Sermayenin insafına terk edilen öğrenciler, eğitim emekçileri ve okullar, 2007-2008 öğretim yılına sahipsiz giriyorlar. Okullarda paralı eğitim dönemi başladı.
AKP hükümeti her alanda yürüttüğü piyasalaştırma politikalarını eğitimde de tam gaz uygulamaya başladı. Reform aldatmacası altında yürütülen eğitimin özelleştirilmesi toplumun bütünün de yaşanan çürümeyi daha ileri boyutlara götürüyor. Öğrenci ve veliler müşterileştirilirken; eğitim emekçileri de köleleştirilmeye ve kişiliksizleştirilmeye sürükleniyorlar.
Halkevleri olarak eğitimde yaşanan bu çürümeye seyirci kalamayız. Yıllardır yürüttüğümüz “Parasız Eğitim İstiyoruz” talebimizi Halkın Hakları mücadele programımız içerisinde ve önemli bir gündem maddesi yapmaya kararlıyız ve sürekli kılacağız.
Okulların üzerine piyasa ekonomisinin bütün pisliği çökmüş bulunuyor. Irkçı-gerici kadroların yönetiminde okullar, yeni liberal politikaların eğitim kurumları haline geldi. Çetelerin ve çıkar çevrelerinin eğitim alanında diledikleri gibi at oynatmaları ülkemizi büyük bir karanlığa sürüklüyor.
Yoksul halk çocuklarının gidebildikleri devlet okullarının içi boşaltıldı. Yoksul mahallelerin ve kırsal alanlardaki okulların durumu içler acısı.. Yönetici, öğretmen, çalışan yok. Temizlikten bakım onarıma, ders araç gereçlerinden kılık kıyafete tüm giderler velilerin sırtına yıkılmış durumda.
Halkevleri yeni liberal dönüşüm adı altında gerçekleştirilen bu vahşi saldırı karşısında eğitim hakkını sonuna kadar bir kamusal hak olarak savunacak ve bunun güvence altına alındığı bir siyasal sistem için mücadelesini öğretmenler, veliler ve öğrencilerle birlikte sürdürecektir.
9-10 Haziran tarihlerinde A.Ü. SBF Sosyal Politika Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “HALKIN HAKLARI FORUMU”nun temel ayaklarından biri olan “eğitim hakkı” atölyesinde eğitim sisteminin tüm unsurlarıyla ve eğitim süreçlerinin tüm kurumlarının katılımıyla yapılan tartışmalar sonucunda belirlenen taleplerimiz şunlardır;
1- Eğitimin tüm süreçleri parasız, eşit, herkes için kolayca ulaşılabilir olmalı ve bir kamusal hak olarak güvence altına alınmalıdır.
2- Öğretmen yetiştiren kurumlar, halkın ihtiyaçları ve kendi gerçekliklerimiz dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.
3- Esnek çalıştırma biçimleri olan sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik ve usta öğretici uygulaması kaldırılmalıdır. Tüm eğitim fakültesi mezunlarının atanmalarının önündeki Kamu Personeli Seçme Sınavı, kadro gibi engelleyici uygulamalara son verilerek mezunların atamaları gerçekleştirilmelidir.
4- Meslek liseleri kapatılmalıdır. Mesleki eğitim, ilk ve orta öğretim süreçlerinin tamamlanmasından sonra ye kişinin ihtiyaç ve isteği doğrultusunda verilmelidir.
5- Dünya Bankası’nın vazgeçilmez unsurlarından olan STK'lar (Sivil Toplum Kuruluşları) eğitim süreçlerinden ellerini çekmeli; eğitimin hiçbir aşamasına, hiçbir şekilde müdahil olmamalıdırlar.
6- Üniversiteler bilimsel, özerk ve demokratik nitelikleri taşır hale getirilerek, herkesin yükseköğrenim hakkından yararlanması sağlanmalıdır.
7- Üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere tüm öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım vb. ihtiyaçları temel birer hak olarak değerlendirilerek ücretsiz olarak karşılanmalıdır.
8- Üniversite çalışanlarının iş güvenceleri sağlanmalıdır.
9- ÖSS ve OKS kaldırılmalıdır.
10- Eğitimin doğumdan itibaren temel bir hak olduğu göz önünde bulundurularak gündüz bakımevleri, kreş, anaokulları vb. okul öncesi eğitim kurumları yaygınlaştırılmalı, 0-6 yaş arası çocuklara parasız ve eşit eğitim olanağı sağlanmalıdır.
11- Kız çocuklarının eğitim hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır.
12- Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde olması nedeniyle tüm okulların depreme dayanıklılığı tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
Halkevleri, bu talepler doğrultusunda 2007-2008 Eğitim öğretim yılı açılırken AKP hükümeti eliyle hızlandırılan saldırı politikaları karşısında kendi geleceğimizin şekillendiği eğitim alanında çocuklarımıza, velilerimize ve eğitim emekçilerine yönelen tehditlere karşı duracak ve “Eğitim Hakkı”mızı savunmaya devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.