İstanbul’un yoksul mahallelerinden kadınlar biraraya geldikleri şenlikte özgürlük isteklerini kendi dillerinden haykırdılar. Okmeydanı ve Gültepe Halkevi’nden kadınlar tarafından 27 Şubat günü Şişli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 300 kadının katılımıyla gerçekleşen şenlikte türküler, şarkılar, tiyatro gösterisi konuşmalarla kadınlar kendi kimliklerine, yaşamlarına sahip çıktılar.
Kadınlar, bu sefer kendileri için biraraya gelip kendi türkülerini, kendi taleplerini hep birlikte, kadınca dile getirdiler. Nerede mi? İstanbul’un merkezinde bir kültür merkezinde. Yoksul mahallelerinden çıkarak biraraya geldiler. Ama yapacakları şenlik öncesinde kendileri gibi 2 göz odalara hapsedilmiş kadınlarla sohbet ederek, biraraya gelmenin önemini ve ne istediklerini paylaştılar.
Şenlik öncesi hummalı hazırlıklar okuma-yazmayı kendi çabalarıyla öğrenen, tacize uğrayan, kocasından dayak yiyen, çocuklarına bakmak zorunda olduğu için işe gidemeyen, ev yaşamı içerisinde sıkışmış ama ‘mutlaka özgür olunmalı ve bunun için de mücadele edilmeli’ diyen kadınlar tarafından gerçekleştirildi.
İki aylık özverili çalışmanın ardından kadınlar sabahın erken saatlerinde mahallelerindeki tuttukları otobüslerle kültür merkezinin yolunu tuttular. Kültür merkezinde başlayacak olan şenliğin öncesinde hissedilen heyecanının nedenlerinden biri ise kadınların tüm işleri birlikte kotarmış olmalarıydı.
Şenlik bir açılış konuşması ve dünyada namus cinayetleri, savaş ve katliamlarda öldürülen, tecavüze uğrayan, sakat bırakılan kadınların anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından Gazi mahallesinden bir kadın, kadınların erkekler tarafından ezilmesi ve kadınların karşı çıkışını mizahi bir dille türküleriyle anlattı.
Gültepe Halkevi’nden bir kadın, kadınların uğradığı taciz, tecavüz ve şiddete karşı dayanışma çağırısı yapan bir konuşma yaparken, Okmeydanı Halkevi’nden bir kadın da mahallelerinde kreş istediklerini, bunun için de mahalleli kadınlarla yaptıkları çalışmaları anlattı.
Etkinlik Beyhan Aksoy’un türküleriyle ve Gültepe Halkevi’nden kadınların oluşturduğu tiyatro topluluğunun gösterisi ile devam etti. Sağlık hakkı ve Dünya Kadın Yürüyüşü ile ilgili yapılan konuşmaların ardından, Grup Kızılırmak kadınlara desteklerini türküleriyle sundular.