Adana’da Halkevleri, EMEP, ÖDP ve TKP bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 28 Ağustos Cumartesi günü İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını kurumlar adına Mehmet Beyaztaş okudu. Beyaztaş yaptığı konuşmasında tüm halkı bir kez daha referandumda ‘hayır’ demeye çağırdı.
Sermayenin ve iktidarların ihtiyaçları doğrultusunda daha önceden 16 seferde 81 maddesi değiştirilen darbe anayasasında AKP’nin de kendi iktidarını sağlamlaştırmak ve sermayenin bugünkü ihtiyaçlarına cevap verebilmek için değişiklik yaptığını belirten Beyaztaş bu değişikliklerin eşit, özgür bir ülkenin önünü açmak bir yana, tersine kapattığını ifade etti.
AKP’nin referandumda halktan ‘evet’ isterken demokrasi ve özgürlük yalanlarına başvurduğunu söyleyen Beyaztaş “Ama bildiğiniz gibi yalanlar gerçeklerle karşılaşana kadar güçlüdür” dedi. Ayrıca Mersin’de AKP’lilerin Halkevcilere yaptığı saldırıya ve bu saldırı sonucunda 4 Halkevcinin gözaltına alınmasına değinen Beyaztaş AKP’nin referandum öncesi baskıcı, gerici uygulamalarının bile ne kadar demokrat ve özgürlükçü olduklarını ortaya çıkardığını söyledi. Beyaztaş son olarak acil taleplerini sayarak tüm halkı 1 Eylül’de Adana’da yapılacak olan mitingde ve 12 Eylül’de referandum sandığında ‘hayır’ demeye çağırdıktan sonra tüm kurumlar ortak olarak 1 Eylül mitingine çağrı yapan bildirileri çarşı merkezinde dağıttı.
Acil talepler:
1- 12 Eylül ve darbe kurumları olarak bilinen ve toplumu üniversitelerden yargıya; basından sendikal örgütlenmeye kadar bütünüyle kontrol altına almayı hedefleyen yapılar ortadan kaldırılmalıdır.
2- Halkın siyasal temsiliyetinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bunun için öncelikle yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı; adil bir seçim yasası hazırlanmalı, anti-demokratik siyasi partiler yasası değiştirilmelidir.
3- Halkın siyasal mücadele ve örgütlenme hakkı önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.
4- Sendikal barajlar kaldırılmalı, grev ertelemeleri yasaklanmalı, kamu çalışanlarına grev ve siyaset hakkı sağlanmalıdır.
5- Güvencesiz çalışma yasaklanmalı, işten çıkarmalar durdurulmalıdır. Fazla mesai yasaklanmalı, ücretler düşürülmeden haftalık çalışma saati 35 saate çekilmelidir.
6- Halkın parasız eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, su, temiz bir çevrede yaşama ve güvenceli çalışma hakkı gibi en temel hakları anayasal güvence altına alınmalıdır.
7- Kürt halkının dil, kültür ve kimlik talepleri karşılanmalı, eşit haklar anayasal güvenceye alınmalıdır.
8- Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talepleri karşılanmalı, ayrımcılığa son verilmeli, 12 Eylül’ün bir ürünü olan zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.
9- Kadına yönelik ayrımcılık yasaklanmalı; kadınların çalışma yaşamına katılımının önündeki engeller giderilmeli, güvencesiz çalıştırılmaları önlenmeli, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için tedbir alınmalı ve kadınların tüm sosyal ve siyasal haklarını güvence altına alacak düzenlemeler yapılmalıdır.
10- Özelleştirmeler durdurulmalı, özelleştirilen kamu kurumları tekrar kamuya iade edilmelidir.