Bu yıl ikincisi düzenlenen Dikmen Vadisi Halk Festivali, 26 Ekim Pazar günü sona erdi.
Barınma Hakkı mücadelesindeki direnişle bütünleşen Dikmen Vadisi halkı, bu kez Festivadi ile bir araya geldi. Büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşen festival, bu yıl da kültürün, sanatın ve dayanışmanın da adresi oldu.
Festivadi, 20 Eylül Pazartesi akşamı, Mustafa Özarslan ve Grup Çığ’ın konseriyle başladı. Dikmen Vadisi Çocuk Korosu da sahnede onlarlaydı. Hep bir ağızdan söylenen türkülere, yüzlerce kişinin katıldığı halaylar eşlik etti. Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu temsilcilerinden Tarık Çalışkan'ın yaptığı konuşmayla mücadelenin büyüyeceği mesajını veren Vadililer hakları için mücadele etmeyi sonuna kadar sürdüreceklerini söylediler.
İkinci gün, (21 Eylül Salı günü), film gösterimleri yapıldı. Tekel direnişini konu edinen “Gördüğümüz kendi yüzümüzdür” adlı belgesel film büyük beğeni topladı. Film gösterimlerinin yanında, gösterimi yapılan belgesel filmlerin yönetmenleri ile söyleşiler de gerçekleştirildi.
Avusturya vatandaşı olan Raimunt Weinberger (Vadi halkının hitap şekliyle “bizim Raymınt”) tarafından geçtiğimiz yıllarda Dikmen Vadisi’nde çekilen ve Vadi halkının mücadelesini anlatan belgesel de büyük ilgi çekti.
Üçüncü gün yapılacak etkinlikler, sağanak yağmur nedeniyle etkinlikler ertelendi.
Dördüncü gün, kadınların günüydü. Erkeklerin evde çocuklara baktığı ya da etkinlik anında diğer işleri yaptığı kadın etkinliğinde, özellikle kadınların yaşadığı sorunları ve hak mücadelesini konu edinen söyleşiler vardı.
Kadın Tiyatrosu tarafından sergilenen “Haksız Tahrik” adlı oyun ise konusu ve oyunculuğuyla beğeni topladı. Gerçekleştirilen küçük çaplı konserlerin yanında Sahne Dışı oyuncuları tarafından, doğrudan Vadili kadınların da katıldığı forum tiyatro etkinlikleri gerçekleştirildi.
Beşinci gün ise çocuklarındı. Atölye Kam, çocuklara yönelik bir ritim atölye çalışması düzenledi. Devamında çocuk tiyatroları, sihirbazlık ve animasyon gösterileri ile Vadili çocuklar, yıkım tehditlerinin yarattığı karanlık tabloyu biraz olsun unutabildi. Tiyatro sanatçısı Haluk Yüce ve Tiyatro Tempo, bu yıl da yine Vadili çocuklarla buluştu.
Aynı gün akşam saatlerinde ise Ankara Aydın ve Sanatçı Girişimi’nden aydın ve sanatçılar Vadi'deydi.Abdullah Aydın ve Mehmet Özer, konuşmaları ve şiirleri ile Festivadi'deydi. Bu arada ODTÜ’lü gençler de bir halkoyunları gösterisi sergiledi.
Havai fişek gösterileriyle başlayan 6. gün etkinlikleri Ezginin Günlüğü’nün muhteşem konseriyle Barınma Hakkı Bürosu önünde devam etti. Ezginin Günlüğü'nün gözünden Barınma Hakkı Mücadelesi ve Festivadi'yi yorumlayan Nadir Göktürk, bu tarz mücadeleleri desteklediğini belirterek bu mücadelenin örnek olması gerektiğini belirtti. Festivadi'yi çok beğendiğini söyleyen Göktürk, “Burada insanların evinde misafir olduk. Hiç alışık olmadığımız bir şey bu. Bize yaşatılan bu güzel mutluluk için bütün mahalleliye teşekkür ederiz” dedi.
Festivadi'nin son günü olan 7. günde hak mücadelesi verenler buluşarak mücadele deneyimlerini anlattılar. Vadi'de bulunan trafo bölgesine gidilerek burada pandomim ve tiyatro gösterileri sergilendi. Akşam saatlerinde Cemevi önünde toplanan mahalleliler ellerinde meşalelerle Barınma Hakkı Bürosu'na doğru yürüyüşe geçti. Büro önünde Sahne Dışı tiyatro topluluğu ve mahalle halkının ortak olarak sergilediği temsili yıkım ve direniş ise büyük alkış topladı. Tiyatronun ardından kapanış konuşmasını yapan Tarık Çalışkan mücadelenin sürdüğünü ve haklarını alana kadarda süreceğini söylerken vadililer bir sonraki festivalde yine buluşma sözü verdiler.