Halkevleri kuruluşunun 79. yılını Ankara’da düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı. Kuruluş yıldönümü etkinliklerinin ilk 2 gününü tamamlandı. Halkevleri Ankara’da son olarak 25 Şubat’ta Ankara Halkevleri Sahnesi’nin “8 Kadın” oyununun gösterimi ile kuruluş yıldönümü etkinliklerini sonlandıracak.
Halkevleri’nin kuruluşunun 79. yılı etkinlikleri 19 Şubat cumartesi günü Halkevleri Genel Merkezi önünden İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu önüne kadar düzenlenen yürüyüşle başladı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca mesleki ve yöresel kıyafetleriyle yürüyüşe katılan Halkevciler dikkat çekti. Yürüyüş boyunca tulum eşliğinde slogan atıldı, alkış tutuldu. Yürüyüş güzergahı boyunca kortej etrafta yürüyüşü izleyenler tarafından alkışlandı.
Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında sergiler açıldı
Halkevleri’nin 79. kuruluş yıldönümü kapsamında Teoman Öztürk salonunda çeşitli sergiler açıldı. Teoman Öztürk salonunda 19-20 Şubat tarihlerin de saat 10.00- 20.00 saatleri arasında Füsun Kavalcı ve öğrencilerinin “Ben bir Halkeviyim burada”, Davut Kanmaz’ın “Halkın Hakları Var” ve Halkevleri afişlerinden oluşan “Geçmişten Bugüne” sergilerinin açılışları yapıldı.
Organ bağışı kampanyası başladı
Salona büyük bir coşku ile giren Halkevleri ödül törenine başlamadan önce 79. kuruluş etkinlikleri kapsamında başlatmış olduğu organ bağışı kampanyasının duyurusunu gerçekleştirdi. İlk organ bağışını Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol yaptı.
Birol, Türkiye’de bir çok insanın organ beklediğini ancak çeşitli nedenlerden kaynaklı bağışların fazla olmadığını söyledi. Yeterli organ bağışı olmadığı için çeşitli yolların denendiğine dikkat çeken Birol “parası olanın sağlık bulduğu, parası olmayanın ölüme mahkum edildiği sistem karşısında ve bağışa karşı duran gerici kafalar karşısında halkın hak mücadelelerinin ana kucağı olan Halkevleri bütün üyeleriyle, en başta yöneticileri olmak üzere bütün örgütüyle organ bağışı kampanyasını ve bunun bir kültür haline gelmesini sağlayacak çalışmayı bugün burada simgesel olarak başlatıyor” dedi.
Basın, sanat ve dayanışma ödülleri sahiplerini buldu
Organ bağışı kampanyasının başlangıcından sonra salon etkinliklerine geçildi. İlknur Birol’un açılış konuşmasıyla başlayan salon etkinlikleri, Umut-Fatmanur-Gökhan’dan oluşan müzik grubunun dinletisiyle devam etti. Dinletinin ardından bu yıl ilk kez düzenlenen Halkın Hakları Basın Ödülleri’ne geçildi. Basın ödülleri kapsamında KanalD Haber’de hak mücadelelerine dair haberlerden dolayı Özgen Bingöl, Akşam gazetesindeki yazılarıyla halkın haklarına verdiği destek için Nihal Kemaloğlu, kadınların haklarıyla ilgili Petrol-İş Kadın Dergisi’nin başarılı yayıncılığından dolayı Necla Akgökçe, Habertürk’teki ‘Kıyıdan’ programıyla haklarından yoksun bırakılmış halkın sesi olduğu için Ece Temelkuran ödüllerini aldı.
Radikal gazetesinde çevre hakkına duyarlı muhabirliği için ödül alacak olan Serkan Ocak sağlık nedenlerinden dolayı etkinliğe katılamazken, programının yoğunluğundan dolayı Okan Bayülgen de etkinliğe katılamadı. Etkinliğe katılamadığı için üzüntüsünü ileten Bayülgen, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol’u programına davet ettiğini ve ödülünü orada alacağını duyuruldu.
Bir ödülde Halkın Hakları’nı yayın çizgisinin temeli haline getiren Sendika.Org'a verildi. Sanat Ödülünü ise Kars’taki “Ucube” heykelin sahibi olan ve sanatını insanların kardeşliğine adama kararlılığında olduğunu ifade eden heykeltıraş Mehmet Aksoy aldı.
Dayanışma ödüllerini ise, politik baskılara rağmen bağımsız sanatçı duruşu için Müjdat Gezen ve Tekel işçilerinin direnişi boyunca ev sahipliği yaparak dayanışmasını gösteren Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’a verildi.
Kuruluş yıldönümü yemeği yapıldı
20 Şubat Pazar günü ise kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında dayanışma yemeği düzenlendi. Yemek, Halkevleri Film Atölyesi tarafından hazırlanmış olan Halkın Hakları mücadelesini çeşitli karelerle anlatan kısa film gösterimiyle başladı. Ardından Genel Başkan İlknur Birol bir açılış konuşması yaptı. Dayanışma yemeğinde satışa sunulan Halkevleri arşivinde bulunan yöresel halkoyunları müzikleri plakları büyük ilgi gördü.
Mehmet Ağcaoğlu ve Umut Hamzaoğlu’nun türküleriyle renk kattığı dayanışma yemeği çekilen halaylar ve oynanan horonlarla çoşkulu bir biçimde sona erdi.