Kartal Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen yaklaşık 350 emekçinin katıldığı ''Kriz ve Emekçilerin Durumu'' konulu panel 16 Ocak günü saat 19:00 da Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi' nde gerçekleştirildi. Panele Kartal Meydanı'ndan yürüyerek sloganları ve pankartlarıyla gelen Sinter Metal işçileri panele ayrı bir coşku kattı. Panel platformun yürütme kurulundan Kemal Parlak'ın konuşması ile başladı. Parlak konuşmasında platformun kuruluş aşamasına ve eylemlerine değindi, başta işçi sınıfı mücadelesinde yaşamlarını kaybeden devrimcilerin ve İsrail saldırılarında ölen Filistinliler için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşu ''Filistin Halkı Yanlız Değildir, Katil ABD Ortadoğu'dan Defol'' sloganları ile sona erdi.
Halkevleri Film Atölyesi'nin hazırladığı başta Sinter Metal, Philips, Tezcan Galvaniz işçilerinin ve değişik eylemlerden oluşan görüntülerden hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından salondan ''Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz'' sloganları yükseldi.
Panelin moderatörü platform bileşenlerinden Eğitim-Sen 5 no.lu Şube Başkanı Feyzullah Coşkun krizin derinleştiği bu günlerde hiç bir toplumsal muhalefet unsurun tek başına sermayenin saldırıları karşısında tek başına karşı duramayacağı ve böylesi yerel platformların çoğalması ve güçlenmesi gerektiğini söyledi. Panele Sendika.Org yazarı Çiğdem Çidamlı, Birleşik Metal-İş Uzmanı Alparslan Savaş, yazar İbrahim Okçuoğlu ve akademisyen-iktisatçı Sinan Alçin katıldı.
''Krizin nedeni sermaye birikimi''
Sinan Alçin; Kartal'ın İstanbul'da işçilerin yoğun yaşadığı bir yer olarak krizden daha fazla etkilendiğini-etkileneceğini, bu duruma bütün emek güçlerinin hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Krizin sebebini piyasadaki her metanın değerinin üstinde menkul kıymetleştirilmesi olarak vurgulayan Alçin, kapitalist devletlerin böylesi kriz durumlarında sermaye lehine düzenlemelerde bulunmaktan hiç çekinmeyeceğine dikkat çekti. Alçin ayrıca kriz ortamında TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD gibi sermaye örgütlerinin taleplerine karşı işçi sınıfının kendi taleplerini dile getirmesinin her zamankinden daha meşru olduğunu, fakat emek platformunun krize karşı taleplerinin işçi sınıfının gerçek taleplerini yansıtmadığını söyledi.
''AKPnin Zenginlerine karşı, sinterin direnişi''
Alparslan Savaş; ''Sinterin direnişi sadece Sinter patronlarına karşı değil seramayeye karşı yürütülen, bu dönem AKP'de cisimleşen 12 eylül rejimine karşı bir mücadeledir.'' Sinter fabrikası 2002 yılında 60-70 kişiyi çalıştırılan bir atölye iken şimdi 500 işçinin çalıştığı bir fabrikaya dönüşmüştür. AKP kendi zenginlerini yaratmıştır, Sinter bunun en iyi örneğidir. patronların kriz karşısında bu kadar pervasız davranmasının gücünü AKP'nin sosyal güvenlik yasasından doğalgaz zamlarından almaktadır.'' dedi.
''Krizin evrileceği yer bizden, emekçilerden-halktan, bağımsız olarak şekillenmeyecektir.''
Çiğdem Çidamlı; Krize karşı somut talepler etrafında doğrudan hak eylemleri gerçekleştirmek gerekir. krizin faturasını ödemiyoruz mitingine zamlı otobüs biletleriyle gitmek yerine ücretsiz binme eylemleri sergilemek gerektiği üzerinde durdu.
İşten çıkarmalar yasaklansın, çiftçiler ve diğer tüketicilerin kredi kartı borçları silinsin, güvenceli çalışma, insanca yaşam, sağlık hakkı, barınma hakkı,... gibi somut talepler etrafında birleşilebileceğini söyleyen Çidamlı kapitalizmin bu kriz döneminde yeni devrimler ve devrimciler çağının yaşanması gerektiğini vurguladı.
Kürt illerinde yürütülen savaşa 1 milyar dolar harcandığını krizin böyle bir yönünün de olduğu ve çözümün serhıldan olup olmadığı sorusunun üzerine çidamlı serhıldanın doğalgaz eyleminde sinter işçisinin yanında olması durumunda anlamının artacağını söyledi.
Sermayeye kurtarma, halka yoksulluk
ibrahim okçuoğlu; ''krizin geliştiği ortam çözüm yollarını da içinde barındırıyor. devlet topladığı vergilerin sermayeye aktarılarak krizi atlatmaya çalışıyor. emekçilere yönelik hiçbir tedbir alınmıyor.'' dedi. Ayrıca kapitalizmin son 40 yılda gelir dağılımı 3 kat daha fazla arttığını belirtti.
Sinter işçisi yalnız değildir
Sinter de işten atılan işçilerden ömer can kürsüden yaptığı konuşmada işten atılma süreçlerini anlattı ve sinter işçileriyle dayanışmaya çağırdı.
Panel 22 Şubat' ta İstanbulda yapılacak ''İŞSİZLİĞE VE YOKSULLUĞA HAYIR! EMEK VE DEMOKRASİ Mitingine” katılım çağrısı sona erdi.
Kartal Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri: TÜRK-İŞ/Basın-iş, Harb-Sİş, DİSK/Birleşik Metal-İş, Emekli-Sen, HAK-İŞ/Çelik-İş, KESK/Eğitim-Sen, BES 3 no.lu şb., DTP, EMEP, ÖDP, TKP, ESP, EKD, HALKEVLERİ