Hıristiyanlığın ve animizmin yaygın olduğu, yarı özerk Güney Sudan’da bir hükümet yetkilisinin imzasıyla yayımlanan “tüm kötü davranışların, hareketlerin ve ithal haram kültürlerin yasaklanmasını” içeren yazılı emrin ardından, 20’den fazla genç kadın tutuklanarak karakola götürüldü. Yerel hükümetten bakan Kimbo “Bazı olaylar şeriatı anımsatıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Güney Sudan’da polis, pantolon veya mini etek giydikleri gerekçesiyle 20’den fazla genç kadını tutukladı, bazılarını da karakolda dayaktan geçirdi. Yarı özerk yönetime sahip Güney Sudan’ın başkenti Juba’da kadınları hedef alan, resmi elden gerçekleşen şiddet dalgası, geçen hafta bir hükümet yetkilisinin imzasıyla yayımlanan “tüm kötü davranışların, hareketlerin ve ithal haram kültürlerin yasaklanmasını” içeren yazılı emrin ardından geldi.
Hıristiyanlığın yanı sıra animizmin yaygın olduğu Sudan’ın güneyi, şeriatın geçerli olduğu kuzeydeki merkezi yönetimin baskısıyla karşı karşıya. Müslümanların yoğun yaşadığı Kuzey Sudan, güneyde de şeriat yasalarının uygulanması için çaba gösteriyor. Güney Sudan’ın Cinsiyet, Sosyal Yardım ve Din İşlerinden Sorumlu Bakanı Mary Kiden Kimbo, geçen pazar günü Juba’da polisin farklı noktalara düzenledikleri baskınlarda, yaşları 20 ile 30 arasında değişen genç kadınları giysileri “uygunsuz” olduğu gerekçesiyle tutukladığını açıkladı.
Zorla araçlara bindirildiler
Polisin uygulamasını sert bir şekilde kınayan kadın bakan Kimbo, gözaltına alınan kadınların zorla araçlara bindirildiğini ve bazılarının da götürüldükleri karakolda dövüldüklerini söyledi. Tutuklananların çoğunu yaşları en fazla 20’lerde olan gençlerin oluşturduğunu kaydeden Kimbo, bunların bir kısmının kilisedeki ayinden çıkışlarında, diğerlerinin de pazar yerinden polis tarafından zorla alındıklarını belirtti. Uygulamaya tepkisini “Kesinlikle kabul edilemez. Polisin işi doğru kıyafetin ne olup olmadığını yargılamak değildir” diye dile getiren Kimbo, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarz olaylar eski şeriat günlerini anımsatıyor ve linç adaletini özendirebileceği için tehlike yaratıyor.”
Kadın bakan, cinsiyet eşitliğinin G. Sudan’da kutsal bir yere konumlandırılmış olduğunu belirterek, olayla ilgili araştırma yapacağının altını çizdi. AFP ajansında yer alan haberde, ilk etapta kadınları hedef alan 2 Ekim tarihli yazılı bildirinin altında hükümet yetkilisi Albert Pitia Redantore’nin imzasının bulunduğu duyuruldu. “Uygunsuz davranışlar” kapsamında “Batı giyimini çağrıştıran dar pantolon, gömlek ve kısa eteğin de” yer alabileceğinin belirtildiğine vurgu yapıldı.
Karşı çıkanlara hapis
Polise tebliğ edilen belgede bu uygulamayla “Güney Sudan halkının kültürel değerlerini, şerefini ve başarılarını korumak, yabancı kültürlerin toplum içine sızmasını engellemek ve bu suretle iyi bir nesil yetiştirmek amacının taşındığı” savunuluyor.
Uygulamaya karşı çıkanların ilk etapta 3 ay hapis cezası alacağı, ikinci kez aynı suçu işlemeleri halinde ikinci bir üç ay hapis cezasıyla karşı karşıya kalacakları belirtiliyor. Bunun yanında 300 dolara yakın para cezası da öngörülüyor. Kadınların giyimlerini hedef alan uygulamanın şu an için sadece Juba’da geçerli olduğu belirtilse de Güney Sudan’ın diğer bölgelerinden de pantolon ve mini etek giyenleri hedef alan polis baskınlarının yaşandığına ilişkin haberler geliyor.
Sudan’ın kuzeyi ile güneyi arasında 20 yılı aşkın süren, kimi kaynağa göre iki milyon kişinin yaşamını yitirdiği, milyonlarcasının da evlerini terk etmek zorunda kaldığı iç savaş, 2005’te tarafların anlaşmaya varmasıyla sona ermişti.