4+4+4 eğitim modelinin yarattığı yıkımın görünür hale gelmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nı rahatsız etti. Ömer Dinçer İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği bir yazı ile okullarda anket ve röportaj yapılmasını yasakladı. Benzer bir yasaklama kararına daha önce de Çanakkale Valiliği imza atmıştı. Çanakkale Eğitim Hakkı Meclisi'nin şehirdeki bütün okulları gezerek hazırladığı okul durum raporları hazırlaması valilik rahatsız etmiş ve valilik bunun önüne geçebilmek için okullara yazı gönderek anket ve röportaj yapılmasını yasaklamıştı.
Bilindiği gibi okulların açıldığı günden beri Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri okulları gezerek okul durum raporları hazırlıyor ve 4+4+4 eğitim modelinin yarattığı yıkımı yayınladığı Eğitim Hakkı Raporları ile kamuoyuna duyuruyor. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri ayrıca gezdiği okulların veli ve öğretmenleriyle birlikte toplantılar düzenliyor ve 4+4+4 eğitim modelinin yarattığı yıkıma karşı veli, öğretmen ve öğrencilerin ortak mücadele hattını örmek için çalışmalar yapıyor.
Çanakkale Valiliği'nin yasaklama kararı ile ilgili habere ulaşmak için tıklayın
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri'nin yayımladığı Eğitim Hakkı Raporları'na ulaşmak için tıklayın
Konuyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nin haberi:
MEB'de anket yasağı
Bakan 'kaos yok' derken, kaosun ortaya çıkması engelleniyor
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 4+4+4 eğitim sisteminin kaosa dönüşeceği eleştirileri karşısında “Siz kaos hissettiniz mi? Eğitim başladıktan sonra buna dair bir belirti gördünüz mü? Görmediniz” derken, sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların sistemin aksayan yönlerini okullara gidip, öğretmenlerle araştırmasına yasak koydu. İl milli eğitim müdürlüklerinden okul yönetimlerine ve öğretmenlere gönderilen yazıda, “Anket, röportaj ve bilgilendirme gibi faaliyetlerin yapılmasına hiçbir şekilde müsaade edilmemesi ve gerekli önlemlerin alınması” istendi.
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 4+4+4 yeni eğitim sisteminin gündeme gelmesi ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının, eğitim sendikalarının ve eğitimcilerin “Eğitimde yeni sistemle birlikte büyük bir kaos yaşanacağına” ilişkin eleştirilerine ekim ayında “Eğitim sisteminin büyük bir karmaşa içinde olacağına ilişkin bir algılama yaratılmak istendi. Ancak gelinen bu noktada siz öyle bir kaos, öyle bir kriz hissettiniz mi? Eğitim başladıktan sonra buna dair bir belirti gördünüz mü? Görmediniz” karşılığını vermişti. Ancak Dinçer’in bu açıklamalarından önce harekete geçen Eğitim-Sen ve Halkevleri gibi çok sayıda kuruluş; öğretmenlerle, velilerle röportaj yaparak okulların altyapı eksikliklerini yerinde belirleyerek sistemin aksayan tüm yönlerini ortaya koydu.
Sorumluluk müdürün
Dinçer, sistemde kaos yaşanmadığını, kaos eleştirilerinin sübjektif olduğunu belirtirken ve sendikaların rapor çalışmaları sürerken, il milli eğitim müdürlükleri tüm ilköğretim yönetimlerine ve öğretmenlerine “öğretmenlerin anketlere katılmasının ve röportaj vermesinin yasak olduğuna” ilişkin yazı gönderdi. Yazıda, “Çeşitli sivil toplum kuruluşları veya kişilerce anket, röportaj ve bilgilendirme gibi faaliyetler yapıldığına dair duyumlar alınmakta olup, onaysız hiçbir şekilde bu faaliyetlerin yapılmasına müsaade edilmemesi” talimatı verildi. Okul ve kurum personelinin uyarılmasının istendiği yazıya, “Okul idarelerince gerekli önlemlerin alınması ve konu ile ilgili her türlü sorumluluğun ilgili okul ve kurumlara ait olduğu” da eklendi.
Olumlu anket serbest!
Öte yandan yaşanan kaosu gözler önüne seren anket ve çalışmaları yasaklayan bakanlığın, olumlu belirlemelerde bulunması beklenen araştırmalara göz yumduğu da ortaya çıktı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen, “12 ilde, 1200 ilk ve ortaöğretim öğretmeni ve 1200 veliyle yüz yüze anket” yaparak yeni eğitim sisteminin hem öğretmenler hem de veliler tarafından nasıl algılandığını araştırdı. Ayrıca Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi de 800 din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ile hizmet içi eğitimlerin niteliğine ilişkin olumlu belirlemelere ulaşan bir çalışma yaptı.
Kaynak: Cumhuriyet
MEB'de anket yasağı!