının üretim yapmak olduğunu söyleyen Aydın, bunun ilk adımı olarak Ardanuç’ta çiftçilerle ve toprakla buluştuklarını anlattı.
Panelde yapılan konuşmalar ve tartışmalar sonucu, tarımda kooperatifleşme hedefinin büyütülmesi planlandı. Özellikle Ardanuçluların talebi ile en kısa zamanda Ardanuç’ta bir kadın kooperatifi kurulması kararı alındı. Belediye başkanları ve Ardanuçlular bu çabayı destekleyeceklerini söylediler.