Rantı tek elde toplayan ve 15 milyon konutta yaşayan vatandaşları zorunlu müşteri haline getiren Afet Yasası Barınma Hakkı Meclisi tarafından protesto edildi. Meclis üyeleri, yasaya karşı herkesi tek çatı altında örgütlenmeye çağırdı
Barınma Hakkı Meclisi, Afet Yasası gerekçe gösterilerek rant projelerinin önünün açılmasına karşı bugün bir kez daha Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önündeydi. Saat 14.00’da bakanlık önünde bir araya gelen meclis üyeleri, bakanlığın halkı mağdur etme projelerine karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını meclis adına Osman Nuri Orhan okudu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilk olarak kamu binalarını yıktığını söyleyen Orhan, daha sonra yıkımları bitme aşamasına gelen projelerde son kepçeyi vurarak Afet Yasası’nın uygulandığını göstermeye çalıştığını belirtti. Deprem mevzuatı doğru uygulandığında bir sorun olmayacağını ifade eden Orhan, asıl amacın 15 milyon konutun dönüşümünü sağlayarak vatandaşların zorunlu müşteri haline getirmek olduğunun altını çizdi.
‘Proje, Gökçek’i kurtarma projesidir’
Bakanlar Kurulu’nun Dikmen Vadisi, Mamak, Hıdırlıktepe, Atıfbey, İsmetpaşa bölgelerindeki devam eden projeleri Afet Yasası kapsamında değerlendirdiğini hatırlatan Orhan şöyle konuştu:
Bu projelerin ortak özelliği Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapamayarak eline yüzüne bulaştırdığı ve binlerce vatandaşı mağdur ettiği projeler olmasıdır. Bu bölgelerdeki afet riski neye göre belirlenmiştir? Buradaki belirleme tamamen kamu kaynaklarını israf ederek Gökçek’i kurtarma projesidir.
En büyük afet Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın TOKİ tarihidir. Kendi belediyelerinin, özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mamak’ta yapmış olduğu dere yatağındaki konutlara bakarlarsa afetin sorumlularının kim olduğunu göreceklerdir.
‘Barınma Hakkı Meclisi’nde örgütlenelim’
Asıl amacın tüm Türkiye’de üstten bir müdahale ile rantı tek elde toplamak olduğunu vurgulayan Barınma Hakkı Meclisi üyeleri, tüm Türkiye’de “büyük rant” afetlerinin yaşanmaması için mücadele edeceklerini belirtti. Açıklama “Bizler için yok hükmünde olan Afet Yasası’nı tarihin çöplüğüne atana kadar mücadele edeceğiz” sözleriyle son buldu.
Basın açıklamasının ardından Barınma Hakkı Meclisi üyeleri, herkesi meclislerinde örgütlenmeye davet etti ve eylem sloganlar eşliğinde son buldu.