Çiğli Halkevi’nde velilerin katıldığı Eğitim Hakkı Meclisi toplantısı yapıldı
Hasan Sağlam İlköğretim Okulu, Kemal Hadımlı İlköğretim Okulu ve Güzeltepe İlköğretim Okulu’nun velilerinin katıldığı Eğitim Hakkı Meclisi toplantısında, okullarda 4+4+4 eğitim yasasının yarattığı sorunlar ve kıyafet serbestliği adı altında eğitimde uygulanan gerici, cinsiyetçi ve piyasacı politikalar konuşuldu.
AKP iktidarı tarafından tep tip kıyafete karşı özgürlük olarak sunulan kıyafet serbestliğinin gerçeği yansıtmadığının belirtildiği toplantıda, bu uygulamanın cinsiyetçi ve gerici olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca veliler, çocuklarının okula her gün farklı kıyafetle gitmek istediklerini ancak kendilerinin bu karşılayacak ekonomik gelire sahip olmadıklarını belirttiler.
Güzeltepe İlköğretim Okulu velileri okullarında kıyafet serbestliğine yönelik anket çalışmasının yapıldığını ve velilerin %88’inin ‘hayır’ demiş olmasına rağmen kıyafet serbestliğinin uygulanmaya başlandığını anlattı. Uygulamayla ilgili müdürden bilgi almak isteyen velilere, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okullara yazı gönderilerek, kıyafet serbestliğine geçmeyen okul müdürleri hakkında soruşturma başlatılacağı açıklaması alındı.
Güzeltepe İlköğretim Okulu velileri tepki göstermek için imza kampanyası başlattılar ve 25 Ocak Cuma günü imzaları Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne götürme kararı aldılar.
“Okulun tüm ihtiyaçları velilerden toplanan paralarla karşılanıyor”
Hasan Sağlam İlköğretim Okulu velileri okul ihtiyaçları adı altında velilerden para toplanmasına tepki gösterdiler. 23 Nisan etkinlikleri kapsamında yapılacak olan halk oyunları için toplanmak istenen 60 TL’yi ödemek istemediklerini okul müdürüne açıklayan veliler müdürün halk oyunları için bir öğretmenlerinin olmadığı ve Halk Eğitim Merkezi’nden bir eğitmenin gelecek olması nedeniyle bu paranın toplandığı açıklamasını öğrendiler. Parayı vermeyen öğrencilerin halk oyunları çalışmasına katılamayacağını öğrenen veliler ‘çocuklarımız bu çalışmalara katılmak istiyor ama bu parayı veremiyoruz, çocuklarımızın psikolojisi bozuldu’ dedi.
Okulların bütün ihtiyaçlarının veliler tarafından karşılandığını belirten veliler, eğitim yılı başında okul ihtiyaçları için 150 TL verdiklerini, her sınav için para ödediklerini, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gönderdiği kitapların yetersiz olması nedeniyle sürekli olarak kitap parası ödediklerini ifade ederek duruma isyan ettiler. Ayrıca temizlik görevlisi için de velilerden dönem dönem para toplandığını ya da okulun temizliğinin veliler tarafından yapıldığını belirterek okulda görevli eksikliği nedeniyle yaşadıkları sorunları anlattılar. Müdürün ‘Benim yapabileceğim bir şey yok, bütçe alamıyoruz’ açıklaması üzerine veliler, 23 Ocak Çarşamba günü okul önünde toplanarak okul ihtiyaçları adı altında velilerden hukuksuz şekilde para toplanmasına tepki gösterdiler.
25 Ocak Cuma günü saat: 12.30'da toplanarak Çiğli Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gitme kararı alan veliler, hukuksuz şekilde para toplanmasına karşı mücadele edeceklerini belirttiler ve herkesi bu mücadeleye destek olmaya çağırdılar.