Eskişehir Halkevleri Tarım, Gıda ve Beslenme Hakkı Atölyesi ‘Neoliberal politikalar ülkemiz tarımını çökertiyor’ başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
25 Şubat Cuma günü saat 14.00’da Eskişehir Halkevi’nde yapılan basın açıklamasını Öztekin Kıpçak okudu. Kıpçak açıklamada 1980 yılından bu yana uygulanan neo liberal politikalarla birlikte ülkemizde tarımın gerilediğini belirtti. “Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar ders kitaplarımızda Türkiye’nin gıda bakımından kendine yeterli dünyanın 7 ülkesinden biri olduğunda bahsedilirdi. Artık ülkemiz tarım ürünlerinin ithalatçısı konumundadır” diyen Kıpçak AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri tarımın istihdama katkısının %35’ten %25lere düştüğü bu rağmen işsizlik oranının %10’dan %14’e çıktığı, kırsal alan boşaldıkça işsizliğin arttığı belirtildi.
Özellikle AKP iktidarı süreci boyunca tarım ve hayvancılıkla ilgili bir çok kurumun özelleştirildiği ve özelleştirilmeye devam ettiği belirtilen açıklamada Kıpçak şunları söyled: “AKP iktidarı tarımsal alanda en son özelleştirme hedefi ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’dir. TŞFAŞ bünyesindeki fabrikalar özelleştirildiğinde tıpkı TEKEL’in özelleştirilmesinde yaşandığı gibi fabrikalarının bir çoğu kapatılacaktır. Daha özelleştirilmeden önce işçilerine 4C statüsüne geçmelerini isteyen yazılar gönderilmektedir. Oysa KİT’ler Anadolu’nun her yerinde yayılmış üretim tesisleri ile bölgeler arası kalkınma dengesizliklerini gidermek amacıyla kurulmuştur. Şeker fabrikaları çoğu yerde bulundukları şehirlerin tek sanayi tesisleridir. Bulundukları yörenin sadece ekonomisine değil, sosyal, kültürel yaşamına da katkıda bulunurlar. AKP hükümeti Cargill için özel yasa çıkararak tarım arazisi üzerine fabrika kurdurdu. Son günlerde yazılı ve görsel basında sıkça yer alan NBŞ olarak bilinen mısır şurubu kotasını %15’e çıkardı. Uzmanlar mısır şekerinin insan organizması için uygun olmadığı belirtiliyor. Türkiye’nin hiçbir zaman ürettiği pancar dururken ithal mısırdan nişasta bazlı şeker üretimi yapmak zorunda değildir.”
“Ülkemizde tarıma gereken önem verilmeli, tarıma dayalı sanayi teşvik edilmelidir. Tarımsal üretimde verimliliğin artması ve hayvancılığın gelişmesi açısından yem bitkileri teşvik edilmelidir” diyen Kıpçak, gıda güvenliğimizin sağlanması için kendi gıdamızı kendimizin üretmesi gerektiğini ifade etti.