Derelerin Kardeşliği Platformu, Artvin'in Şavşat ilçesinde, bölgede yapılmak istenen hidroelektrik santrallerine (HES) karşı miting düzenledi. Halkın yoğun katılım gösterdiği mitingde Şavşatlılar 'HES'lere geçit yok' dedi
Tigrat deresi üzerinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan tersib bentlerinin yıkılması sonucu sel sularına kapılan 5 kişinin hayatını kaybetmesinin 1'inci yıldönümünde yapılan miting Ardahan yolu üzerinden yürüyüşle başladı. Şavşat Kaymakamlığı'nın, Hükümet Konağı önündeki alana izin vermemesi nedeniyle Belediye Düğün Salonu önünde yapılan mitingte, Şavşatlılar alana sığmadı.
Şavşat'ın köylerinden katılımın yoğun olduğu mitingde, özellikle kadın katılımcıların çoğunluğu oluşturduğu gözlendi. Şavşatlılar mitingde, "Su temel haktır, satılamaz" yazılı dev pankartın yanısıra "Su hayattır satılamaz", "Bu vadide satılık su yok", "Dereler özgür akacak" ve "HES' lere geçit yok" pankartları açtı.
Ölen 5 kişinin hesabı sorulmadı
Mitingte ilk olarak konuşan tertip komitesi başkanı Mümtaz Temiz, Tigrat deresi üzerindeki bentlerin yıkılması sonucu sel sularına kapılarak hayatlarını kaybeden 5 kişinin ölüm yıldönümünde mitingi düzenlediklerini belirterek, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Temiz, "Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen hesap sorulmadı. Katil de, işbirlikçi de bu devletin yanlış hesaplarının yanında saf tutan bürokratlardır” dedi.
HES'ler cinayettir
Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu adına konuşan Erkan Evbaşı ise bölgede yapımları devam eden HES projelerini eleştirerek, “Suyun ticari meta haline getirilmesi cinayettir. HES'ler cinayettir, buna asla izin vermeyeceğiz” dedi. Mitingde tepkisi dile getiren Sacide Koşar da “Burada yaşama hakkımızı savunmaya geldik” dedi. Koşar, "Suyumuzu satanlara soruyorum, sizin için Şavşat halkımı yoksa birkaç patron mu önemlidir? Suyumuzu satarken kimden izin aldınız?. Hadi diyelim bizi ciddiye almıyorsunuz, ya o vadilerde yaşayan kuşları, böcekleri ve bitkileri de mi ciddiye almıyorsunuz. Bir gün susuz kalan yılanlar bizi de suyumuzu satanları da sokacaktır. Bunu unutmayın" dedi. Koşar suların satılmasına “evet” diyen muhtarlara da tepki göstererek halkın bunun hesabını soracağını belirtti.
Direnmekten başka yol yok
Daha sonra söz alan Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan her geçen gün sayıları artan HES projelerine karşı direnmekten başka bir yolun olmadığını belirterek, “Uluslararası sermaye Türkiye'deki yerli işbirlikçileri ile sularımıza saldırdı. Bu bölgenin insanları susuz yaşayamaz. Bunu bilmiyorlar. Karadeniz halkını yok etmeye çalışıyorlar. Biz yok olmak istemiyoruz” dedi. Miting yerel grupların yaptığı müzik programı ile son buldu.
Mitinge Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, Borçka Derelerini Koruma Platformu, Murgul Derelerini Koruma Platformu, Kemalpaşa Derelerini Koruma Platformu, Yeşil Artvin Derneği, Artvin-Bursa Su Platformu katılarak destek verdi.
Sendika.Org