Afet Yasası'nın saldırdığı, halkın barınma hakkının elinden alındığı mahallelerden biri olan İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesindeki Yıldıztabya Mahallesi'nin sakinleri sokak toplantılarında biraraya gelerek yasayı tartışmaya tartışmaya devam ediyor.
Yıldıztabya Mahallesi Bedir Sokak ile Söğütlü Sokak'ın kesiştiği noktada 10 Kasım 2013 tarihinde yapılan açık hava toplantısında Afet Yasası hakkında bilgi verilirken, bu yasanın hem mahallenin bulunduğu Gaziosmanpaşa ilçesinde hem de Türkiye'nin diğer bölgelerinde ne şekilde uygulandığı örnekleri ile anlatıldı.
Gerek Yıldıztabya gerekse diğer mahallelerde örgütlü mücadelenin önemi vurgulanırken mahallede kurulan Yıldıztabya Barınma Hakkını Koruma Derneği'nin kurulduğu ve bu dernek çatısı altında mahallenin haklarının savunulması için çalışmalara devam edileceği belirtildi.
Dernek adına konuşan Süleyman Şahin, Afet Yasası hakkında verdiği bilgilere ek olarak gerek Sarıgöl gerekse mahalle içinde bulunan Çilek Bahçesi içinde Gaziosmanpaşa Belediyesi ve belediye adına faaliyet gösteren Kentsel Dönüşüm Ofisi'nin halka davranışı hakkında bilgi verdi. Belediye tarafından 10 Nisan 2013 tarihinde yapılan resmi bir yazışmayı da halka okuyarak Belediye'nin halkın barınma hakkını nasıl göz ardı ettiğini söyledi.
Gaziosmanpaşa Belediyesi Yardımcısı Kemal Özenç'in imzası ile yayınlanan bu yazıda şunlar yazmaktadır:
"Taşınmazın bulunduğu Gaziosmanpaşa ilçesi, Yeni Mahalle ** ada, ** parsel, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun 2. maddesine göre, Bakanlar Kurulu kararı ile 24.12.2012 tarihinde Riskli Alan edilmiştir. Bu karar doğrultusunda, Belediye Başkanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 06.03.2013 tarihli 944 sayılı yazısı ile yetkilendirilmiştir.
İlgili yazıya binaen Belediye Başkanlığımız;
Yukarıda bahsi geçen alanlarda, yapıların tahliye ve yıktırma işlemlerinin yapılması, alan içerisinde bulunan taşınmazları satın alma, ön alım hakkını kullanma, bağımsız bölümler de dahil olmak üzere taşınmazları trampa etme, taşınmaz mülkiyetini veya imar haklarını başka bir alana aktarma, kat veya hasılat karşılığı usulleri de dahil olmak üzere inşaat yapma ve yaptırma, arsa paylarını belirleme hususlarında tek yetkilidir.
Söz konusu yetki kararına göre yukarıda yazılmış olan Ada ve Parsellerde, geçmişte yapılmış olan ve gelecekte yapılacak olan anlaşmaların herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır."
Süleyman Şahin'den sonra söz alan dernek üyesi Korkmaz Aslan, hem bu belge hem de yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyerek, Anayasa Mahkemesi'nde bir senedir bekleyen ve yasanın iptaline yönelik başvurunun sebepsiz bir şekilde bekletildiği konusunda halkı bilgilendirdi. Mahalle için alınan Bakanlar Kurulu' kararına itiraz için geç kalındığını söyleyen Korkmaz Aslan, Afet Yasası kapsamına alınan mahallelerin geç kalınmadan muhakkak Danıştay'a başvurmaları gerektiği bilgisini iletirken Ankara Çankaya ilçesinde bulunan Namık Kemal Mahallesi'nin açtığı davayı kazandığını söyledi. Hukuksal anlamda her türlü mücadelenin yürütülmesinin altını çizen Aslan, bunun için de örgütlü mücadelenin önemini anlattı.
Toplantı süresince Afet Yasası ve Yıldıztabya Mahallesi'nin içine düştüğü durum hakkında bilgi alan mahalle sakinleri tek ses, tek yürek olmanın kararlılığını hep birlikte dile getirdiler. Bu toplantıların mahallenin tüm sokaklarında yapılması gerektiğinin altını çizdiler.
Toplantı videosu: http://www.youtube.com/watch?v=q_gL46BztO8