Soma'daki maden katliamının 4. gününde de halk sokakta-il il 16 Mayıs eylemleri

Ct, 17/05/2014 - 17:15
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Manisa Soma’da yaşanan katliamın 4. günün de öfke ve isyan sürüyor. Türkiye’nin birçok ilinde halk sokağa çıkarken, Soma’da gerçekleşen polis saldırısı da protesto edildi

İSTANBUL

İkitelli

Soma'daki katliamdan sonra ayağa kalkan Atakent ve İkitelli halkı dün de yürüyüş gerçekleştirecekti. Ancak 16 Mayıs günü Soma halkına yapılan saldırıdan sonra İkitelli Polis Karakolu önünde eylem yapma kararı alan Halkevciler saat 20.30 sularında oturma eylemi başlattı. Halkın katılımıyla büyümeye başlayan oturma eylemine polis, biber gazı ve coplarıyla saldırdı. Halkevciler “Soma'da gerçekleştirilen polis saldırısının hesabını soracağız” diyerek mahallede direnmeye başladı. Saldırıda 10’u aşkın kişi gözaltına alındı.  

Gazi Mahallesi

Soma katliamının 4. gününde de Gazi halkı katliamın hesabını sormak için sokaktaydı. Gazi Mahallesi’nde yürüyüş yapan kitleye saat 22.00 sularında polis saldırdı. Saldırılara direnişle karşılık verildi ve çatışma geç saatlere kadar sürdü. Çatışmalar sırasında sıkışan TOMA ekeltrik direnğini devirdi. Saat 01.00’a doğru eylem sona erdi.

Kadıköy

Kadıköy halkının 16 Mayıs günü Soma’daki katliama ilişkin eylem yapacak olması dolayısıyla polisin Kadıköy Bahariye’deki tüm esnafa kepenklerini 19.00’da kapatmasını söylediği öğrenildi.

Kadıköy halkı 20.30 sularında Kadıköy Rıhtım’da oturma eylemi başlattı. 21.00’de ise Kadıköy Bahariye Caddesi’nde mum yakılarak Soma için anma eylemi başlatıldı. Bu sırada Altıyol Boğa Heykeli ile Kadıköy Belediyesi arasındaki yol, polis tarafından trafiğe kapatıldı. Polis, Boğa Heykeli’ne yığınak yaptı.

21.30’da Bahariye’deki oturma eylemi bitti. Caddeyi dolduran kitle, “Kurtuluş yok tek başına” diyerek Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada Bahariye’de de barikatlar kuruldu. Polis, Bahariye’de Soma eylemine gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Halk ara sokaklara dağıldıktan sonra direnişe geçti.

Kadıköy’deki polis saldırısı nedeniyle iki sivil araç kaza geçirdi, can kaybı yaşanmadı. Moda Caddesi’nde halk, camlardan çıkarak polise tepki gösterdi “Katil polis defol” diye bağırdı.

22.00 sularında polis, Bahariye Caddesi’nden Boğa’ya doğru çekildi. Bu esnada polis, kendisine tepki gösteren esnafa da gaz sıktı.

22.30’a doğru Bahariye Caddesi’nde direniş yeniden başladı. Polis saldırısına karşı halk Soma’nın acısı ve öfkesiyle direnmeye devam etti. Halkın tepkisi üzerine polis, Dr. İhsan Ünlüer Sokağı’nın başına kadar çekildi.

23.00 sularında polis, Bahariye Sakızgülü Sokak’a çok sert saldırdı ve 5 kişiyi gözaltına aldı.

Sarıgazi

Sarıgazi halkı 16 Mayıs günü saat 20.30 sularında Demokrasi Caddesi’nde yürüyüşe başladı. Soma’daki katliamı protesto eden ve İbrahim Kaypakkaya anması yapan Sarıgazi halkına 21.00’e doğru polis saldırdı. Halk, Demokrasi Caddesi’ndeki yürüyüşünü sürdürdü. 21.30 sularında Soma’da kaybedilen maden işçileri ve Devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunduktan sonra oturma eylemi başlatıldı. Maden işçilerini ve Soma’yı anlatan bir resim sergisi yapıldı. Eylemin ardından dağılan kitleye polis; akrep, TOMA, gaz bombası, ses bombası ve plastik mermiyle saldırdı.

Kartal

Ahmet Şimşek Koleji önünde buluşan Kartal halkı en önde Somalı maden işçilerinin canlandırmasıyla 20.30 sularında yürüyüşe başladı. Buradan yürüyüşe geçen kol, KESK ve DİSK kortejleriyle birleşti. Kartal Meydanı’na doğru yürümeye devam edildi. AKP ilçe binası önüne giden Kartal halkını polis barikatı karşıladı. Kartallılar AKP önünde bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

20.45 sıralarında polis, Kartal halkına saldırdı. Halk direnişe geçti, barikatlar kuruldu. Kartal halkı meydanlarını terk etmedi. 21.30 sularında polis geri çekildi. Kısa süre sonra polis, Kartal Ahmet Şimşek Koleji mevkiinde direnişçilere TOMA ile tekrar saldırdı. 22.00 sularında polisin geri çekilmesi üzerine Kartallılar meydanda bir açıklama yaptı.   

Levent-Soma Holding Önü

Günlerdir polis barikatlarıyla korunmasına rağmen eylem alanına dönen Soma Holding’in Levent’teki binasının önünde dün akşam yine Soma’nın sorumlularından hesap soran İstanbullular vardı.

Abbasağa Forumu da Kartal Heykeli’nde buluştuktan sonra 20.30 sularında Levent’teki Soma Holding binasına doğru yürüyüşe geçti. 21.00’e doğru bina önünde başlayan foruma Beşiktaş halkı da katıldı. Beşiktaşlılar binaya parasız ulaşım haklarını kullanarak ulaştı. Forumda Soma katliamı değerlendirildi.

Şişli

Şişli Merkez Forumu mahallede yaptıkları sessiz yürüyüşle Soma için anma eylemi gerçekleştirdi.

Cihangir

Cihangir Forumu, 21.00’e doğru Firuzağa’da oturma eylemi başlattı.

İTÜ-Ayazağa Kampüsü

Soma Katliamı’nın faillerini İTÜ’de istemediklerini söyleyen İTÜ öğrencileri, Maden Fakültesi’ni işgal etti. İTÜ öğrencileri, başlıca talepleri yerine getirilene kadar işgali sürdüreceklerini belirtti. İTÜ’den sonra Mimar Sinan ve Galatasaray Üniversiteleri de işgal kararı aldı

İTÜ öğrencileri, Soma Katliamı’nın faillerini İTÜ’de istemediklerini söyleyerek 16 Mayıs günü 18.00 itibariyle İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal etti.

Soma AŞ patronları Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun, Maden Mühendisliği bölümünün akademik danışma kurulunda bulunan ve katliamın 2 hafta öncesinde İTÜ’de sunum yaptıklarını söyleyen öğrenciler, katliam sonrasında sunuma dair bilgilerin Maden Mühendisliği bölümünün sayfasından kaldırıldığını söyledi.

İşgal sonrasında bildiri metni yayımlayan İTÜ öğrencileri, “Ülkenin en önemli teknik okullarından biri olan İTÜ’nün faciaya sebep olan firmaya danışmanlık hizmeti vermek yerine ülke madenlerine denetim desteği ve facia sonrasında teknik destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz. İTÜ rektörlüğü tarafından yaşanan facianın kader olduğunu savunan açıklamayı tanımıyoruz!” dedi.

İTÜ öğrencileri başlıca talepleri gerçekleşene kadar işgali sürdüreceklerini söyledi.

İTÜ Maden Fakültesi dekanı ve genel sekreteri, öğrencilerle görüşmek üzere saat 22.00 sıralarında fakülteye gitti. Öğrencilerle görüşen öğretim üyeleri, Soma AŞ ile olan işbirliğini bitirdiklerini ve işgal eylemine katılan öğrencilere soruşturma açılmayacağını kabul etti.

Öğrencilerin, “Rektörlük, Soma’da yaşananların kaza değil iş cinayeti olduğunu açıklamalı” talebine dekan ve genel sekreter, bu konuda teknik araştırma yapıldıktan sonra açıklama yapabileceklerini, şu an “iş cinayeti” kelimesini kullanamayacaklarını söylediler.

Öğrencilerin, “İTÜ’de taşeron çalışma sistemi kaldırılmalıdır ve İTÜ rektörü Mehmet Karaca bunun sözünü vermelidir” talebine karşılık, bu konuyla “Ankara’nın” ilgilendiği, kendilerinin bir şey yapamayacaklarını belirttiler.

Orhan Kural’ın kamuoyundan özür dilediğini söyleyen fakülte dekanı ve genel sekreteri istifa konusunda herhangi bir şey söylemedi.

Görüşmenin ardından öğrenciler, işgal eylemine devam etti ve tekrar forum düzenleyip işgale dair konuştular. Forumda 17 Mayıs saat 14.00′e tüm İstanbul halkını Maden Fakültesi’ne çağırma kararı alındı.

Mimar Sinan’da İTÜ’ye destek forumu yapılırken GSÜ’de nöbet başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de gece yarısına doğru İTÜ öğrencilerine destek nöbetine başladı.

Başlıca talepler şunlar: 

Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun Maden Mühendisliği akademik danışma kurulundan çıkarıldığının Maden Fakültesi dekanı tarafından deklare etmeli, 

Katillerin danışmanlığını yapan Orhan Kural’ın derhal istifa etmeli ve kamuoyundan özür dilemeli, 

Bu işgale iştirak eden hiç kimseye soruşturma açılmamalı, 

Rektörlük, Soma’da yaşananların kaza değil iş cinayeti olduğunu açıklamalı, 

İTÜ’de taşeron çalışma sistemi kaldırılmalıdır ve İTÜ rektörü Mehmet Karaca bunun sözünü vermelidir.

Mimar Sinan Üniversitesi-Fındıklı Kampüsü

Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri İTÜ’deki işgale destek vermek ve Soma halkıyla dayanışmak için saat 21.30’a doğru Fındıklı Kampüsü’nde bir oturma eylemi başlattı. Ardından eylem, işgal eylemine dönüştü. Eylem sırasında forum başlatıldı.

Galatasaray Üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi de İTÜ’deki işgale destek vermek ve Soma halkıyla dayanışmak için işgal başlattı.

İZMİR

“Her yer Soma, her yer direniş” diyerek sokağa çıkan İzmirliler Alsancak’ta Sevinç Pastanesi önünde 19.00 sularında toplanmaya başladı. 19.30’a doğru buradan Konak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Cumhuriyet Meydanı’na yaklaşan kitlenin ilerisinde 2 TOMA yolu kapattı. Yürüyüşe devam eden kitleye 19.40 sıralarında polis, tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Sivil polisler burada bir kişiyi gözaltına almaya çalışırken, Fransız Kültür Merkezi önündeki bir gruba da sivil polisler saldırarak gözaltına almaya çalıştı.

Polis saldırısına direnişle karşılık veren kitle, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne çekildi. İzmir halkı, Soma’daki polis saldırısını protesto edenlere saldıran polisi Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden kovdu. Polis Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Konak’a doğru geri çekilmeye başladı. Kitle de Sevinç Pastahanesi önünde ” Her yer Soma her yer direniş” sloganıyla tekrar toplanmaya başladı.

20.30 sularında kitleye polis tekrar saldırdı. Çevik kuvvet polisleri ara sokaklarda halka coplarla saldırarak gözaltına aldı. Kordon tarafından çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne girdi. Kitle ara sokaklara çekildi. Kordon’da da gözaltılar başladı. Halk Kordon’da eylemcilerin gözaltı aracına koyulmasına tepki gösterdi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde eli sopalı, polis olduğu düşünülen 15-20 sivil olduğu da görüldü.

İzmir’de polisin saldırısı Alsancaklıları ayağa kaldırdı. Kafelerdeki ve kordondaki halk, polisi “Polis defol” diyerek kovaladı. Polis Alsancak’tan çekildi. Halk Tyna kafe önünde toplanarak geri çekilen polise tepki gösterdi.

21.00’e doğru bir vatandaş Gündoğdu Meydanı önündeki TOMA önünde oturmaya başladı.  Alsancak Sevinç Pastanesi önünde bekleyen TOMA önüne de iki kişi yattı. Polis protesto edenlere tazyikli su sıkarak saldırdı.

Gözaltına alınan 77 kişi serbest bırakıldı.

SAMSUN

Saat 18.00′da Samsun‘da Soma için yürüyüş ve anma etkinliği gerçekleştirildi. Süleymaniye geçidinde bir araya gelip Lise Caddesi’ne yürüyen kitle burada anma gerçekleştirdi. Anmada şiirler okundu, mizansenler yapıldı.

Yürüyüş sırasında sık sık ‘Katil AKP hesap verecek’, ‘Susma haykır Soma katliamdır’ sloganları atıldı.

Yapılan anmanın ardından tüm sorumlular yargılanana, katiller hesap verene kadar mücadeleye devam edileceği söylenerek eylem sonlandırıldı.

Ayrıca Halkevleri’nin başlattığı ve 3 gündür devam eden insanlık nöbeti dün de devam etti. 17 Mayıs günü 15.00′da Çiftlik Caddesi Akbank karşısında devam edeceği belirtildi.

TARSUS

18.00 sularında Tarsus’ta Yarenlik Alanı’nda toplanan 300 kişi siyah çelenkle Kaymakamlık’a yürüdü. Polis alanın çıkışına barikat kurdu ve kitleyi durdurdu. Tarsus’taki polis sayısı giderek arttı ve kent merkezindeki tüm yolları polis kapattı. Berkin Elvan için yapılan eylemde “AKP’ye yürümeyin de isterseniz Kaymakamlık’a gelin’ diyen Kaymakam, bu yolu da kapattı. Kitle ise dağılmadı.

18.15 sularında polis, kitleye dağılması yönünde anons geçmeye başladı. 18.30 sularında da kitleye saldırdı. Onlarca gözaltı yapılırken, saldırıdan etkilenenleri polis linç etti.

Tarsus’ta gözaltına alınanlar: Tarsus Halkevi Şube Yöneticisi Yusuf Dönergüneş, Pir Sultan Abdal Şube Başkanı Cuma Erçe, Eğitim Sen üyesi Şahin Yücel, Halkevi üyesi Serhan Özbesteci, HDP üyesi Şahin Yücel, Eğitim Sen Şube Örgütlenme  Sekreteri Eyüp Özkaya, Öğrenci Kolektifleri’nden Baran Almas, 2 liseli.

Ayrıca gözaltındaki Öğrenci Kolektifleri üyesi Baran Almas yaralandı. Gözaltındaki Serhan Özbesteci’nin burnu kırıldı. Ayrıca eylemde EMEP Şube Başkanı Burak Şefkat’in kolu kırıldı. Hastaneye kaldırıldı. Bir gözü protez olan Yunus Emre Ulus’un polisin saldırısı nedeniyle protez gözü çıktı.

Tarsus’ta Yarenlik alanında oturma eylemine başlayan yüzlerce kişi, gözaltılar serbest bırakılana kadar oturma eylemine devam edeceğini söyledi. Kitle, 20.30’a doğru Emniyet Müdürlüğü’ne yürümeye başladı. Polis Yarenlik Alanı’nın çıkışına barikat kurdu.

22.30 sularında gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Yarenlik Alanı’ndaki kitleyle buluştular. Tarsus’ta gözaltıların serbest bırakılmasının ardında Av. Semra Kabasakal Emniyet Müdürlüğü çıkışında bir açıklama yaparak “Bugün Tarsus’ta saldıran polisler Mersin’den getirilen özel eğitimli bir polis ekibidir” dedi.

ADANA

Adana Turgut Özal Bulvarı’nda 16.00′da eylem yapıldı. 2 SDP’li polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

BURSA

Bursa’da maden katliamını protesto için saat 19.00′a yaklaşırken Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Kent Meydanı ve Mesken Meydanı’nda insanlar toplanmaya başladı. Bursa FSM Cami önünde toplanan Nilüferliler ‘Yüz Karası Değil Kömür Karası, Böyle Kazanılır Ekmek Parası’ yazılı pankartın arkasında, sloganlar eşliğinde Üç Fidan Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

Kent Meydanı’nda basın açıklamasını Halkların Demokratik Kongresi adına Ayhan Kazancı okudu. Kazancı açıklamasında “Daha fazla kar uğruna emekçilerin yaşamlarını önemsemeyen insanlık dışı sömürü sistemine ve çalışma koşullarına ‘artık yeter’ diyoruz. Maliyetleri düşürüp, karlarını arttırmak için insan canından beslenen sermayeye ve buna göz yuman devlete artık yeter diyoruz. Soma’daki madenci katlimini, sorumlularını unutmayacağız. unutturmayağız” dedi.

19.30’da Bursa Kent Meydanı’nda oturma eylemi ve forum başlatıldı.

Bu saatlerde Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinden Nilüferliler de  ‘Soma’nın Katili AKP’nin kendisi’, ‘Yüz karası değil kömür karası’, ‘Hükümet istifa’ sloganlarıyla yürüyüşe başladı. Kortejin yanından geçen araçlar aralıksız korna çalarak destek verdi. Üç Fidan Parkı’na yaklaştıkça kitle arttı. 20.00 sularında Bursa FSM yürüyüşü, Üç Fidan Parkı’na vardı. Üç Fidan Parkı’nda Soma’ya giderek durumu yerinde inceleyen Kimya Müdendisi Ali Uluşahin, 500′ün üzerinde ölü olduğunu belirtti, oradaki yetkililerin 50-60 ölü çıkartıldığında 5-6 diye aktardığını söyledi.

Bursa Kent Meydanı’nda yapılan forumda mikrofonu alan bir yurttaş da Başbakan’ın 2014′ün Türkiye’sini 1800′lerin İngiltere’si ile karşılaştırdığını, iş güvenliği yasalarını uygulamayan, denetlemeler yapmayan AKP iktidarının ölümlerin sorumlusu olduğunu söyledi. Söz alan başka bir kişi de Soma’nın hesabını sormak için eylemler yapmaya devam edeceklerini, liselerde ve üniversitelerde siyah giyme, boykot eylemleri yapacaklarını söyledi. Başka bir Bursalı, Gezi’de ölenleri, biber gazından kanser olarak hayatıın kaybeden Mehmet İstif’i unutmayacaklarını belirtti. Bir lise öğrencisi de ‘Biz liseliler okullarımızda siyah tisört giyinerek ve liselerimizde öğrenciler olarak hep birlikte SOMA yazarak, Soma’da olan katliamı boykot ettik. Liselinin ateşi, Soma’nın kömürü AKP’yi yakacak’ dedi.

20.00’a doğru Yıldırım halkı, Bursa Mesken Meydanı’nda toplanmaya başladı. Yıldırımlılar, yere Soma yazarak üzerinde mumlar yaktı.

21.00’e doğru Nilüfer Üç Fidan Parkı’nda ve Mesken Meydanı’nda gerçekleşen forumlar sona erdi. Nilüfer Forumu’ndan çıkan öğrenciler Nilüfer Metro İstasyonu’nda parasız ulaşım haklarını kullanarak turnikelerden atladı.

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (DENİZLİ)

Denizli Pamukkale Üniversitesi öğrencileri Soma için bir forum gerçekleştirdi.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

Gaziantep Üniversitesi öğrencileri  de Soma için üniversite meydanında sinevizyon gösterimi yaptı.