Filistin ve Türkiye solu buluşuyor

Sa, 01/06/2010 - 15:42
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

5-6 Haziran’da İstanbul’da düzenlenecek olan sempozyumda Filistin ve Türkiye’nin ilerici muhalefet güçleri buluşarak yeni bir dayanışma stratejisi olarak Boykot’u tartışacak. Sempozyuma Türkiye dışından FHKC, BADIL, Abna’a el-Balad, COSATU temsilcileri katılıyor

Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi, 5-6 Haziran tarihlerinde İstanbul Muammer Karaca Tiyatrosu’nda uluslararası bir sempozyum düzenliyor. “Filistin’le dayanışmada yeni bir strateji: Boykot” adı altında gerçekleştirilecek olan etkinliğe Filistin’den ve Avrupa’dan konuklar katılacak. Oturumlarda, “uluslararası İsrail’e karşı boykot kampanyası” tanıtılacak ve bu kampanyanın Türkiye’de örgütlenmesinin olanakları ortaya konacak.

Sempozyumun ardından 7 Haziran’da, sosyalist hareketin ve emek örgütlerinin temsilcilerinin Filistinli kurtuluş hareketi ve boykot hareketi temsilcileri ile bir araya geleceği bir forum düzenlenecek. Forumdaki tartışmalarla, Türkiye toplumsal muhalefeti ile Filistin kurtuluş mücadelesi arasında, somut çalışmalara dayanan kalıcı bağlar kurulması hedefleniyor.

Geçen yaz, çalışmalarına başlayan ve Gazze saldırısının yıldönümüne denk gelen 27 Aralık 2009’da kitlesel bir yürüyüşle kendini deklere eden Boykot Girişimi; sola, emek hareketine ve Kürt hareketine Filistin sorunu konusunda birleştirici bir zemin sunmaya çalışıyor.

Türkiye-İsrail stratejik ilişkileri Ortadoğu’nun yeni şekillenmesindeki belirleyici rolünü korurken, halkların kurtuluşu hedefiyle bu ilişkileri hedef alan Boykot kampanyası da gerek Türkiye gerek Ortadoğu siyaseti açısından büyük önem taşıyor. Siyasal İslam şovlarına dönüşen yardım kampanyaları ve “van münit” demagojileri ile örtülmeye çalışılan ikili ilişkiler, Filistin ve Kürt halklarının kurtuluş mücadelesini hedef aldığı gibi, emeğe ve doğal kaynaklara yönelik sermaye saldırılarını da içeriyor. Boykot kampanyası ise solu, emek hareketini ve Kürt hareketini bu kirli ilişkilere karşı bir araya getirerek bölge açısından kritik önem taşıyan yeni bir perspektif sunuyor.

Sempozyuma kimler katılıyor?

BADIL: Filistin İkamet ve Mülteci Hakları Kaynak Merkezi, Filistinli mültecilerin haklarını savunan bağımsız bir taban örgütüdür. Ocak 1998'de kurulmuştur. Mülteciler konusundaki çalışmaları ile uluslararası alanda bir saygınlık kazanmıştır. BNC'nin bir üyesidir.

ABNA’A EL-BALAD (VATANIN EVLATLARI): 1969 yılında bir taban örgütlenmesi olarak, İsrail'deki Arap Filistinlilerin kolektif ulusal kimliklerini korumak, sürgün edilen kardeşlerinin (özellikle mültecilerin geri dönüş hakkı) mücadelesine bağlamak ve kendilerine dayatılan devlet içinde insan hakları ve eşitlik için mücadeleye devam etmek amacıyla kuruldu.

FİLİSTİN HALK KURTULUŞ CEPHESİ: Filistin ulusal hareketinin Marksist kanadıdır. 11 Aralık 1967’de Corç Habaş (El Hekim) liderliğinde kuruldu. Direnişçi kimliğiyle tanınan FHKC, Filistinli mültecilerin evlerine geri döndüğü tarihsel Filistin topraklarında herkesin eşit olduğu tek, laik ve demokratik bir devletin kurulmasını savunur.

Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU): 1985’te Güney Afrika’daki ırkçı rejime karşı mücadele içinde kurulan COSATU bugün 2 milyon üyesiyle Güney Afrika’nın en büyük sendikasıdır. COSATU, apartheid ve kapitalizm karşıtı mücadeleye pek çok katkılar yapmış önemli bir işçi sınıfı örgütüdür.

Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar Kampanyası Ulusal Komitesi (BNC): BDS Ulusal Komitesi, Filistin içindeki ve dünyadaki BDS kampanyasını koordine eden bir organ olarak Kasım 2007’de kuruldu. Filistinli siyasi partilerin, sendikaların, taban örgütlerinin geniş bir koalisyonudur.