İBB Meclisi almış olduğu kararla toplu taşıma ücretlerine yüzde 13 ile 18 arası değişen oranlarda zam yaptı. İzmir Halkevleri İBB önünde yaptıkları basın açıklamasıyla zamların çekilmesini istedi. Eyleme Öğrenci Kolektifleri de destek verdi.
1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak zamlı tarifeye göre, tam bilet 3 liradan 3 lira 56 kuruşa, 2 lira 50 kuruş olan öğretmen bileti 3 liraya, 1 lira 80 kuruş olan 60 yaş biletleri 3 liraya çıkartıldı. 1 lira 80 kuruş olan öğrenci biniş ücreti ise 1 lira 64 kuruş oldu. İZBAN ve ESHOT seferlerinde uygulanan “gittiğin kadar öde” tarifesi de bu zamla beraber katlandı.
Halkevleri’nden çağrı: “Zam kararından vazgeçin”İzmir Halkevleri de zamlara karşı “Krizin faturasını halka ödettiremezsiniz, ulaşım zammı geri çekilsin” yazılı pankart ile İBB önüne giderek, “Halkçı bir yerel yönetim olacağını iddia eden İzmir Büyüksehir Belediyesi en temel kamusal hizmetlere zam yapmak bir yana, herkesin eşit, nitelikli ve parasız bu hizmetlere erişimini sağlamak zorundadır” dedi.
“Uçuşta olan ekonomi değil zamlar!”Halkevleri adına basın açıklamasını İzmir Halkevi Şube Sekreteri Evrim Çakır okudu. Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiğini dile getiren Çakır, iktidarın “Ekonomi uçuyor” söylemini, “Uçuşta olan ülke ekonomisi değil, zamlar oluyor. Ardı arkası kesilmeyen zamlarla, ödemek zorunda bırakıldığımız vergilere her gün bir yenisi ekleniyor” sözleriyle eleştirdi.
Üç ay içerisinde elektriğe, doğalgaza ve suya iki kez zam geldiğini ve faturaların yüzde 32 zamlandığını hatırlatan Çakır, “Trafik cezaları, harçlar , vergiler… Yılbaşından sonra tüm bu kalemlere yeni zamlar yapılacak, yeni vergiler getirilecek. Siyasal iktidar ise bu krizin baş sorumlusudur. Yağma ekonomisi aracılığıyla büyük karlar ve vurgunlar elde eden bankaların ve sermayenin krizden zarar görmesini engellemek için elektrik, doğalgaz, su zamlarında olduğu gibi çok sayıda yöntemle krizin faturasını halka ödettirmeye çalışıyor. Memur ve emekli maaşlarına yüzde 4 ile 6 zam reva görülürken, asgari ücretle geçinen emekçiler maaşlarının 751 TL’sini vergi olarak öderken, şirketlerin vergi borçları siliniyor, banka borçları yapılandırılıyor” dedi.
Tüm bu zamlardan sonra İBB’nin de enflasyon bahanesiyle ekonomik krizin faturasını, en temel kamusal hak olan ulaşım hakkı üzerinden yurttaşların sırtına yüklediğini aktaran Çakır açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
Bizler Halkevleri olarak yıllardır emeğin ve halkın hakları için mücadele edenler olarak, halkın yararına, halkla birlikte atılan her adımda yanınızda yer alacağımız gibi, halkın yararı gözetilmeyerek alınan her kararınızda karşınızda olacağız. Buradan bir kez daha İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ulaşım zammı kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Ve tüm İzmirli yurtlarımıza çağrımızdır: Gelin haklarımıza, emeğimize yönelik saldırılar karşısında Halkevleri’nde yan yana gelelim. Emeğimizi ve haklarımızı birlikte savunalım.
“Öğrenci indirimi yetmez, ulaşım parasız olmalı”Öğrenci ulaşım biletlerindeki 16 kuruşluk indirim karşısında ise üniversiteliler “Ulaşım parasız olana dek mücadele edeceğiz. Öğrenci indirimi yetmez, ulaşım parasız olmalıdır” dedi.