Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Politeknik temsilcilerinin oluşturduğu 20 kişilik 'Yardım Destek Ekibi', bu sabah Van'a ulaştı. İlk olarak Erciş İlçesi'ne giden ekip, burada yaptığı incelemelerin ardından çok sayıda hanenin yıkıldığı ve yardımların hiç ulaşmadığı köylere gitti.
Erciş'in girişindeki "Yeşil Erciş'e hoşgeldiniz" yazısı, depremin yıktığı evler gibi yarım halde
Hasar gören binaların birçoğunun yeni olması dikkat çekici
'Yardım çok, koordinasyon yok'
Van'a giden ekip adına Sendika.Org'a değerlendirmelerde bulunan Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Kutay Meriç, Erciş'te enkaz çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını, ancak önemli noktalarda bulunan bazı enkazlara da henüz müdahale edilmediği söyledi.
Yola devrilen bir enkaz henüz kaldırılmadığından çift yönlü ulaşım tek şeritten sağlanıyor
Meriç, ülkenin dört bir yanından Van'a ve Erciş'e yardım yağdığını ifade etti. Yol boyunca onlarca belediyeye ait tır ve kamyonların konvoylar oluşturduğunu söyleyen Meriç, Erciş'te iki depo gezdiklerini ve depoların tamamen dolu olduğunu dile getirdi.
Yardımların fazlalığına karşın bölgede hiçbir koordinasyonun bulunmadığına dikkat çeken Meriç, "Van genelindeki temel sorun, hiçbir şekilde koordinasyonun olmaması. Ülkenin dört bir yanından yardım yağıyor ama yardımlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmıyor" dedi.
Erciş Jandarma İlçe Komutanlığı'ndan yapılan çadır dağıtımı nedeniyle bine yakın Ercişli kuyruğa girmiş durumda
'Jandarma yolu kesip Kızılay'a yönlendiriyor'
Van girişlerinde yolu kesen jandarmanın gelen yardımlara el koyarak Kızılay'a götürdüğünü söyleyen Meriç, Kızılay'a giden yardımların koordineli bir biçimde halka ulaştırılmadığını bir kez daha vurguladı.
Erciş'te yapılan bir enkaz çalışmasında jandarmaların silahlarıyla tetikte beklemesi dikkat çekici. Ercişliler, jandarmanın yağmalamaya karşı güvenlik amacıyla bulunduğunu söylüyor
'Çadır ihtiyacı çok ama çadırkentler işlevsiz'
Erciş'te bulundukları sırada jandarmanın çadır dağıtımını gördüklerini aktaran Meriç, yaklaşık bin kişinin çadır kuyruğunda olduğunu, izdihamdan yolun kapandığını belirtti.
Jandarma Komutanlığı'nın ilerisinde bir çadırkent kurulduğunu da söyleyen Kutay Meriç, "Çadırkent kurulmuş ama vatandaş rağbet etmiyor. Çünkü evi enkaz olmuş ya da hasarlı. Yağmalanma tehlikesine karşı evinin yakınlarında olmak istiyor. Çadırkent ise yıkılan evlerin uzağında, Jandarma İlçe Komutanlığı'nın yanında. Çadırkent orada, ama boş yatıyor" dedi.
Evlerinden uzaktaki çadırkente gitmek istemeyen Ercişliler, bir çadır kapıp evinin yakınına kurmak niyetinde
Van genelinde olan koordinasyon eksikliğinin en çok köyleri vurduğuna değinen Meriç, "Köylerin tek tek dolaşılması ve ihtiyaçların belirlenmesi lazım. İhtiyaçlar doğrultusunda gelen yardımlar dağıtılabilir. Ancak yardım malzemeleri köylere taşınmıyor" dedi.
Çadırını almış bir köylü, ya çadırı taşıyamadığından ya da çadırı nasıl kuracağını bilemediğinden çaresizce bekliyor
Ekip faaliyetlerini sürdürecek
Yardım Destek Ekibi, yanlarında götürdükleri battaniye ve gıda malzemesinden oluşan birinci yardım paketiyle ihtiyaç sahibi köyleri gezerek faaliyetlerde bulundu. Ekip, kendi çadırlarını da Canik Köyü halkına verdi.
Yardım Destek Ekibi, yarın da depremin vurduğu köylere ziyaretlerini sürdürecek ve yardımları paylaşacak.
Canik Köyü'nden izlenimler
Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Politeknik'ten oluşan Yardım Destek Ekibi, Erciş ve çevre köylerdeki incelemelerinin ardından bu geceyi geçireceği Canik Köyü'ne (Gedikbulak Köyü'ne) geldi. Köyde kurulu bulunan 60 çadıra iki çadır daha ekleyen ekip, yaklaşık 15-20 kişinin çadırlarda kalmasını ön görüyor.
Van'a 40 kilometre uzaklıkta bulunan 300 hanelik köyde hemen hemen tüm evlerin yıkıldığı, 12 kişinin ise yaşamını yitirdiği öğrenildi.
300 haneli köye Kızılay'dan 40 çadır
Canik Köyü halkı, depremin üzerinden dört gün geçmesine karşın yardımların çok kısıtlı olmasından dertli. Köylüler, Kızılay'dan sadece 40 çadır aldıklarını, 20 çadırın ise Cizre ve Kızıltepe belediyeleri tarafından verildiğini söyledi.
Kızıltepe Belediyesi'nden gıda yardımı da alan Canik Köyü halkı, Kızılay'dan ise az miktarda battaniye ve birkaç çuval un bırakıldığını söyledi.
İki hane, çadır yardımının yapılmaması üzerine naylonlardan çadır yapma yoluna gitmiş
Sağlık sorunları büyüyor
Elektriğin daha bugün geldiğini belirten köylüler, suyun çok kısıtlı olduğunu ve sadece bir tuvalete sahip olduklarını anlattı. Bu koşullar sonucunda sağlık sorunları da başlayan köye, henüz hiçbir hekimin gelmediği, köylülerin yaralılarını kendi olanaklarıyla Van'a götürdüğü öğrenildi.
Köy halkından bir diyaliz hastası yarın Van'a gidecek. Köyde zihinsel engelli ve böbrek hastası olan vatandaşlar da var. Çocukların çoğunda üst solunum yolunda enfeksiyon tespit edilirken, erkek çocukların gözlerinde de toz ve topraktan doğan iltihaplanma dikkat çekti.
Halkın önümüzdeki günlerdeki en büyük endişesi ise bütün bir kışı böyle geçiremeyecekleri için ısınma sorunu.
Köylülerin sağlık sorunlarını yardım destek ekibinde bulunan Bursa Ulusal Medikal Kurtuluş Ekibi'nden bir hemşire tespit etti. Van'a ilk etapta 58 kişi gönderen ekip, ihtiyaç olması halinde daha fazla kişi gönderebileceklerini iletse de Afet İşleri Kriz Masası tarafından geri çevrilmiş.
Tek katlı kerpiç evlerden oluşan köyde, hasar görmeyen bina sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar
Köylüler AKP'ye tepkili
Canik Köyü halkı, yardımların gelmemesi nedeniyle AKP'ye büyük öfke duyuyor. AKP'ye oy verenler, "Şimdi gelsin kurtarsın bizi" derken, oy vermeyenlerin çoğunlukta olduğu gözlendi.
Öte yandan daha önce 8 ay İstanbul'da kalmış 19 yaşındaki bir kadın, Halkevleri'ni bildiğini, AKP'nin Halkevleri ile uğraştığını fark ettiklerini söyledi.
Sendika.Org