Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri’nin hazırladığı yedinci Eğitim Hakkı Raporu, meclis temsilcileri tarafından Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklandı
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri, Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce okulda öğrenci, veli, öğretmen ve eğitim hakkı mücadelesine sahip çıkanlarla birlikte hazırladığı Eğitim Hakkı Raporları’nın yedincisini Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) iletti. Eğitim Hakkı Meclisleri temsilcileri, bakanlık önünde bir basın açıklaması yaparak eğitimde geçtiğimiz yılki gerici, piyasacı, cinsiyetçi, ayrımcı politikaların ve yıkımın sürmesine tepki gösterdi.
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri temsilcileri, MEB önüne gittiklerinde polis tarafından bakanlığın kapıları kapatıldı. Yıllardan bu yana yüzlerce basın açıklamasının yapıldığı bakanlık bahçesinin “güvenlik” gerekçesiyle uygun olmadığını iddia eden polis, temsilcilerin ısrarlı tutumu sonucunda geri adım atarak kapıyı açtı.
‘Ders alınmadı, yıkım sürüyor’
Bakanlık bahçesinde yapılan basın açıklamasını Sıla Uzunpınar okudu. Dövizlere de yansıtılan rapor sonuçlarından örnekler veren Uzunpınar, eğitim sisteminin mağdur edilen öğrenciler ve veliler, sürgün edilen, güvencesizleştirilen, itibarsızlaştırılan öğretmenler anlamına geldiğini söyledi. Geçtiğimiz yılki tespitlerin dikkate alınmadığını belirten Uzunpınar, yeni dönem uygulamalarından örnekler verdi:
Düz liseler kapatıldı, 620 bin öğrenci meslek liselerine, imam hatiplere, özel okullara zorlandı. Tamamen denetimin dışına çıkarılmak, piyasanın işleyişine bırakılmak istenen dershaneleri ‘kapatıyoruz’ denilere kamuoyu yanıltılıyor. Özgürlük denilerek yaygınlaştırılmaya çalışılan türbanla birlikte kılık kıyafete dönük baskıcı tutum artarak devam ediyor. Okulların fiziki koşulları, ders müfredatlarının içeriği, temizlik gibi onlarca sorun ne yazık ki artarak sürüyor.
‘Parasız, bilimsel, anadilde eğitim haktır’
AKP’nin milyonlarca öğrenciyi kendisine biat eden, sermaye için ucuz işgücü potansiyeli olan kitleler olarak görmesine karşın parasız, bilimsel, anadilde eğitimin bir hak olduğunun altını çizen Eğitim Hakkı Meclisi temsilcileri, 4+4+4′ün ancak eğitim hakkına sahip çıkanlarca geri çektirilebileceğini vurguladı.
Basın açıklamasının ardından yedinci Eğitim Hakkı Raporu Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın özel kalemine teslim edildi.
Eğitim Hakkı Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.