İzmirli kadınlardan desa direnişiyle dayanışma eylemi

Ct, 30/08/2008 - 08:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Desa Direnişiyle Dayanışma İzmir Kadın Platformu, direnişteki DESA işçilerinin yanında olduklarını belirterek, işçilerin sendikalı olarak işe dönme talebinin karşılanmasını istedi. DESA şirketinin İstanbul ve Düzce’deki fabrikalarında Deri İş Sendikası’na üye olan işçiler, işten çıkartılmıştı. Bunun üzerine, Emine Arslan adlı kadın işçi, İstanbul’daki fabrikanın önünde direnişe başlamıştı. Arslan, direnişini 52 gündür sürdürürken, Düzce Fabrikası önünde de 41 işçi, 5 Mayıs gününden bu yana direnişti.


Desa Direnişiyle Dayanışma İzmir Kadın Platformu, Kapılar’daki dericiler kahvesinin bulunduğu yerde açıklama yaptı. Açıklama öncesinde deri atölyelerinin bulunduğu yerde konuşmalar yapan kadınlar, atölyelerden eylemi izleyen işçilere, DESA direnişi hakkında bilgi verdi. “DESA işçileri yalnız değildir” pankartının açıldığı eylemde, sık sık sloganlar atıldı.


Desa Direnişiyle Dayanışma İzmir Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Aynur Ahir, işçilerin çalışma koşulları hakkında bilgi verdi. Ahir, “DESA’daki kadınların mesaide tuvalete gitmeleri yasaklanıp, altların bez bağlatılıyor. Sendikaya üye olurlarsa, kocalarına şikâyet edilerek, ‘başka erkeklerle ilişkide oldukları’ iftirası atılıyor, telefonlarına cinsel içerikli taciz mesajları gönderiliyor. DESA fabrikalarında kreş ve emzirme odaları yok. İşçi kadınlar, tabakhane gibi en ağır işlerde çalışırken, ustalar ve yöneticiler erkek. İşçiler, ne zaman biteceği bilinmeyen, sabahlara kadar süren fazla mesaiye mecbur bırakılıyor” dedi.


DESA direnişinde de Novamed direnişinde olduğu gibi en önde kadınların yer aldığını belirten Ahir, “Biz kadınlar, Emine Arslan’ın direnişinden güç alıyoruz. Biz kadınlar; DESA’da direnen işçilerin yanındayız. DESA işten çıkarılan işçilerin işe derhal geri alınmalarını ve örgütlenme çalışmaları önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. DESA’da iş sağlığı ve iş güvenliği açısından insani koşullar sağlansın istiyoruz” diye konuştu. Açıklamanın ardından bir süre daha atölyelerdeki işçilere dönük konuşma yapan kadınlar, eylemlerine sloganlarla son verdi.