İstanbul Film Festivali’nin gerçek açılışını yapmak için yıkımına başlanan Emek Sineması önüne gidenler Emek Sineması’nı işgal etti. İçeridekiler Emek Sineması’nın talanına şahitlik ederken, polis engellemesi sonucu içeriye giremeyenler işgal bitene kadar dışarıda “Emek Sineması’nı yıktırmayacağız!” diyerek işgale destek verdi
Emek Sineması’nın bulunduğu Cercle D’orient binasındaki yıkım çalışması tüm itirazlara rağmen hızla ilerliyor. Binanın dışı tamamen kapatılarak iskele kuruldu. Emek Sineması’nın kapanmaması için mücadele eden aralarında İstanbul Halkevi’nin de bulunduğu bir inisiyatif dün (31 Mart) “Emek Sineması’nı yıktırmayağız!” demek için biraraya geldi.
Dün yüzlerce kişi Emek Sineması önünde buluştu. Mimarlar Odası’nın Avukatı Can Atalay, Sinema Yazarı Atilla Dorsay ve SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Başkanı Tunca Arslan birer Emek Sineması önünde birer konuşma yaptı. Atalay, Emek Sineması’nda yıkım başlasa da mücadelenin bitmediğini, hala bu yıkımı durdurmanın mümkün olduğunu ve orada toplananların Emek için bunu yapmak zorunda olduklarını söyledi. Tunca Arslan ise “Emek’i yıkanlar, destek olanlar tarihsel utançlarıyla baş başa kalacaklar” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Emek Sineması’na sahip çıkanlar, sermaye ve AKP’nin talanına ve işgaline karşı Emek’in asıl sahipleri olarak içeri girdi. Polisin kapı önüne barikat kurması sonucu bir grup içeride bir grup dışarıda kaldı. Polis içeri girmek isteyenlere müdahale etti ve gazla müdahale etme tehdidinde bulundu.
Emek Sineması’nın içine girenler binanın üst katlarından, “Emek Bizim İstanbul Bizim” yazılı pankart sallandırıldı. İstanbul Film Festivali’nin gerçek açılışı Emek Sineması’nın içinden dışarıya seslenen tiyatrocu Defne Halman’ın konumasıyla başladı. Halman kapıya çıkarak, “Emek Sineması’nda İstanbul Film Festivali’nin açılışını yapıyoruz. İyi seyirler diyoruz. Hoşgeldiniz” dedi.
Dışarıda kalanlar Emek’in önünden ayrılmayarak işgal boyunca “Emek bizim İstanbul bizim”, “Sermaye defol, Emek bizim”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla içeriye destek oldu.
İstanbul’un dört bir yanında sermaye ve AKP’nin rantçı-gerici kent politikalarına, kentsel dönüşüme karşı barınma hakkı mücadelesi veren mahalle temsilcileri de Emek Sineması önüne desteğe geldi.
Yaklaşık 1,5 saatlik işgalin ardından dışarı çıkanlar, Emek Sineması’nın korumaya dönük hiçbir önlem alınmaksızın nasıl yağmalandığını anlattı. İşgal sonrası yapılan açıklamada, “Kamuya ait tarihi bir sinema salonunu gözlerimizin önünde, hukuku ve kamu yararını hiçe sayarak yok ediyorlar. Ama biz Emek Sineması’nın gerçek sahipleri sesimizi kısmıyoruz, kısmayacağız. Emek Sineması’na sahip çıkmayıp görevini yerine getirmeyen, Kültürünü unutan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Beyoğlu Belediyesi’ne sesleniyoruz: Bu davanın peşini bırakmıyoruz!” dendi.